Hepimizi farklı şekillerde etkileyen ve dünyayı dolaşan bu virüs bizim de birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Sağlık sektöründen eğitime, sanayiden turizme kadar işverenler yeni sistemler geliştirmek zorunda kaldı. Manisa Organize Sanayi gibi dünyanın en önemli yatırım bölgelerinden birine bile bölgede otomasyonun gerekliliği ve önemi bir kez daha büyük harflerle hatırlattı. Değişen kuralları, evlerimizi birden toplantı odasına çevirmeyi ve daha fazlasını deneyimleyen bizler, artık o eski normalı normal olarak kabul edemiyoruz.

Yeni gelişen bu düzen ile birlikte yeni iş dünyası demek gerekir çünkü eski uygulamaların hemen hepsi güncellenmiş ya da değişmek zorunda kaldı. Maalesef bazı iş gruplarının her zamanki yaptıkları şekildi işlerine devam etmeleri pek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Nitelikli iş gücü sayılan lisans mezunlarının sayısındaki artışın yanı sıra, salgın döneminde online olarak alınan eğitimin kaliteyi ne kadar düşürdüğü de göz ardı etmemek lazım.

Peki ne yapmalı?

Kobiler

*İşletmeler artık sadece fiziksel mağazanın yeterli olmadığını hatta bazı sektörler için aslında gerek de olmadığını fark etti. Bu konu üzerine gidip mümkün olduğunca dijital pazarlamaya geçilmeli.

Öğrenciler

*Henüz öğrenim gören tüm öğrenciler iş hayatına geçtiklerinde yüz yüze görüşmeden çok online toplantılara hazır olmalıdırlar. Kendilerini özellikle yazılı ve sözlü iletişim alanında güçlü tutmalılar. Her ne kadar otomasyon ve yapay zekada ilerlemiş olsak da sosyal beceriler kariyere giriş ve ilerleme aşamasında kapıları açan en önemli anahtardır.

Eh, sonuç olarak artık maskeleri indirdiğimize göre herkes eski yerini alabilir. Mi acaba?