Brent petrol 120 dolar ve üzeri seviyelerden son 24 saat içinde hızla düşerek 113 dolara kadar geriledi. Yüzde 6'dan fazla düşüş gören Brent petrol Nisan fiyatlarına dokunduktan sonra son 4 haftanın en düşük seviyesinde haftayı kapattı.

Büyük merkez bankalarının faiz artırımlarının küresel ekonomiyi yavaşlatıp enerji talebini azaltabileceğine dair öngörüler son dönem piyasalarda etkili oluyor.

BRENT PETROL ÜZERİNDE RESESYON RÜZGARI

Salgın sırasında para politikalarının hızla gevşediği küresel ekonomide, şimdi enflasyonla mücadele ediliyor. Fed’in tarihsel faiz artırımı karşısında ciddi düşüşlerin görüldüğü emtia piyasasında yalnız Brent petrol, arz endişesi nedeniyle benzer eğilim göstermiyordu. Ancak hafta içinde açıklanan stoklarla bu endişe bir süreliğine rafa kalktı. Sıkılaştırma politikası ve beraberinde olası görülen resesyon ile baş başa kalan küresel enerji emtiası, sert bir düşüş hattı oluşturdu.

STOK DURUMU İYİ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Petrol Piyasası Raporu”na göre, OPEC’in günlük üretimi azalırken küresel petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 900 bin varil artarak 99 milyon varile ulaştı.

Ek olarak hafta içerisinde ABD ham petrol stoklarında artış olduğu görüldü. Çin’de koronavirüs yasakları devam ediyor. Avrupa kanadındaysa Venezüela ham petrolü, Avrupa'ya taşınmak üzere yola çıkıyor.

DOLAR NEDENİYLE FİYATLAR YÜKSEK

ABD doları, bu hafta dolar endeksine göre Aralık 2002'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarak, diğer para birimlerini kullanan tüm alıcılar için petrolü daha pahalı hale getirdi.

Fiyatları baskılayan etkenler karşısında Brent petrolün düşüşü karşısında akaryakıt piyasasında indirim ihtimali oluştu. Hafta başında benzin yurt dışı ürün piyasasına bağlı olarak 95 kuruş ucuzlamıştı. Ancak motorine ardı ardına gelen zamlarla akaryakıt fiyatları 30 TL’yi gördü.

Yüksek seyreden Brent petrol ve Dolar kurunun 17,25-17,30 TL geniş bandındaki hareketiyle beraber oluşan zamların etkili olduğu akaryakıt fiyatlarında bu hafta gözler sektör kaynaklarından gelecek haberde olacak.

 tgrt

Editör: Onur Yılmaz