‘’Hayatta en güzel şey; geçmişini unutmamak, geleceğe hep umutla bakmak ve kendinin ne olduğunu bilmektir’’. 

Sizlere yazımlarımda anlattığım rahmetli ananem Elver hanım, benim hayata dair her bilgiyi öğrendiğim, örnek aldığım şahane kadının sözleri şimdilerde bana sayfalar dolusu yazılar yazdırıyor…

Bazen klavyeye dökülen gözyaşlarımla, bazen gülerek anıyorum onu…

Ama en çok ; hafta sonları beni mutfağa sokup birbirinden güzel yemekleri yaptırması, öğretmesi bir film şeridi gibi gözümün önünde… İyi ki öğretmişsin canım ananem nurlarda uyu…

Bazı duyguların karşılığı yok. Yaşamak hissetmek gerek.

Bildiklerini paylaşmalısın, gün gelir mutlaka lazım olur derdin ya bana; şimdi senin o lezzetli yöresel tariflerini bende çocuklarıma, şimdiki gençlere anlatıyorum. Tarhanayı, kuru biberi, domatesten salça ve konserve yapmayı, senin meşhur pırasalı Selanik böreklerini öğretmeseydin o güzelim tarifler seninle birlikte gideceklerdi…

Toplumsal yaşamın düzenli gitmesinde, kuralların uygulanmasında adetler etkili olmaktadırlar;örneğin karşılama ve uğurlamalar;yemek ve sofra düzenleri;geçiş dönemleriyle ilgili kutlama ve kutsamalar;kız isteme,nişanlılık ve evlenme usulleri;cinsler,yaş grupları,meslek mensupları arasındaki ilişkilerin biçimleri;selamlaşma, hatır sorma sırasında uyulması gereken kurallar;bayramlar,mevsimler,önemli günlerle ilgili davranış biçimleri;"yas alma","baş sağlığı dileme", asker uğurlama  gibi durumlarda söylenecek sözler,takınılacak tavırlar ve tutumlar adetlerin alanına girerler. 

Adetler çeşitli kökenlerden kaynaklanmış ve biçimlenmişlerdir; bunlar içerisinde geçmiş zamanların yaşama biçimleri,dünya görüşleri,ilginç rastlantı ve olaylar önemli bir yer tutarlar.

Biz Türk’lerin ne güzel gelenek ve görenekleri var. Başta da söylediğim gibi, ‘’Hayatta en güzel şey; geçmişini unutmamak, geleceğe hep umutla bakmak ve kendinin ne olduğunu bilmektir’’. 

İnsanların doğdukları, yaşadıkları şehre borçları var. Bu borcu şehri tanıtarak, gelenek, görenekleri tanıtarak ya da şehre katkı sağlayacak her konuya destek olarak vermeliler. Hemşehrilik bilinci örnek olmalı  birlik ve beraberlik içinde hareket etmeliyiz.

Türkiye için, Manisa için…

Manisamızın bilmediğimiz birbirinden güzel lezzetleri ve gezecek yerleri var. Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonunda Manisa’nın Lezzetleri programımızda Büyükşehir Belediyemize bağlı 17 ilçemizin, 1088 mahallemizin, yöresel yemeklerini, gelenek ve göreneklerini tanıtmaya, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Manisa’nın Lezzetlerini 7/ 24 internetten manisawebtv.com adresinden izleyebilirsiniz. 


Güzel, sakin, huzurlu, mutlu bir hafta olsun. Aşk-meşk de cabası olsun.
Hayat güzel gelsin, bildiğimiz yerlerden sorsun. 

Sevgi ile kalınız…