Özel okulların kayıt fiyatları cep yakarken, bu duruma Milli Eğitim Bakanlığı el atarak fahiş fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okul temsilleriyle bir araya geldiği toplantıda 2023-2024 özel okul zam oranının yüzde 65 olduğunu açıkladı. Bakan Özer zam oranını duyurdu duyurmasına ama özel okullar, bu kez de farklı yöntemlerle gizli zam yapmaya başladı. Özel okullar, öğrencilere verdikleri yemeğin ücretine fahiş zamlar yapınca, vatandaşlar sosyal medyada duruma tepki gösterdi. Bazı veliler, “Okula her gün Manisa Kebabı yollasak daha ucuza gelir” diyerek zamların geri çekilmesi çağrısı yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçtiğimiz günlerde özel okul temsilleriyle bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Özer, bu sene bir değişikliğe gittiklerini belirtti. Özer, “ÜFE yerine TÜFE baz alacak şekilde belirleme kararı aldık” diyerek bu kararın ardından da 2023-2024 özel okul zam oranının yüzde 65 olduğunu açıkladı.

OKULLAR İŞİN KURNAZLIĞINA MI KAÇTI?

Ancak özel okullar, velilere uyguladığı farklı yöntemlerle yüzde 65'lik artış oranını aşıyor. Özel okullardan bazılarının ‘Genel gider’ adı altında velilerden ekstra para istediği de iddia edilirken, bazı okullarda da yıllık 8-11 bin TL arasında olan yıllık yemek ücretinin 35 bin TL’lere kadar yükseltildiği öğrenildi.

BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Ülke genelinde olduğu gibi, Manisa’da da özel okullardaki bur artış velilerin tepkisini çekti. Ortalama 200 gün okula devam eden bir öğrenci için istenen 32 bin TL’lik yemek ücretini eleştiren bir veli, günlük yemek ücretinin 160 TL’nin üstünde olduğunu, her gün Manisa Kebabı bile yense daha ucuza geleceğine dikkat çekti. Veliler, ekonomik zorlukların tavan yaptığı bu dönemde, özel okulların fahiş zamlardan bir an önce geri dönülmesi çağrısı yaptı.

‘GENEL GİDER’ DİYE 10 BİN TL DAHA!

Özel okulda çocuğu olan ve ismini vermek istemeyen bir veli de yaşananları şöyle anlattı: “Çocuğum ara sınıfta olduğu için eğitim ücreti zammı yüzde 65 sınırını geçmedi. Ancak geçen yıl 11 bin 500 TL olan yemek ücreti bu yıl 32 bin TL’ye çıktı. Bunun yanı sıra bizden ‘genel gider’ adı altında ve hiçbir açıklama yapılmaksızın 10 bin 500 TL de ‘ek’  ücret istediler. Böylece geçen sene her şey dahil ödediğimiz toplam 46 bin TL ücret bir anda 95 bin TL’ye çıktı. Yani asıl zam oranı yüzde 100’ü geçti. Eğitim veren okullar bir ticarethane değil. Devletten de bu fırsatçılığa ‘dur’ demesini bekliyoruz.” KULİS

Editör: Zerrin Ağar