Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde 331 bin haneye doğalgaz desteği, 1.8 milyon haneye ise kömür yardımı yapıldığı belirtildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahiplerine yönelik yapılan Doğal Gaz Tüketim Desteği’nin ısıl harita baz alınarak iki dönemlik belirlediklerini ve tutarın yıllık 900 TL – 2.500 TL arasında değişen tutarlarda yardım yapıldığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu resmi açıklamalara göre enerji enflasyonunun normal enflasyonun üzerinde olduğunu belirterek,  enflasyon yüzde 85 iken enerji enflasyonunun yüzde 142 olduğunu söyledi.

Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde ısınma amaçlı doğalgaz kullanımız yaygın. 19 milyon hanede yaklaşık 50 milyon kişi doğalgaz ile sınıyor. Her ne kadar ülkemizde doğalgaz yaygınlaştıkça kömür kullanımı azalsa da olsa da halen toplumun önemli bir kesimi ısınmada kömür kullanmakta. Isınmada kömür kullanan kesimler çoğunlukla doğalgazın ulaşamadığı yerler. Köyler, kasabalar ve merkeze uzak ilçeler ve evinde kömür kullanmak zorunda kalanlar genellikle yoksullar. Enerji krizinin yoğunlaştığı, doğalgaza bu günlerde kömür ve doğalgaz desteği büyük önem taşıyor. Bakanlığın açıkladığı doğalgaz tüketim desteği hem hane sayısı hem de tutar olarak çok yetersiz kalıyor. Çünkü Ankara’da kış aylarında aylık doğalgaz gideri 1.500 lirayı geçiyor. Bayburt’ta bir ton kömür 8 bin lira olmuş ve sadece kömür parası 30 bin lirayı buluyor. Emeklinin dar gelirlinin bu parayı ödemesi mümkün değil. En düşük aylığı 5 bin lira olan emekli maaşının yarısını kömür parasına ayırmak zorunda kalacak. Ülkemizde 12,5 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan olduğunu, çalışanların yarısı asgari ücret düzeyinde olduğunu düşünürsek nüfusun büyük bir kısmı yakacak parasını ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle emeklilere ve asgari ücretlilere kömür ve doğalgaz desteği verilmesi gerekmektedir.” 

Editör: Onur Yılmaz