Ege Bölgesinde pamuk ekimi bu yıl zirve yaptı. 165 bin ton pamuk, üreticinin tarlalarından toplanmaya başlandı. Manisalı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de pamuğa bin yüz lira prim verileceğini açıkladı. Devlet pamuk üreticisine ayrıca 125 lira mazot ve gübre yardımı yapıyor. Çiğitli pamuk şuanda 5-5 buçuk lira arasında satılıyor. Manisa’daki pamuk üreticisinin durumu ne diye merak ediyordum. Dün yüksek ziraat mühendisi Nazım Şafak ile Şehzadeler ilçesinin Selimşahlar Mahallesine gittik. Pamuk tarlalarını dolaştım. Erken Tarımın fabrikasına uğradım. Ahmet İbrahim Erken kardeşlerin başlarını kaşıyacak vakitlerinin olmadığını gördüm. Ahmet Erken’in oğlu ziraat mühendisi Ali Erken traktörlerle gelen pamukların depoya indirilmesi ile meşgulken fabrika bahçesinde pamuk üreticileri ile sohbet ettim. Pamuk üretimi yapan Muzaffer Yalçın ve Murat Malta ile Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin pamuğa verdiği primi konuştuk. Her ikisi de “Allah bereket versin. Üretim iyi bu yıl Şehzadeler’de pamuk ekimi fazla oldu. Tarım Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza çiftçiye verdiği destek için teşekkür ederiz” dediler.

NAZIM ŞAFAK’A TEŞEKKÜRLER

Bir süredir pamuk üreticileri ile görüşmek ve pamuk tarlalarını dolaşmak istiyordum. Salı günü Çapala Mehmet ile Söğütaltı Kahvesinde otururken ziraat ilaçlama işleri ile meşgul yüksek ziraat mühendisi Nazım Şafak yanıma geldi. Nazım Şafak’ı yıllardır tanırım. İyi bir sosyal demokrattır. Kendisine talebimi iletince tereddütsüz “Başkan ne zaman istersen hazırım” deyince çok mutlu oldum. Nazım Şafak’la dün sabah 10.00’da buluştuk. Ver elini Selimşahlar Mahallesine gittik. Bir kahveye oturduk. Pamuk üreticisi Muzaffer Yalçın çay söyledi ve dedi ki “Babamı iyi tanıyacaksın. Ramazan’ın oğluyum. Seninle de 15 yıl önce eski Adliye binasının karşısındaki iş yerinde tanışmıştık. Ahmet Erken ile beraber gelmiştik” dedi. Babası Ramazan’ı nasıl tanımam rahmetli Milyoner Ali ile birlikte akşam sefalarımız çok olmuştu. Tarımda çok değişiklikler olmuş. Eskiden Güneydoğu’dan gelen tarım işçilerinin topladığı pamuk artık makine ile toplanıyor. İlaçlama da sırtlarda tulumba ile yapılmıyor. Drone diye bir aletle yapılıyor. Nazım Şafak anlattı. Çevreye zarar vermeden pamuk üreticisinin ilaçlamada bu metotla yarı yarıya kara geçtiğini yüksek ziraat mühendisi Nazım Şafak beni bilgilendirdi. Muzaffer Yalçın evinin bahçesinde oğlu ile birlikte drone ilaçlama aleti ile de fotoğraf çektirdik. Ben yıllar sonra pamuk tarlasının içine girdim. Biraz pamuktan anlarım. Kozaların üzerindeki beyaz altını inceledim. Sonra çok meşgul olan Erken Tarım’ın sahipleri Ahmet ve İbrahim Erken’in Selimşahlar’daki çırçır fabrikasına gittim. Her yer pamukla dolu. Traktörlerin biri geldi pamuğu döküyor, Ahmet ve İbrahim Erken işlerinin başında. Pamuğun kalitesine bakıyor. İşleri gerçekten zor. Hele bazı kurnaz pamuk üreticileri ile uğraşmak ve onlara laf anlatmak. Deveyi hendekten atlatmaktan zor. Görmeseydim Ahmet Erken ve Ali Erken’in yoğunluğuna inanmayacaktım ve kendilerine küsecektim. 15 gündür Selimşahlar ve Beyoba’daki fabrikaların da gece gündüz çalışıp orada kaldıklarını da öğrendim.

Ziraat mühendisi Ali Erken hem ilaç işi hem de pamuk alımında babası Ahmet Erken’e yardımcı oluyor. İbrahim Erken fabrikada gözlemci. Etliye sütlüye karışmıyor. Ziraat mühendisi Ali Erken “Bu sene Şehzadeler ilçesinde 20 bin, Manisa ilinde 80 bin dönüm arazide pamuk ekildi. Halimizi görüyorsun şimdi pamuk hasadının en hareketli günleri. Kasım ayına kadar böyle gider. Pamuk getiren çiftçiler Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin açıkladığı primden memnun görünüyor” dedi. Ahmet Erken’in oğlu Ali Erken bir an önce pamuk alımlarının bitip işlenmesini dört gözle bekliyor. Ziraat mühendisi Ali Erken’i yakında yeni bir yaşamın ilk basamağı olan nişan töreni bekliyor. Hayırlı olsun diyorum. Muzaffer Yalçın Selimşahlar’da tarımı modern imkanlarla yapıyor. Tarlanın içinden oğlu ile birlikte ürettikleri ürünlerle meşgul oluyorlar.

Ve benim bu yazımı yazmama, pamuk tarlalarını gezmemi sağlayan yüksek ziraat mühendisi Nazım Şafak’la Manisa’ya dönüyorum. Kendilerine çok çok teşekkürler.

Tarımda her işe olduğu gibi işinin başında isen emeğinin karşılığını kat kat görürsün. Tarımla uğraşanların büyük bir bölümü işinin başında gördüm Selimşahlar Mahallesi’nde.