Bu iddia üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) inceleme talimatı verdi, gece yarısı da ÖSYM Başkanı'nı görevden aldı. Ayrıca DDK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. DDK Başkanı Yunus Arıncı ise, "Bir sorun görünüyor. KPSS ile ilgili sorunun ne boyutta olduğunu müfettiş arkadaşlarımızın çalışması gösterecek" açıklamasında bulundu.

KPSS 2022 Lisans oturumundaki bazı soruların bir yayınevinin deneme sınavında çıktığı iddia edilmişti. CNN Türk'e konuşan DDK Başkanı Yusuf Arıncı, ÖSYM'de incelemenin başladığını duyurdu. Arıncı "İncelemeler başladı. Bir problem olduğu izlenimini edindik" dedi.

Öte yandan DDK'nın KPSS ile ilgili iddialar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İNCELEME TALİMATI

Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme talimatı vermişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygıyla duyurulur" denildi.

'TEK BİR EVLADIMIZIN BİLE MAĞDUR OLMASINA ASLA MÜSAADE ETMEYİZ"

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz" açıklamasını yapmıştı.

ÖSYM BAŞKANI PROF. DR. HALİS AYGÜN GÖREVDEN ALINDI

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan atama kararına göre; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, görevden alındı. Kararın, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesi gereğince verildiği belirtildi.

ÖSYM 'İDDİALAR ASILSIZ' DEMİŞTİ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yaptığı açıklamada, geçen hafta sonu gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavı'yla ilgili (KPSS) "Bazı Sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" açıklamasını yapmıştı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Devlet Denetleme Kurulu'nun çalışması kapsamında, öncelikle ÖSYM ve yayınevine, ekiplerini göndereceği öğrenildi. Yayınevinin aldığı ÖSYM ihalesinin olup olmadığının da mercek altına alınacağı kaydedildi. Yapılacak incelemelerin ardından da bir rapor oluşturulacağı belirtildi.

"SORULARI HAZIRLAYAN KİŞİLER İNCELENECEK"

CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş canlı yayında KPSS sınavındaki iddialara ilişkin süreci ve atılacak adımları anlattı.

Türkeş, Devlet Denetleme Kurulu'nun incelemesine ilişkin " Öncelikle ekipler oluşturulacak. Bir ekip ÖSYM'ye gidecek. Diğer ekip ise söz konusu yayınevine gidecek. Soru veri tabanı incelenecek, soruları hazırlayan kişiler incelenecek. Ve iddiaların merkezindeki yayınevinin ÖSYM'den bir ihale alıp almadığına bakılacak. Bu sürecin çok sürmesi beklenmiyor" dedi. HÜRRİYET

Editör: Zerrin Ağar