Burhan AKDEMİR

Ülke gündeminin siyaset ile şekillendiği zamanlar yaşıyoruz. Ana gündem, 2023 seçimleri… Cumhurbaşkanı kim olacak? Kim Ankara yollarına düşecek?  Manisa yerelinde boşalan koltuklara kim oturacak? Bu sorularla yatıp kaldığımız şu günlerde siyasetin kaynayan kazanının kapağını Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ertuğrul Aytaç açıyor. Verdiği son dakika kulis bilgileri çok konuşulacak…

SEÇİM sathı mahalline girmiş bulunuyoruz. Bir tarafta Cumhur İttifakı, bir tarafta Millet İttifakı ve siyasi partilerin kendi içindeki mücadelesi 2023 seçimlerini, yaşanan tüm seçimlerden ayrı bir yere koymamızı, başka türlü bir gözle yorumlamamızı gerektirecek.

4 ile 6 ay arasında yapılması için zaman tanınan 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri, sonuç her ne olursa olsun Türkiye’de yeni bir sayfa açacak. Tüm denklemler bozulacak, yeni bir denge kurulacak ülkenin çatısının üzerinde.

En tepeden en aşağıya kadar siyasete bulaşan herkes bu atmosferi iliklerine kadar hissederken, vatandaş da payına düşecek diye merak ediyor.

2023 seçimleri, özellikle ekonomi üzerine, iç ve dış politika üzerine ve sosyolojik alanda büyük basınç oluşturuyor üzerimizde.

Ankara’dan yanan ateş, il il tüm teşkilatlara yayılırken, Manisa’da siyaset hararet yapmış durumda. Seçim havasına çoktan giren siyasi partilerin Manisa temsilcileri seçimlere kilitlenmiş durumda. Tüm hamlelerini seçimlere göre yapmaya başladılar artık.

Manisa siyasetinde en sıcak gündem, gözünü Manisa’dan Ankara’ya çevirenler arasında yaşanıyor.

AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı, CHP İl Başkanı Semih Balaban ve İyi Parti İl Başkanı Hasan Eryılmaz’ın milletvekili aday adayı olmak istemesiyle başlayan süreç, onlardan boşalan koltuklara kimlerin oturacağa üzerine yoğunlaşmış durumda.

Seçim arifesinde yaşanacak bu köklü değişimin teşkilatlara nasıl yansıyacağı, yeni başkanların teşkilatlara uyum sağlayıp sağlayamayacağı, seçime az zaman kala bu yeni kan uyumunun sandığa nasıl yansıtılacağı merak konusu.

Kimlerin Anakara biletini alacağı, kimin bir adım daha öne çıkıp il başkanı koltuğuna oturacağının cevabının bugün verilmesi çok güç.

Kulislerden sızan bilgiler her gün yeni bir ipucu verse de “Siyasette 24 saat çok uzun bir süre” olduğu için de değişken olabiliyor.

O halde, Manisa’da siyasetin nabzını en iyi tutan isimlerden biri olan, gazetemizin başyazarı usta kalem Ertuğrul Aytaç’a bir soralım, “Manisa siyasetinde neler oluyor?” diye.

Kendi köşesinde sıklıkla yer verdiği siyaset arenasına, derinlemesine bir giriş yapıp son dakika edindiği bilgileri yorumlayalım…

ÖNÜMÜZDE 2023 SEÇİMLERİ VAR? BU SEÇİMİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra parlamentoya girmek için kollar sıvandı. Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan. Millet İttifakı’nın ise şimdilik belli değil. Ancak ben aralık ayının sonuna doğru, en geç de ocak ayının başında Millet İttifakı’nın adayının belli olmasını bekliyorum. Kamuoyunda şöyle bir algı var; Rusya, Erdoğan’ın başkanlığı için destek veriyor. ABD de Millet İttifakı’nın ve dolayısıyla Ekrem İmamoğlu’nun başkan olması için bastırıyor. Ancak ben CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı bırakmayacağı kanaatindeyim. Ne Ekrem İmamoğlu’na ne de Mansur Yavaş’a adaylığı bırakacağını zannetmiyorum. Ancak başka bir isim üzerinde anlaşılabilir mi, bunu da göreceğiz. Ancak benim görüşüm Kılıçdaroğlu’nun aday olacağı yönünde. 

 

SEÇİM NE ZAMAN OLACAK?

 

Normal takviminde seçim haziran ayında. Ancak ben seçimin 7 Mayıs’ta olacağını düşünüyorum. Aldığım bilgiler de o yönde. Ancak 7 Mayıs tarihini erken seçim olarak görmemek gerekiyor.

Bu seçimde şu detayı atlamamak lazım; liderlerin performansı çok önemli. Tabi ki yerel yöneticilerin de katkısı olacak ancak seçimin sonucunu çok büyük oranda cumhurbaşkanı adayları belirleyecek.

Manisa’da parlamentoya girecek vekil sayıları nasıl şekillenir?

Bu seçimde ilk defa, cumhurbaşkanı adayları ve parlamentodaki adaylar farklı oylar alacak. AK Parti’de Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın, parlamentoya oranla daha fazla oy alacağını düşünüyorum. Millet İttifakı’nda ise tam tersi olacak. Manisa’da ise İYİ Parti’nin atılım yapacağını ve en az 2 milletvekili çıkaracağını düşünüyorum. CHP ise mevcudunu koruyacaktır. AK Parti’nin sandalye sayısının 4, MHP’nin ise 1 olacağı kanaatindeyim. Ancak sandık her zaman farklı sonuçları ortaya çıkarabilir. Bunu da atlamamak lazım.

 

MANİSA’DA AK PARTİ, CHP VE İYİ PARTİ’NİN İL BAŞKANLARININ MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLACAĞI KONUŞULUYOR. SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR?

 

 

AK Parti ile başlamak istiyorum. AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı, Akhisar’da 3 dönem belediye başkanlığı yaptı. Başarılı da bir profil çizdi. İl Başkanlığı makamına da onu Genel Merkez atadı. İl Başkanlığı görevine atanırken, 2023 seçimlerinde milletvekili olabileceği de hissettirildi. Yani Salih Hızlı kendi kendine milletvekilliğine soyunmayacak. Onu, diğer iki il başkanından ayıran en önemli özellik de bu. AK Parti kulislerinde Salih Hızlı’nın seçilecek bir sırada olacağı fikri hakim.

CHP İL BAŞKAN SEMİH BALABAN’IN İSTİFASI SÖZ KONUSU. SİZCE ŞANSI NEDİR?

Kendisiyle biraz önce görüştüm. Şu anda CHP Genel Merkezi’nde. 24 Aralık’ta aday adaylığı için istifa edeceğini söyledi. CHP’de önseçim olursa, Balaban’ın şansı çok yüksek. Ancak bu seçimde CHP’de önseçim olmayacak. Semih Balaban, il başkanı olduktan sonra gerek merkezde, gerekse ilçelerde çok çalıştı. Hepsinden önemlisi, Manisa’da hiç belediyesi olmayan partiye 4 ilçeyi kazandırdı. 4 başkanlık kazanırken, görevde o vardı. Bu nedenle Özgür Özel’e rağmen Balaban’ın sıralamada iyi bir yerde olacağına ve Kılıçdaroğlu’nun bu başarıyı göz ardı etmeyeceğine inanıyorum.

CHP’de il başkanlığından vekilliğe bir isim geçti. Bu da önemli bir ayrıntı. Bunu başaran tek isim Erdoğan Yetenç oldu. Semih Balaban da bunu tekrarlayacak mı, hep birlikte göreceğiz.

 

İYİ PARTİ’DE DURUMLAR BİRAZ DAHA NET. AKŞENER, VEKİLLİK DÜŞÜNEN İL BAŞKANLARINA KONGRELERDE ADAY OLMAMASI YÖNÜNDE TALİMAT VERMİŞTİ. MANİSA’DA MEVUT İL BAŞKANI HASAN ERYILMAZ’IN DURUMU NE OLACAK?

Hasan Eryılmaz 27 Ocak’a kadar il başkanı. O gün başkanlığı son bulacak. Eryılmaz’a muhalif isimlerce, ‘Genel Merkez tarafından aday gösterilmeyeceği’ dillendirilse de ben Eryılmaz’ın MHP’deki kongre sürecinden beri Akşener’in yanında saf tutması nedeniyle listede olacağını düşünüyorum. Hatta ve hatta Eryılmaz İYİ Parti’nin Manisa 1’inci sıra adayı olacak. Ayrıca İYİ Parti ile ilgili bir bilgi daha vereyim, seçilecek sıradan bir kadın aday da düşünülüyor.

PEKİ PARTİLERDE İL BAŞKANLARI KİM OLACAK?

AK Parti’de il başkanı Salih Hızlı istifa edince yerine yapılacak atama Genel Merkez’den yapılacak. Yönetim kurulu üyelerinin ismi geçse de bana göre en güçlü aday AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Mehmet Emin Çipiloğlu görünüyor.

CHP’de ise durum farklı. Balaban’ın istifasının ardından mevcut yönetim kurulu bir toplantı yapacak ve içlerinden birini il başkan adayı olarak Genel Merkez’e sunacak. Genel Merkez de onay verdiği takdirde göreve atanacak isim koltuğa oturacak. Bana göre hem Semih Balaban, hem de Özgür Özel bir isim çıkaracak. Ancak 2023 seçimlerinin önemi de göz önüne alınıp kavgaya ara verebilirler de. Yani ortak bir isimde anlaşabilirler.

İYİ Parti’de şu ana kadar 3 isim adaylık açıkladı il başkanlığı için. Biri Erhan Dumlu, biri Tunç Özsoy biri de Ali Zafer İksir. Bu isimlerin arasında bence en şanslı olanı Ali Zafer iksir.

MHP’DE DURUMLAR BİRAZ FARKLI GELİŞTİ. O CEPHEYİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

MHP’de geçtiğimiz günlerde İl Başkanı Murat Öner’in ani ölümü hepimizi üzdü. Bu nedenle MHP’de durumlar farklı bir hal aldı sizin de dediğiniz gibi. MHP’yi diğer partilerden ayırmak lazım. Partinin siyasi yapısı, töresi farklı. Şu anda orada il başkanının kim olacağı belirsiz. Ancak MHP Genel Merkezi’nin, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın da görüşleri doğrultusunda en kısa sürede il başkanının atanıp göreve başlamasını bekliyorum.

Editör: Onur Yılmaz