24 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilerde yaşanan aday adayı bolluğu en çok genel merkezin işine yaradı. Aday adayı olabilmek için genel merkezin hesabına belli bir miktar yatırması gereken vekil adayları, partilerin kasasının dolmasını sağladı. Henüz partilerde aday adaylığı başvuruları sona ermedi ancak şimdiden önemli miktarlarda para partilerin kasasına girdi. Manisa’da aday adaylığı başvuruları için en yüksek rakam CHP’de. Aday adaylığı başvurusunda 10 bin TL ile CHP başı çekiyor. İkinci sırada ise 6 bin TL ile AK Parti var. İYİ Parti 5 bin TL, MHP ise 2 bin 500 TL alt limit belirledi.

Türkiye seçimin havasını solumaya başladı. 24 Haziran’da yapılacak erken seçime 2 aydan daha az bir süre kaldı. Siyasi partiler de bu günlerde oldukça hareketli saatler yaşıyor. Özellikle mecliste grubu olan partilerde aday adaylığı yoğunluğu yaşanıyor.

Siyasi partilerin aday adaylığı başvuruları devam ederken, aday adayı olmak isteyenler partilerin genel merkezlerine hatırı sayılır miktarlarda para yatırmak zorunda. Siyasi partiler, aday adaylığı başvuruları öncesinde bu anlamda bir miktar belirledi ve aday adayı olmak isteyenler önce genel merkez hesabına belirlenen miktarı yatırıyor.  

İŞTE PARTİLERİN ADAY ADAYLIĞI ÜCRETİ

Mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin aday adaylığı ücretleri farklılık gösterdi. Bazı partiler kadın, erkek, genç ve engelli şeklinde ayrı fiyat belirlerken bazıları ise standart bir ücret belirledi.

AK Parti, gençlerin ve kadınların önünü açmak amacıyla 18-25 yaş arası gençlerin ve kadınların aday adaylığı başvuru ücretini 3 bin TL olarak belirledi. Erkek aday adayları ise 6 bin TL ücret ödemek zorunda. AK Parti’nin engelliler için belirlediği rakam ise bin TL.

CHP de aynı şekilde kadın erkek ve engelli için ayrı tarife belirledi. CHP’de erkek adaylar 10 bin TL, kadın adaylar ise 5 bin TL ödeyecek. Engelli vatandaşlar CHP’den aday adayı olmak isterse herhangi bir ücret ödemeyecek.

MHP’de ise kadın erkek ayrımı yok. Aday adayları 2 bin 500 TL ücreti genel merkeze öderse başvuru yapabilecek. MHP’de engelliler ile şehit ve gazi yakınları ücretsiz olarak aday adaylığı başvurusu yapabilecek.

İYİ Parti, aday adaylığı ücretlerini erkekler için 5 bin TL, kadınlar için 2 bin 500 TL olarak belirledi. Engelliler İYİ Parti’den ücretsiz olarak aday adaylığı başvurusu yapabilir.

EN YÜKSEK RAKAM CHP’DE

Aday adaylığı başvuruları için en yüksek rakam ise CHP’de. Aday adaylığı başvurusunun alt limiti göz önüne alındığında 10 bin TL ile CHP başı çekiyor. İkinci sırada ise 6 bin TL ile AK Parti var. İYİ Parti 5 bin TL, MHP ise 2 bin 500 TL alt limit belirledi.

YATIRILAN PARANIN BELLİ MİKTARI İLLERE GERİ DÖNÜYOR

Genel merkezlerde toplanan paralar ise belli oranlarda paylaştırılıp il başkanlıklarına gönderiliyor.

Editör: TE Bilişim