Burhan AKDEMİR

Tarımda ve sanayide adından sıkça söz ettiren, ancak tarihin her döneminde var olmasına rağmen turizm anlamında gereken atılımı bir türlü yapamayan Manisa, bu durumun eksikliğini yaşıyor. İlk olarak turizmdeki eksikliğin farkına varan Manisalı gençler, Cihan Canuyar’ın önderliğinde elini taşın altına koymaya hazırlanıyor.

Cihan Canuyar’ın dönem sözcülüğünü yaptığı ve kurulmasında önemli pay sahibi olduğu ‘Manisa Dostlar Meclisi Platformu’, birçok konuyu çözüme kavuşturmak adına bir araya gelirken, sorunların en başına ise turizmi koydu. Siyaseti, kapılarının dışında bırakacaklarını söyleyen Canuyar, tek amaçlarının Manisa’nın sorunlarına çözüm bulacak projeler üretmek olduğunu söyledi.

Paranın ilk basıldığı yeri, kral mezarlarını, Hristiyanların büyük önem verdiği kiliseleri, Osmanlı’dan kalan tarihi içinde barındıran Manisa’nın turizmden daha fazla geliri hak ettiğini ifade eden Canuyar, platformun kuruluş aşamasını, amaçlarını ve ilerleyen süredeki projelerini gazetemize anlattı.

Platformun temelinin 2021 yılında atıldığını söyleyen Canuyar, 3-5 arkadaş bir araya gelip ‘Manisa için ne yapabiliriz?’ diye istişarede bulunduklarını ve sonrasında platformu kurduklarını aktardı. Canuyar sözlerine şöyle devam etti: “ Platformda yer alan arkadaşlarımızın hepsinin siyasi düşüncesi farklı. Bir araya gelerek, bir dernek, platform altında yola çıktık. Sonrasında diğer partilerden, STK’lardan, dernek başkanlarından iş adamlarından, mühendislerden, mimarlardan kurulu bir heyet oluşturduk. Çizgisini de siyaset ve basamak malzemesi yapmamak üzerine belirledik. Ben kendim başta olmak üzere birçok arkadaşımız siyasetle haşır neşir olan insanlarız. Ama biz bunu kullanmayacağız. Siyaseti kapının dışında yapmak üzere anlaşarak yola çıktık.” dedi.

AMAÇ MANİSA’DAKİ TURİZM ALANLARININ DEĞERLENMESİ VE YABANCI TURİST ÇEKMEK

Manisa’nın bazı problemleri olduğunu ve zaman içinde bunların hepsini işleyeceklerini kaydeden Canuyar, ilk etapta ise turizmi masaya yatırdıkları bilgisini verdi. Canuyar sözlerine şöyle devam etti: “Manisa’ya turist gelmiyor, turizm gelirimiz çok düşük. Çok güzel, etkili tarihi ve kültürel değerleri var Manisa’nın. Bunları pazarlayamıyoruz. Şu ana kadar 5 toplantı yapıldı ve bunların 3’ünde turizm konuşuldu. Bu konuyu iyice detaylandıracağız. Benim meselem Manisa’daki turizm alanlarının değerlenmesi ve yabancı turist çekmek.

Manisa’da yabancı turist görmek mümkün değil. Bunu değiştirmeliyiz. Tanıtmalıyız tarihi değerlerimizi. Dünya üzerindeki ilk 7 kiliseden 3’ü Manisa’da. Bu bile başlı başına çok büyük bir zenginlik. Bu alanlara yabancı turistlere tanıtmalıyız. Bir turist Manisa’daki tarihi yerleri gezmek için en az 4-5 güne ihtiyaç duyacaktır. Bu süre içinde de Manisa kazanacaktır. Kasamıza para girsin. Turizm alanlarında tesisleşme çok önemli. Bunu sağlamak gerekiyor. Cazibe merkezi haline getirelim ki turist çekelim.

Manisa’nın Tarzan’ı var. Ancak Manisa’ya gelen bir kişi Tarzan’la ilgili magnet bile bulamıyor. Konya’da Mevlana tamamen paraya çevrilmiş durumda. Ama bizim onca kültürel zenginliğimize rağmen bunları yapamamış olmamız üzücü.

Muradiye Camii Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri. Ancak gelen turist var mı? Mimar Sinan’ın İstanbul’daki eserleri ziyaretçi akınına uğruyor.

Mesir Şenliklerimiz var. Pandemi bahanesiyle birkaç yıldır yapılamadı. Bağbozumu şenliklerimiz vardı, yapılmıyor bile artık.”

GEREKİRSE SEYAHAT ACENTELERİNİ DE ÇAĞIRACAĞIZ

Toplantıları alanında uzman isimlerle yaptıklarına da dikkat çeken Canuyar, “Bir şeyleri pazarlamaya çalışırken kendimizin de bilmesi lazım. Buna göre hareket ediyoruz. Biz sonraki toplantıyı da Aiagai’de organize etme düşüncesindeyiz. Aigai gerçekten çok yıpranmamış, Efes harabesinin bir küçüğü gibi.

Orada bir araya geldikten sonra çözüm önerilerini de sunacağız. Gerekirse seyahat acentelerini de çağıracağız. Neden Manisa’ya turist gelmediğinin detaylarını öğrenmeye çalışacağız. Sorunları tespit edeceğiz, çözümlerini bulacağız. İlgili kurumlara da bunları raporlayıp sunacağız. Belediyeler, Valilikler faydalanmak isterse faydalanacak.” şeklinde konuştu.

Platformda kimlerin olduğu ile ilgili bilgi de veren Canuyar, Platformda yer alan paydaşların çoğunluğunun Manisa kökenli oluğunu; Halil Yurtseven, Ahmet Karadağ, Emre Kurt, Sancaklıbozköy Muhtarı Arif Kurtoğlu, Kula Gökçeörenliler, Selendililer dernek başkanları gibi isimlerin olduğunu kaydetti.

“GENÇLERİMİZDEN BELEDİYE BAŞKANI, MİLLETVEKİLİ YA DA BAŞKA ALANLARDA YÖNETİCİ ÇIKTIĞI ZAMAN PROJELERİ HAZIR OLACAK”

Platformda çok sesliliğin olduğunda da bahseden Canuyar, dönem sözcüsünün kendisi olduğunu belirtti. Canuyar şöyle devam etti: “Parti ayrımı yok, herkes eşit. Herkes fikirlerini söyleyebilir. Genç kardeşlerimiz de var. Onlar da fikirlerini ifade edecek. Tecrübe ve bilgi aktarımı yapacağız. Yarın bir gün oradaki gençlerimizden belediye başkanı, milletvekili ya da başka alanlarda yönetici çıktığı zaman projeleri hazır olacak. Derdimiz proje hazinesi haline getirmek. Süreç uzun bir süreç.

30 kişi kemik kadro olarak belirlendi. Toplantılarımız konuya göre değişiyor. Ancak 45-50 kişi ile sınırlı tutuyoruz. İki ayda bir ya da ayda bir konferans salonlarının birinde serbest kürsü yapmayı düşünüyoruz. Bütün halkı çağırıp fikirlerini almak amacındayız. Masraflarını kendi içimizde karşılıyoruz.”

PLATFORM BAŞKA KONULARI DA ELE ALACAK

İlerleyen süreçte platformun hedeflerinden de bahseden Canuyar, “Tarım, ulaşım, otopark sorunu, esnafların sorunu. Bunları da konuşacağız zamanla. Bu konuları 3-5 hafta irdeleyip çözüm önerileri hazırlayacağız. Komiteler oluşturacağız. Her komite kendi alanındaki sorunlarla ilgili çalışma yapacak” dedi. 

Editör: Onur Yılmaz