Geçtiğimiz aylarda, ‘Sera gazı azaltımı karbon sertifikasyon süreci’ ile ilgili yapılan toplantının ardından bugün de VERRA Plastik Atık Azaltımı Sertifikasyon Süreci’ne ilişkin bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Double Tree By Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda Kartallar Ege Enerji İcra Kurulu Başkanı Tijen Sipahi sürece ilişkin bilgiler verdi. Dünya genelinde plastik atık azaltımının büyük önem arz etmeye başladığına dikkat çeken Sipahi, “Plastik atıklar herkesin bildiği gibi doğada yüz yıllarca kalabilen atıklar. Dolayısıyla plastik atık azaltımı bizim ayrıştırma tesisimizde plastiği ayrıştırarak aslında sera gazı alatımına aracılık etmiş oluyoruz. Plastik üretilirken fosil yakıt kullanılıyor. Dolayısıyla fosil yakıtı bertaraf ediyorsunuz. Fosil yakıtla birlikte enerji israfı söz konusu. Bu nedenle plastik atık azaltımı bizim için bir hedef haline geldi. Bunu biz mümkün olduğunca bu fikri benimsedik. Sadece kentimiz değil, ülkemiz adına da bu sertifikasyon sürecini başlattık.” dedi.

Temiz ve sürdürülebilir bir dünya için çalıştıklarını ifade eden Sipahi, sözlerine şöyle devam etti: “Şu açıdan çok önemsiyoruz. Sürdürülebilir dünya için, temiz bir dünya için çalışıyoruz. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma bilinci oluşturuyoruz. Şirketimiz ve paydaşlarımız olarak bu fikre sahip çıkarsak o zaman gelecek nesillere çok daha bilinçli bir dünya bırakmış oluyoruz. Katılımcıların hepsi Manisa ilinin paydaşları, dolayısıyla projenin de paydaşları. Bizim ne yapmaya çalıştığımızı, il düzeyine, sonrasında da ülke geneline yaymamız gerekiyor.”

Sipahi’nin açılış konuşmasının ardından sözü Kartallar Enerji Ege Bölge Müdürü Osman Zeki Özyıldırım aldı. Dünyada yaşam var oldukça enerji ihtiyacının da var olacağına değinen Özyıldırım, “Enerjiyi kullanırken de çevreyi kirletmeden, yok etmeden kullanmak çök önemli. Biz Manisa’da 600 dönümlük bir alan üzerine hizmet veriyoruz. Geri dönüşüm ve enerji üretim şirketiyiz. Geçtiğimiz haziran ayında yaptığımız toplantıda karbon ayak izinin azaltılmasına ilişkin bir araya gelmiştik. Şimdi de plastik atık azaltımı için bir aradayız. Plastik atıkların geri dönüşümünü ne kadar artırırsak, çevreyi de o kadar fazla korumuş olacağız. Bu sayede, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmış olacağız. Eğer bu dünyada yaşayacaksak, çevremizi de korumak zorundayız” dedi.

Özyıldırım’ın konuşmasının ardından Kartallar Ege Enerji bünyesinde görev yapan Çevre Mühendisi Ayşe Yaprak, tesisin yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Yaprak, tesisin atık depolama sahasının toplamda 2 milyon 211 bin 7 metreküp olduğunu ifade etti. Yaprak, 6 milyon 500 metreküp kapasiteli üçüncü bir lotun da kurulma aşamasında olduğunu dile getirdi.

Sunumun ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Toplantıya, Manisa’daki paydaşlar katılım sağladı.

WhatsApp Image 2022-12-15 at 15.33.21WhatsApp Image 2022-12-15 at 15.33.21 (2)WhatsApp Image 2022-12-15 at 15.33.21 (1)WhatsApp Image 2022-12-15 at 15.33.20WhatsApp Image 2022-12-15 at 15.33.20 (2)WhatsApp Image 2022-12-15 at 15.33.20 (1)

Editör: Zerrin Ağar