Soru şu:

İstiklal Marşı'nın tamamını bilmemek bir milliyetçilik ölçüsü müdür?

Ya da tersten soracak olursak milliyetçiliğin ölçüsü var mıdır varsa nedir?

Sanırım en kolay ve çok yapılan tanım, "milletini çok sevmek" olarak yapılmaktadır. Tabi ki herkese göre yapılabilecek, anlamı ve derinliği farklılaşacak binlerce tanım yapılabilmektedir.

Milliyetçiliğin birinci şartı elbette ki mensubu olduğu milleti sevmektir ama bu son derece eksik bir tanımdır. Zira toplumsal bir varlık olan insan yaşamı boyunca bir çok kuruma/cemiyete dahil olur.

Aile, siyasi parti, STK, cemaat, tarikat, sendika vs.

Ayrıca yine yaşamı boyunca mesleki kariyer, makam, servet veya başka bir ideal/hedef için uğraşır.

Burada önemli olan sevme sıralamasının başına milletini koyabilmektir. Değerler ve vazgeçilmezler listesi yapmanız gerektiğinde listenin başına millet( tabi ki buna bağlı olarak onu var kılan vatan
kavramını )koyabilen insanlar tartışma götürmeksizin milliyetçidirler.

Atatürk'ün "Söz konusu olan vatansa gerisi teferruattır" sözü önemlidir. Ama sözü anlamlı kılan söyleyenin onu sadece bir duygu ifadesi olarak söylemiş olması değildir. Bunu bir yaşam biçimi yapması ve ideolojiye dönüştürmesidir.

Çünkü Mustafa Kemal milletini sadece sevmekle kalmamış onu korumuş( Milli Mücadele yoluyla), onu yükseltmiş ( inkılaplar yaparak) ve yüceltmiştir(maddi ve manevi çalışmalar, antlaşmalar vs).

Vatan ve millet var olsun diye canlarını seve seve feda etmiş bütün şüheda da aynı duygu yoğunluğuna ve eylem birlikteliğine sahiptiler.

Burayı fazla uzatmadan bir noktaya varmak istiyorum.

Söz gelimi bir insanı demokrat olmamakla suçlayabilmemiz için kendimizin demokrasiyi tam olarak özümsemiş olmamız gerekmez mi?

Bu bağlamda bir kişiyi milliyetçiliği üzerinden eleştirebilmemiz için o kişinin hayat hikâyesine, yaşam biçimine, değerler sistemine, ürettiklerine, tükettiklerine ve birlikteliklerine bakmamız lazım.

Aksi durumda yaptığımız eleştiri veya suçlama havada kalır.

Yani her türlü milliyetçiliğe karşı olan bir kimse bir başka kimseyi milliyetçi olmamakla suçlarsa ortaya trajikomik bir durum çıkmaz mı?

İstiklal Marşını'nın on kıtasını da ezberden okuyabilen herkes bu durumda milliyetçidir.

Hatta bu mantığa göre Mehmet Akif'in Çanakkale şiirini üstüne deArif Nihat Asya'nın Bayrak şiirini ezberlersen üstüne bide Onuncu Yıl Marşı'nı şöyle coşkun bir şekilde söylersen ulusalcı hatta faşist bile olabilirsin!?


Editör: TE Bilişim