Onur YILMAZ

Türkiye’de bir zam furyası aldı başını gidiyor. Dövizin yükselişi bahane edilerek günde birkaç kez değiştirilen etiketler, dövizin belirli bir düzene oturmasına rağmen geri çekilmiyor. Hatta geri çekilmek bir yana dursun, hemen her gün yeni zamlarla karşı karşıya kalıyoruz.

7’den 70’e herkesin sofrasında bulunan ekmeğe bile bir ayda ikinci kez zam geldi. 1 Ocak’tan itibaren Manisa’da ekmeğin fiyatı 2 lira 25 kuruş oldu. Ekmek, 1 Aralık 2021 tarihine kadar 210 gramı 1.75 TL’den satılıyordu. Ancak ekmeğin ham maddesi un başta olmak üzere içeriğindeki birçok ürüne gelen zam nedeniyle Manisa’daki fırıncılar Vali Yaşar Karadeniz’in de oluruyla zam kararı aldı.

1 Aralık 2021 tarihinde Manisa’da ekmeğin gramı 200’e, fiyatı da 2 TL’ye çıkarılmıştı. Bu zamdan tam bir ay sonra ekmeğe ikinci kez zam geldi. Alınan karar gereği 200 gram ekmeğin fiyatı 2 lira 25 kuruşa çıkarıldı.

Fırıncı esnafı ise bu zammın bile yetersiz olduğu görüşünde birleşti. Zammın kendi elinde olmadığını vurgulayan esnaf, ekmeğin içeriğindeki ürünlerin, fırınlarda kullanılan yakıtların ve daha birçok etkenin zamlandığından dert yandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, ekmekteki yeni fiyat tarifesinin 1 Ocak itibariyle uygulamaya konulduğunu aktardı. Ekmeğin hammaddesi olan una gelen zamların ardından böyle bir karar almak zorunda kaldıklarını belirten Akyüz, “Yapılan zam maliyetleri karşılayacak bir oranda değil. Ancak hem esnafımız hem de vatandaşımız zorda kalmasın diye bu şekilde bir zam oranı uygun görüldü. Un fiyatları her gün yükseliyor. Diğer maliyetler de aynı şekilde. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın bu fahiş fiyatlara müdahale etmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YENİ YILA ZAMLARLA ‘MERHABA’ DEDİK

Öte yandan ülke genelinde yeni yılla birlikte birçok şey de zamlandı. Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere akaryakıt, gıda ve benzer ürünlerde zamlar uygulanmaya başladı.

Editör: TE Bilişim