Otomobil sahiplerinin korkulu rüyası haline gelen yüzde 40’lık Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammı, kahvelerden işyerlerine kadar her alanda konuşulmaya başlandı. Manisa’daki otomobil sahipleri, düzenlemenin bir an önce geri çekilmesi ve zam rakamının normal bir düzeye getirilmesini istedi. Araç sahiplerinin tek umudu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlemeye ilişkin açıklamaları oldu.

Bakanlar Kurulu’nda MTV’nin yüzde 40 zamlandığı haberlerinin ardından araç sahipleri adeta çılgına döndü.

Otomobil sahiplerinin birçoğu araçlarını satmaya çalışırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zamma ilişkin ‘konu Bakanlar Kurulu’nda tekrar görüşülecek’ açıklaması geldi.

Erdoğan’ın açıklamasından bir gün sonra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek katıldığı bir televizyon programında önce 2018 yılında alınacak olan 0 araçlar için yüzde 40’lık zam uygulanacağı söyledi, ardından ise sözlerini düzelterek, “Yüzde 40’lık artış mevcut araçları kapsıyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCE 0 ARABALAR İÇİN DENDİ, ARDINDAN İSE…                     

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek programın ilk bölümünde, “MTV konusunda yanlış bilinen bir şey var. MTV, tamamen 2018'in başından itibaren alınacak sıfır araçlardan alınacak. Şu an aracı olanlar, normal şartlardaki artışlarla vergisini ödeyecek. 2018 yılında satın alınacak ikinci araçlarda MTV zammı söz konusu değil. Mevcut 21 milyon araç yüzde 40 vergiden etkilenmeyecek” derken, ikinci bölümünde ise, “Giden kanun benim söylediğimden farklı, onu da düzelteyim. 2018'den itibaren alınan araçlarda bir de değerine göre artış olacak. Yüzde 40'lık artış mevcut araçları kapsıyor" diye konuştu.

VATANDAŞ NE DEDİ?

Manisa Olay Gazetesi, yüzde 40’lık MTV zammına ilişkin sokağın nabzını tuttu. Otomobil sahiplerinin tamamı, bu zammın fahiş bir rakam olduğunu ifade ederek, düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

Otomobil sahibi Hakan Aracı, “Başbakan Yardımcısı’nın bile haberi yok daha. 2018 yılındaki vergilere yansıyacak dedi, yarım saat sonra ‘öyle değilmiş aslında’ dedi. Bu zam için ne düşünebiliriz? Zam yüzde 40 da değil, yüzde 68’e yansıyor. Bu rakam çok yüksek” dedi.

Vatandaşın geliriyle zammın orantılı olmadığını ifade eden Servet Çay, “Bu zam çok fazla. Bizim belimi büker, herkesin belini büker. Yüzde 40 az bir rakam değil. Zammın geri çekilmesini ya da azaltılmasını istiyoruz. Herkesin geliri belli. Bu yüzde 40 tam bir fahiş fiyat” diye konuştu.

Alahattin Aktar, “Konuyu çok detaylı öğrenemedik. Benim bildiğim 2018 yılında MTV’nin yeni alınan araçlarda uygulanacağıydı. Şimdi durum çok farklı oldu. Yüzde 40 çok fazla bir rakam. Bunun altından kalkılmaz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN UMUTLU BİR HABER BEKLİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuyu incelemesini istediklerini belirten Mehmet Ödemiş, “Bu rakam geçerli olursa çok fazla. Bildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konunun Bakanlar Kurulu’nda yeniden görüşüleceğini söyledi. Oradan umutlu bir haber bekliyoruz” diye konuştu.

Emekli Recep Yılmaz ise, “Yüzde 40 çok fazla. Ne 0, ne de 2. el araçlar için bu rakam çok değil. Ben emekliyim, yoldan geçen araçlara baktığımda tüylerim diken diken oluyor. Zamdan önce bu araba fazlalığının nasıl azaltılacağını düşünmeliler. Buraya 2 duble yol yapılsa da bu araçlara müsait değil. Devletin araba alımını düşürmesi lazım. Devletin kolayına geliyor, araçlardan vergi alıyor. O yüzden zamdan önce bu araç yoğunluğundan bahsedilmesi gerekiyor. Ben emekli maaşıyla bu zammı nasıl ödeyebilirim? Bu zammın azalması gerekiyor” dedi.

Emekli Hüseyin Ertürk de son olarak şu ifadeleri kullandı, “Ben 30 yıldır araba kullanıyorum. Artık kontak çeviremeyecek duruma geldik. Bize yüzde 3 ya da yüzde 4 zam veriyorlar, üstüne bir de MTV’ye yüzde 40 zam koyuyorlar. Biz buna karşıyız. Biz emekli maaşıyla bunu karşılayamayız. Bu düzenlemenin geri çekilmesi lazım, altından kalkamayız”

BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim