Öğretmen sözcüğünün kökü “ög” den gelir. Ög; akıl, anlayış olarak tanımlanır sözlüklerde. Anlam içeriğinde: öğüt yoluyla bilgilendirmek, düşünce yönünden geliştirmek, eğitmek, yetiştirmek, yüceltmekle birlikte anne anlamı da bulunur. (Türkçe Kökler Sözlüğü, İsmet Zeki Eyüboğlu)

Bu bilginin doğrultusunda öğretmene ‘akıllandıran kişi’ diyor olmamız çok yerinde olur. Kararsızlıklarımıza fener, çözümünü bulamadığımız sorularımıza cevaptır öğretmen.

Öğretmen olmak büyük bir sırra sahip olmaktır. O sır ki öğrencilerinin gönlünde saklı. Bir öğretmen olarak o gönül kapısından içeri girebilmişseniz sizden daha bahtiyarı yoktur muhakkak. Doğan Cüceloğlu’ nun ‘Öğretmenim Bir Bakar Mısın? ‘ isimli kitabının bir bölümünde öğretmenlik yapmak ve öğretmen olmanın arasındaki farktan bahseder.

Öğretmenlik yapmak, mesleğin gerektirdiği sorumlulukları yerine getirmektir. Öğretmen olmak ise bir meslekten ziyade bilgeliği, sabrı ve şefkati tüm hücrelerinde hissedebilmektir. Koşulsuz sevmektir. Öğrencisinin sadece bugününü değil yarınını da düşünebilmektir. Gerektiğinde öğrencisinin yolunda köprü olmaktır, dayanak olmaktır, sığındığı liman olmaktır. Bazen dertleştiği sırdaşı, bazen ise hayat yolunda örnek aldığı rol modeli olmalıdır. Bir öğretmenin öğrencisinin kalbinde uyandıracak ufak bir tesir, onun tüm hayatını etkileyecek bir kıvılcım olabilir. Bu nedenle öğretmen bir meşaledir adeta. Öğrencisini ilmek ilmek işleyen bir ustadır. Ve bu usta o kadar narin, o kadar şefkatli yapmalıdır ki bu işleyişi, sağlamlığı, sadakati bir ömür sürsün.

Arafta olmalıdır öğretmen. Ne gökyüzündedir ne yeryüzünde. Kendini ne gökyüzünde görecek kadar kibirli, ne yeryüzünde her hangi biri… Tevazu sahibi ama aynı zamanda gücünün farkında… İzdir öğretmen. Fakat aynı izleri öğrencilerinin de takip etmesi zorunluluğunda bırakmayan. Onların kendi izlerini oluşturabilmelerine destek olandır. Ne kadar özel bir meslek öğretmenlik. Gelecek tohumları serptiğin o güzel çocuk, ileride filiz halinde olan bir yetişkin olacak. Ve o yetişkin, kaç yaşında olursa olsun seni yad edecek. Güzel hatırlanmak… Sanırım unutulmamanın en güzel hali öğretmen olmak.

Öğretmenliğin sadece bilgi aktarımı çerçevesinde olmadığını belirttik. O halde öğretmenlik vasfını;  bize ilk adımlarımızı, doğruyu, yanlışı, iyiyi, kötüyü öğreten ebeveynlerimiz ve hayatlarımıza dokunmuş olan her insan hak ediyor. Güzel hatırlanmanız dileğiyle… Tüm meslektaşlarımın, öğretmeyi, faydalı olmayı, hayatında ilke edinmiş tüm güzel insanların öğretmenler gününü kutluyorum. Görüşmek üzere…