Rusya-Ukrayna savaşı kanlı mücadelelerle olduğu kadar, stratejik hamlelerle de çetin bir periyoptta devam ediyor. Rusya'nın yaptırımlarla mücadelesi, savaş meydanında yürüttüğü mücadeleden daha zorlayıcı bir hal aldı. Öyle ki Putin en güçlü eli olan enerji kozunu kullandı. Financial Times tarafından yapılan habere göre; Rusya yaptırımlar kaldırılıncaya dek Avrupa’ya gaz satışını durdurdu.

GAZ FİYATLARI ANINDA ARTTI

Gazprom daha önce teknik bir arıza nedeniyle Nord Stream 1'deki akışları durdurduğunu söylemişti ancak yeni gelen açıklama ile gaz akışının yaptırımları kaldırılıncaya kadar verilmeyeceği duyuruldu.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ekim vadeli gaz kontrat fiyatı, 2 Eylül Cuma günü 214,66 eurodan kapanırken  Doğalgazın megavatsaat fiyatı bugün güne 275 eurodan başladı ve 12.40 itibarıyla 270,23 eurodan işlem görerek yüzde 26'dan fazla artış gösterdi.

Almanya Hükümet Sözcüsü, bugün Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında yaşanan artışın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in stratejisinin parçası olduğunu söyledi. Türkiye Gazetesi

Editör: Onur Yılmaz