Arabayla seyir halindesiniz ileride araçlar konvoy olmuş, meraklanıyor kaza mı olmuş derken polis çevirmesi veya kontrolü olduğunu anlıyorsunuz. Yaklaştığınızda camı açıp polise bakıyorsunuz. Kimlik kontrolü yapıyoruz beyefendi. TC numarasını söyler misiniz? Artık nüfus cüzdanı, kimlik kartı kesmiyor. Kimlik kartınız var da sabıkanız var mı? İşte o yok. TC’den belli oluyor.


 

Biz de yok ama Avrupa şehirlerinin kimliği var. Viyana, kapılarına dayandığımız şehir. 1529’da Kanuni, 1683’te Merzifonlu Paşa, 2001 yılında eski şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Avusturya’nın başkenti. Literatürde şöyle geçer: Avusturya şehirleri gezginlere masalsı bir tur yaşatıyor. Mozart bestelerinin çoğunu bu şehirde yapmıştır, Beethoven 9.senfonisi Viyana’ya ayrı bir kimlik kazandırmıştır. Ressam Gustav Klimt Viyana’nın kültürel kimliğini resmetmiştir.


 

Prag, eski çekoslovakya’nın başkentiydi. Prag “Altın Şehir” “Masal Şehir” “Şehirlerin Anası” ve Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerle kimlik kazanmıştır. Ünlü yazar Franz Kafka 1883 yılında Prag’da doğmuştur. Gölgesi hala Prag’dadır.


 

Hollanda’nın. Başkenti Amsterdam. Kırmızı tuğlalı yapıları simgesidir. Kanallar ile çevrilmiş bölgesi Avrupadaki en köklü kent dokularından biri olan bu bölge UNESCO dünya mirasındadır. Ressam Rembrandt, Van Gogh ve tabii müzeleri, sanat galerileri.


 

Paris, aşıklar tepesi, aşıklar köprüsü, Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi…


 

Berlin’e kimlik kazandıran bizim Bergama'dan götürülen eserlerin sergilendiği ve Bergama Krallığının resmedildiği Pergamon Müzesi.


 

Saymakla bitmiyor adeta her biri bir diğeriyle yarışıyor. Avrupa Kültür Şehri düşüncesi ilk defa 1985’te Yunanistan Kültür Bakanı gençliğimizin efsane sinema sanatçısı Melina Mercouri tarafından ortaya atılmıştır. Her yıl bir şehir 2005’ten sonra birden fazla şehir Avrupa Kültür Başkenti seçiliyor. 2010 yılında İstanbul ile Almanya’nın Essen ve Macarista’nın 2000 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Pecs şehirleri seçilmiştir. 2019’da Matera Filibe, 2020 yılında Rijeka ve Galway seçilmişlerdir.


 

Zaten tarih ve kültürel zenginliği olan bu şehirler yıl boyunca 365 günde 300’ün üzerinde neredeyse hergün gösteri, festival, sanatsal etkinlikler düzenliyorlar. Gösterilere, gelen giden yerli yabancı tabii AB üyesi ülke vatandaşları, her türlü kaygıdan azade eğlenirlerken şehire ekonomik yönden katkı sağlıyorlar.


 

Şehirlerimizin: Mimari özelliği? Geçiniz. Sanatsal yönden kente damgasını vuran, ressam, yazar, müzisyen? Geçiniz. Tarihi özelliği geçmişini yaşayan şehir? Geçiniz. Müzeler kenti, spor müsabakalarının kimlik kazandırdığı kent? Geçiniz. Sanayi kenti, tarım kenti?


 

Geçti dersek, kimliksiz kayboluruz. Ama bir kolay tarafımız var her kimliğe girecek potansiyelimiz var. Yönlendirecek plan yapmalıyız. Mesela yaşam (imar) planı gibi.