Manisa’da son günlerde hava kirliliğinde artış yaşanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hava kalitesini gösterdiği haritada Manisa’daki hava için uyarılarda bulunuldu. Hava kirliliği son günlerde meydana gelen sisle birlikte, Manisa’daki birçok ilçede gözle de görülür bir hal aldı. Temiz hava için 0 ile 50 arasında olması gereken PM10 endeksi, Merkez’de 117 seviyesine yükseldi. Uzmanlar, hava kalitesinin sağlıksız ve hassas olduğu belirtilen bölgelerde pencere bile açılmaması gerektiğini, geçmeyen öksürüğün bir nedeninin de hava kirliliği olduğu ve maske takılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hava kalitesini gösterdiği haritada Manisa’daki hava kalitesi değişimi dikkat çekiyor.  Son günlerde yaşanan sisle birlikte, Manisa’daki birçok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Özellikle şehir merkezinde etkili olan sis nedeniyle sabah saatlerinde görüş mesafesini 5 metreye kadar düşürürken, hava kirliliği ile de birleşince kentte adeta nefes almakta zorluk çekiliyor.

“SİSLE BİRLİKTE HAVA KİRLİLİĞİ DE ARTIYOR”

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hava kirliliği alarm vermeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak hava ölçümü yapan www.havaizleme.gov.tr internet sitesinde yer alan verilerde hassas olarak ölçülen Merkez’de alarm zilleri çalıyor. Bugün temiz hava için 0 ile 50 arasında olması gereken PM10 endeksi, Merkez’de 117 seviyesine yükseldi.

Manisa’nın en çok hava kirliliği yaşanan ilçesi Soma’da da durumlar iyi değil. İlçede genellikle hava kirlilik oranları orta seviyelerde olsa da bazen hassas seviyelere yükseldiği raporda göze çarpıyor.

Sitedeki veriler baz alındığında Manisa’nı hava kirliliği oranı sınırda gözüküyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak hava ölçümü yapan www.havaizleme.gov.tr verilerine göre hava kirlilik oranları 0-50 arasında iyi, 50-100 arasında orta, 100-150 arasında hassas, 150-200 arasında sağlıksız, 200-300 arasında kötü ve 300-500 pm10 arasında tehlikeli olarak sınıflandırılıyor. Buna göre Manisa’nın hava kirliliği oranı sınırda geziyor.

Uzmanlar, hava kalitesinin sağlıksız ve hassas olduğu belirtilen bölgelerde pencere bile açılmaması gerektiğini, geçmeyen öksürüğün bir nedeninin de hava kirliliği olduğu ve maske takılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Özellikle sağlıksız ve hassas olarak işaretlenen alanlar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar hava kalitesinin kötü olduğu zamanlarda mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtiyor.

HAVA KİRLİLİĞİNİN ZARARLARI

Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Katı yakıtlar ve akaryakıt gibi karbonlu maddelerin tam yanmamasından meydana gelen katı ve sıvı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşitlidir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından, hem de ekonomik yönden zarar vericidir. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar.

 

Editör: Onur Yılmaz