“Dünya Su Kayıpları Günü” nedeniyle Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) ev sahipliğinde düzenlenen 'Su Kayıpları Etkinliği’ne Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer ve İçme Suyu Daire Başkanlığı Bakım Onarım Şube Müdürü Recep Günay katıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanı sıra TBB Başkanı Fatma Şahin, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, 20 ilin belediye başkanı, su ve kanalizasyon idareleri temsilcileri ile akademisyenler ve paydaş kurumların yetkilileri yer aldı.

SU KARDEŞLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANACAK

Belediyeler arasında 'su kardeşliği protokolü' imzalanacağını söyleyen Bakan Kirişçi, “Suyu verimli kullanmada bizim en büyük paydaşımız; yerel yönetimler. Tarımsal sulamayla ilgili de yerel yönetimlerimizin bizimle iş birlikleri var. İçme suyuyla ilgili kayıp kaçak oranını hızlıca aşağı çekmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum. Tarımsal sulamada suyu üretim için kullanıyoruz. İçme alanındaki suyu tamamıyla israf ediyoruz ve o suların yeniden kazanılması gerekiyor. Özellikle siteler ve yeni yapılan konutlarda suların tekrar kullanılması konusunda görevin yerel yönetimlere düştüğünü vurgulamak istiyorum. Kayıp kaçak konusunda da belediyelerimizin ciddi çalışmalar yapması gerektiğini, bakanlık olarak da her konuda iş birliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Global bir meselenin yerel çözümü yok, global olarak çözülmesi esastır; ama bizim ülke olarak bunu önce ulusal sonra yerele taşıyıp çözümlerin birlikte üretilmesi için hızlıca adımlar atmamız gerekir. Burada bulunan herkesi 'su gönüllüsü' olmaya davet ediyorum. 'Suda sıfır israf' hedefine ulaşmak için başlattığımız bu etkinlikle birlikte 'Yarın değil; hemen şimdi diyorum', suyumuz kaybolmasın, geleceğimiz yok olmasın” diye konuştu.

SU KAYIP KAÇAKLARI 8 YILDA YÜZDE 54’TEN YÜZDE 34’E İNDİRİLDİ

“Dünya Su Kayıpları Günü” Etkinliğinin ardından konu ile ilgili kısa bir açıklama yapan MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Maski Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu günden bu yana su kaçakları ile ilgili ciddi yönde mücadele veriyoruz. İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği ve Teknik Usuller Tebliğine göre tüm Su ve Kanalizasyon İdarelerinin 2023 yılı sonuna kadar su kayıp ve kaçaklarını yüzde 30’a indirmesi gerekiyor. Kurulduğumuz yıllarda 17 ilçenin sorumluluğunu alan MASKİ Genel Müdürlüğünün elinde kayıp-kaçak suyla ilgili herhangi bir veri de bulunmuyordu. Sahada tüm verilerin ölçülmesi neticesinde kayıp-kaçak oranı yüzde 54 olarak hesaplandı. Kurulduğumuz günden bu yana yaptığımız çalışmalar ile bu oranı 2020 yılında yüzde 35,40’a, 2021 yılında da yüzde 34,52’ye indirdik. Tüm Büyükşehirlerin ortalaması şu an yüzde 34,57 iken biz MASKİ olarak bu oranın da altına indik. Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün Yönetmelikte istediği orana 2 yıl önceden yaklaştık” dedi. 

Editör: Onur Yılmaz