28 Eylül 1986 Pazar günü yani 34 yıl önce Manisa Türk siyasi tarihine yeni bir saya açtı. Yasaklı rahmetli Süleyman Demirel’in kurduğu Genel Başkanlığını Hüsamettin Cindoruk’un yaptığı Doğru Yol Partisi’nin ülke çapında şahlanmasının ilk meşalesinin atılışı Manisa’da gerçekleşti. ANAP’ın güçlü döneminde Manisa’da iki milletvekili seçimi vardı. Anavatan Partisi Ekrem Pakdemirli (Uçan Müsteşar) ve Mehmet Keçeciler’i ilk defa seçime girecek olan Doğru Yol Partisi de Sümer Oral ve Ümit Canuyar’ı aday göstermişti. 28 Eylül Pazar günü Manisa’da sandıklar açılınca seçimi DYP adayları Sümer Oral ve Ümit Canuyar rakiplerine fark atarak kazandıkları tablo ile karşılaşılmıştı. DYP Samsun’dan Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk’u, Zonguldak’tan da Köksal Toptan’ı parlamentoya sokmayı başarmıştı. Seçim sonuçları Manisa seçimlerine iki kez gelen Süleyman Demirel’i çok mutlu etmişti.

 Türk siyasetinde DYP’nin o günkü şartlarda ANAP’ın da adayları Ekrem Pakdemirli ve Mehmet Keçeciler’in karşısında Sümer Oral ve Ümit Canuyar’ın seçimi kazanmasını zayıf bir ihtimal görüyordu. O günlerin tanıklığını gazeteci olarak Ali Filizkan ile birlikte yaşamış biriyim. Hiç unutmam ben e Ali Filizkan Gördes tarafına 1986 ara seçim çalışmalarına Sümer Oral ve Ümit Canuyar ile birlikte katılmıştık. Salihli’den Donbaylı tarafına giderken köy ekmeği, domates, biber ve peynir aldık. Salihli barajının kıyısında bir çeşmenin yanına durarak karnımızı doyurduk. Ümit Canuyar’ın siyasette çok iddialı ve keskin konuşmaları vardı. Çeşme başında Canuyar “Bu seçimi kazanacağız. İnanmayanlara duyurulur” diyordu. Tabi taşı bana atıyordu. Ben rahmetli Ekrem Pakdemirli karşısında Sümer Oral’ın kazanma şansının olabileceğini düşünürken Mehmet Keçeciler karşısında Ümit Canuyar’ın şansının fazla olduğunu düşünmüyordum.

 O seçimlerde gazeteci olarak çok sıkıntı çektim. Tercüman Gazetesi bana talimatlar üzerine talimatlar yağdırıyordu. Ekrem Pakdemirli ve Mehmet Keçeciler’in bol bol seçim haberlerini göndermem için. Bir iki tane de Sümer Oral’dan olabilir diyorlardı. Ümit Canuyar’ın ismi geçmiyordu. Ümit Canuyar da benim siyasetteki abimdi. Beni hep desteklemişti. Onun için de Ümit Canuyar için de bir şeyler yapmam gerekiyordu. Gördes gezisinde Ali Filizkan’ın çektiği Sümer Oral Ümit Canuyar ve benim bulunduğum resmi alıp İzmir’e gittim. Haber müdürüm hocam Öcal Uluç’a “Abi Sümer Oral ve Ümit Canuyar’ın seçim çalışmasını kullanmanızı rica ediyorum” dedim. Öcal Uluç “Peki Ertuğrul” dedi ve kullandı. Ertesi gün Tercüman Gazetesi ile Ümit Canuyar’ın yanına gitmiştim.

 Sümer Oral abim Manisa’da Arma Otelinde kaldı seçim sürecinde. Ekrem Pakdemirli Ankara ve İstanbul’dan gelen seçim uzmanları ile çalışıyor ama “Uçan Müsteşar” Ekrem Pakdemirli’nin ayakları yere basmadı. Bizlere o günkü şartlarda Yuntdağı’na helikopterle seçim çalışması yapmayı istediğini söylüyordu. Olacak şey değildi. Ekrem Hocamı Ersan Atılganikna edene kadar canı çıktı. Sinemacı Hasan gür sesi ile Hanyalı Hanya’ya Konyalı Konya’ya sloganıyla Manisa’yı çınlatıyordu.

SÜLEYMAN DEMİREL İKİ KEZ MANİSA’YA GELDİ

Manisa siyasetinde tarihi günler yaşanıyordu. Yasaklı Süleyman Demirel Sümer Oral ve Ümit Canuyar’ın sevilmesi için Manisa’ya iki kez geldi. Karargah Salihli Alkent Tesisleri ve oteli idi. DYP’nin seçimi kazanması için Adalet Parti’nin ağır topları da Manisa’da gece gündüz çalışıyordu. 28 Eylül Pazar günü sandıktan Sümer Oral ve Ümit Canuyar açık farkla çıkmış. Ekrem Pakdemirli ve Mehmet Keçeciler hiç beklemedikleri bir hezimete uğramışlardı. Seçim sonuçları yasaklı Süleyman Demirel’i çok mutlu etmişti. Seçim sonrası rahmetli Özal Başbakan olarak Petkim Tesislerine geldiğinde Ekrem Pakdemirli ile birlikte bende açılışa katılmıştım. Rahmetli Turgut Özal, rahmetli Ekrem Pakdemirli’ye “Siyaseti öğrendin mi?” dedi. ANAP’ın Manisa’da bozguna uğraması teşkilatın da gitmesine neden oldu. Ekrem Pakdemirli tam yetki ile Ersan Atılgan’ı Manisa ANAP İl Başkanlığına getirdi. Ersan Abi de yepyeni bir il yönetim belirleyerek Manisa siyasetine yeni gençler kazandırdı. Bu yönetimde Ersan Atılgan’ın başkanlığında ben partinin il sekreterliği görevini yaptım.

Ekrem Pakdemirli 1987 seçimlerinde Manisa’dan tekrar aday gösterildi. Seçimi kazandı. Ulaştırma bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde Manisa’ya ve Türkiye’ye hizmetlerini yapmaya çalıştı.

Sümer Oral da Süleyman Demirel’in yasakları kalktığında DYP’nin ilk seçimdeki başarısından sonra kurulan hükümetin maliye bakanlığına getirildi. Sümer Abimin de hizmetleri saymakla bitmez. Ümit Canuyar parlamentoda Manisa’yı başarı ile temsil etti. Manisa’dan Ankara’ya giden herkesin parti gözetmeden sorunlarını çözmeye çalıştı.

CANUYAR’IN EN MUTLU GÜNÜ 1986 28 EYLÜL PAZAR GÜNÜYDÜ

Ümit Canuyar ile Pazartesi günü tesadüfen çarşıda karşı karşıya geldik. Çapala Mehmet’le otururken Ümit Abim bizle oturdu. Kendisine “28 Eylül 1986 yılı neyi hatırlatıyor?” diye sordum. Ümit Canuyar “En mutlu günüm 28 Eylül Pazar günüydü. Seçimleri kazanmıştım” dedi. Ümit Canuyar’la hasret giderdik. Sümer Oral’la da telefonla konuşarak o günleri yad ettik.

Gerçekten 34 yıl önce Manisa’da yapılan ara seçimde Sümer Oral ve Ümit Canuyar’ın sandıktan çıkması büyük olay oldu. Yavuz Donat Cumhuriyetin Kara Kutusu Süleyman Demirel Anlatıyor kitabında yıllar sonra

“1986’da milletvekili ara seçimleri yapıldı. Manisa’da da seçim vardı. ANAP iki yıldızını aday göstermişti. Ekrem Pakdemirle ve Mehmet Keçeciler, DYP’nin adayları ise Sümer Oral ve Ümit Canuyar’dı. Seçim öncesinde bir gün Başbakan Özal’la konuşuyorduk. Manisa konusu açılınca, Özal güldü: “Bir şey söyleyeceğim ama yazma.” “Olur sayın Başbakan” “Manisa sonuçları açıklanınca iki kişi mahcup olacak.” “Sümer Bey ve Ümit Canuyar mı?” “Yok canım. Kenan Paşa ve Demirel.” “Demirel’i anladık da Kenan Evren neden?” Özal yine güldü “ Evren Manisa’da DYP’nin kazanacağını sanıyor. Bana da söyledi. Ben de görürsünüz dedim.”

Manisa’da boş iki milletvekilliği vardı. Sandıklar açılınca görüldü ki… sandıktan çıkanlar DYP’li Sümer Oral ve Ümit Canuyar’dı. Tarih 29 Ekim 1986… Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda, Cumhurbaşkanı Evren, DYP Milletvekili Sümer Oral’a şöyle dedi: “Sümer, tebrik ederim. Ben Sayın Özal’a Manisa’yı DYP alır” demiştim de inanmamıştı.” Sümer Oral da “Teşekkür ederim sayın Cumhurbaşkanım. Bir hata vardı. Millet düzeltti. Bir gün Demirel’le konuşurken yukarıda yazdıklarımızı anlattık. Bu defa Demirel güldü “ Eee Sayın Evren ayda yaşamıyor. Üstelik Manisa’yı da iyi biliyor. Bak gördün mü Sayın Evren’i Turgut Bey’e karşı mahcup etmemişiz” böyle değerlendirme yaptı. Ben de anılar bitmez.