Manisa Valiliği ve Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'nden aldığımız izinle Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sağlık Merkezi çalışanlarıyla görüştük.
SANİYELERLE YARIŞIYORLAR
Acil yardım için kurulan farklı ekip ve istasyonlarla entegre çalışan Manisa OSB Sağlık Merkezi çalışanları, insanların hayatlarını kurtarmak için adeta zamanla yarış içerisinde.
112 Acil Çağrı Merkezi'nden kendilerine süzülerek gelen çağrılara anında müdahale eden 112 çalışanları, merkezde en fazla 5 dakika içerisinde hastanın yanına ulaşıyorlar.
Hastanın durumuna göre gerekli ilk müdahaleyi yapan sağlıkçılar, hastaları hayata geri döndürebilmek için insanüstü bir güç ve hissiyatla mesleklerini icra ediyorlar.
36 yaşındaki Ebru Şahin, 9 yıldır 112 ekibinde doktor olarak çalışıyor. Hayatının aşkını yine çalıştığı kurumda bulup, ilişkilerini evlilikle taçlandırmış. Acil Tıp Teknisyeni olan eşiyle birlikte aynı ekipte çalışan Ebru Şahin, hem evlilik hem de iş hayatını içtenlikle okuyucularla paylaşıyor.
Çocukluk yıllarından beri tek hayalinin doktor olmak istediğini ve bunu yapabildiğini için çok mutlu olduğunu belirten Ebru Şahin, "Filmlerde her zaman hayat kurtaran doktorları izliyordum. Her zaman bir şeyleri araştırıyordum. Doktor olmak idealimdi. İdealimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum" diyor.
112 ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK SIKINTISI HASTA YAKINLARININ TELAŞI
112 çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları aktaran Ebru Şahin, "112'de hasta yakınlarıyla daha fazla muhatap olduğumuz için sıkıntılar yaşıyoruz ancak ekip halinde çalıştığımız için birbirimizi koruyoruz. Olay yerine anında müdahale ediyoruz. Bu nedenle üzerimize yürüyen, saldırmaya çalışanlar çok oluyor. Geçtiğimiz günlerde ambulansımız taşlandı. Biz hastanedeki doktorlardan daha farklıyız. Ekip olarak genelde ‘geç kaldınız', ‘neden daha önce gelmediniz' gibi sorular duyuyoruz. Hasta yakınlarının telaşından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Ama artık olay yerinde yaşanan sorunları öğrendiğimiz için kendimizi koruma altına alabiliyoruz" diye konuşuyor.
"ANNEM VE BABAM NEREDE?"
Meslek hayatındaki en trajik anıyı paylaşan doktor Ebru Şahin, "Genelde hastalar hayata döndüğünde çok mutlu oluyoruz. Özellikle çocuk hastalara müdahale ettiğimde kendimi çok mutlu hissediyorum. Büyük kazalara gittiğimizde olay yerindeki görüntülerin etkisi altında kalıyoruz. Özellikle organ kopmaları ve uzuv kayıpları psikolojimizi çok etkiliyor. Büyük bir kazaya gitmiştik. Çocuk bir kazazedeyi almıştım. Annesi ve babasını sordu. ‘Annen iyileşecek' demiştim. Annesi hayatını kaybetmiş, o anda bilmiyordum. Daha sonra çocuğu da kaybettik. Ben de bir anneyim. En unutamadığım anı buydu" diyerek yaşadıklarını anlatıyor.
EŞİYLE BİRLİKTE AYNI EKİPTE ÇALIŞIYOR
Aynı ekipte olan Acil Tıp Teknisyeni eşi Hasan Varol Şahin'le evliliklerini anlatan doktor Ebru Şahin, "Eşimle burada tanıştık. Yaklaşık 1 yıldır evliyiz. Çok mutluyuz. İş ilişkisinde asla karı koca değiliz, iş arkadaşıyız" diyor.
Acil Tıp Teknisyeni Hasan Varol Şahin, "Kendisi mükemmel bir iş arkadaşı ve mükemmel bir eş. Onunla evli olmaktan ve birlikte çalışmaktan çok mutluyum. Profesyonel bir şekilde çalışıyoruz. İş yerinde yalnızca ekip arkadaşıyız. İş yerinden çıktığımızda evliyiz" diye konuşuyor.
SEVGİLİSİYLE KAVGA EDEN BİLE 112'Yİ ARIYOR!
Asılsız ihbarlar nedeniyle yardıma ihtiyacı olan hastalara geç kalabildiklerini ifade eden doktor Şahin, "Artık insanlarda saygı yok. Eskiden ‘buyurun doktor hanım' denirdi. Şimdi saldırmaya çalışanlar var Gerçek 112 vakaları da eskiye göre çok azaldı. Bu yüzden gerçekten ulaşılması gereken hastalara geç kalıyoruz. Asılsız ihbarlar da var. Bir kere böyle bir olay yaşamıştık. Biri komuta merkezini arayıp ‘sevgilimle kavga ettim, telefonu kapattı, şu alanda olabilir' deyip telefonu kapattı. Biz çıkıp kız arkadaşını aramaya başladık. Adresi de yanlış söylemiş. Ortada kız da yoktu. Bırakıp gidemiyorsunuz da, ‘ya varsa' diye düşünüyorsunuz. Sevgili kavgalarını ayırdığım da çok oldu. İnsanların artık bizden beklentileri çok farklı" şeklinde konuşuyor.
112 İLK DEĞİL, SON ÇARE OLARAK GÖRÜLMELİ
112 çalışanlarından Ebru Şahin ve Hasan Varol Şahin son olarak vatandaşlardan istediklerini anlatarak, "Vatandaşların öncelikle bize adresi doğru olarak vermeleri gerekiyor. 112'yi taşıyıcı olarak görmemeliler. Hastalar bizleri ararken ilk olarak ‘Ambulansa ihtiyacım var mı?', ‘kendi imkanlarımla hastaneye gidebilir miyim' diye düşünmeliler. Sağlık çalışanları olarak bizler büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Vatandaşlardan saygı bekliyoruz. 24 saat boyunca çalışıyoruz. Biz gittiğimiz her vakaya kendi yakınımızmış gibi bakıyoruz. Onlar da bizleri evlatları ya da kardeşleri olarak görmeliler" ifadelerini kullanıyor.
Editör: TE Bilişim