Dünyada hızla yayılan macera parkları, iş dünyasına yepyeni bir sektör kazandırdı. Ekstrem sporlarla uğraşan ve özellikle tırmanışta kendini eğiten kişiler, cam silmekten tutun madenlerde ve hatta büyük enerji santrallerinde kendilerine iş dalları yarattı.
HOBİDEN MESLEK YARATTILAR
Bir süre sonra endüstriyel iş alanlarından uzaklaşıp, hem müşterileri eğlendiren, hem de bilgilendiren bir meslek dalı yarattılar.
Adeta bir ‘Survivor' havasında olan macera grupları sayesinde 7'den 70'e tüm vatandaşlar hem ekstrem sporun zevkini çıkartıp, hem de kendilerini korumayı öğrendi.
Manisa Kent Parkı içerisinde bulunan macera parkı da, vatandaşlara eğlence alanı, çalışanlara ise yeni bir iş imkanı sundu.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MACERA GRUBU
2,5 dönüm üzerine kurulan Manisa Macera Grubu'nda serbest atlayış, yapay tırmanış duvarı, deltoit duvar ve 118 oyundan oluşan ip parkuru bulunurken, Türkiye'nin en büyük macera grubu ünvanını eline aldı.
Manisa Macera Parkı'nda çalışan Hakan Özcan, tırmanış hobisinden meslek haline gelen bu süreci, Manisa Olay Gazetesi'ne anlattı.
SPORLA İÇ İÇE BİR MESLEK
Hakan Özcan, "14 aydır Atatürk Kent Parkı'nda macera grubu ekip liderliği yapıyorum. Bu iş aslında ekstrem sporlarla iç içe olan insanların yürüttüğü, güvenliği aldığı, gelen kişilere oyun kurallarının anlatıldığı kişiler tarafından yapılıyor. Her ne kadar içerisinde risk barındırsa da bu işler doğru kişiler kullanıldığı ve doğru kişilerin anlatımını yaptığı zaman oldukça eğlenceli bir sportif faaliyete dönüşüyor" dedi.
KORKULARIN YENİLMESİNE YARDIMCI OLUYORLAR
Manisa'nın macera parkında çok öncü bir şehir olduğunu ifade eden Hakan Özcan, "Türkiye'de macera parkları hızlı bir şekilde kurulmaya başladı. Şu anda 12 ilde var. Biz Manisa olarak çok öncü bir şehiriz. İnsanların ilgileri inanılmaz yüksek. Belirli bir korkuyla geliyorlar. Burada insanların korkularını yenmesine de yardımcı oluyorsunuz. Yükseklik korkusu varsa onları yükseğe alıştırıyorsunuz. Sisteme güvenmeyi öğretiyorsunuz. Güvende olduklarını hissettiriyorsunuz. Eğlencenin yanı sıra burada insanlara nefes nefese kalmadan spor yaptırıp kalori yaktırıyorsunuz" diye konuştu.
DÜNYADA HIZLA GELİŞEN BİR MESLEK GRUBU
Özcan, "Macera Parkları, dünyada hızla gelişen bir meslek grubu. Daha önce dağcılık yapan ve ip sistemleriyle uğraşan kişiler yüksekteki çalışma yerlerinde iş bulabiliyorlardı. Örneğin baraj inşaatlarında, rüzgar güllerinde, cam silme işlerinde çalışıyorlardı. Macera parkları sayesinde yeni bir dal da ortaya çıkmış oldu. Her geçen gün de artacak. Çok güzel vakit geçirilen bir yer" dedi.
PERSONEL SIKINTISI ÇEKİYORLAR
Hakan Özcan son olarak mesleğinin zorluklarını şu şekilde anlattı, "En zor olan kısım personel bulmadan geçiyor. Bu alanda kendini geliştirmiş personel bulmakta zorluk yaşıyoruz. Özellikle küçük şehirlerde bu tür arkadaşlara ulaşmak zor oluyor. Biz personeli işe alıyoruz, 1 ay kadar eğitim veriyoruz. Personelimizden emin olduktan sonra ‘artık çalışabilirsin' diyoruz. Genelde bu tür macera parkları şehirlerin dışına kurulur ancak biz kentin içerisinde, otobüsle gelebileceğiniz kadar yakın bir noktadayız. Elinizin altında bu kadar kullanışlı bir yer varken, tüm vatandaşları macera parkımıza bekliyoruz"
Editör: TE Bilişim