Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kanser taramasında randevu sisteminin aile hekimlerinin kullanıma açıldığını duyurdu. Randevu sistemleri açılırken, Manisa’da da aile hekimleri kanser taramalarına başladı. Manisa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hüseyin Köz, kanser hastalığından kaynaklı ölümlerin, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yılda 14 milyona ulaşabileceğine dikkat ederek, taramaların önemine dikkat çekti.

Burhan AKDEMİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kanser taraması randevu sisteminin Türkiye genelinde aile hekimlerinin kullanımına açıldığını bildirdi. Bakan Koca, aile hekimlerinin sorumlu olduğu kişileri arayıp taramaya davet edeceğini belirterek şunları söyledi: "Taramayı kabul edenlere, ilgili merkezler hakkında bilgi verilip, kendilerine randevu oluşturulacak. Randevu bilgileri cep telefonlarına SMS ile de iletilecek.”

Sistem yaklaşık 1 hafta önce açılırken, Manisa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hüseyin Kös de konu hakkında açıklamalarda bulundu. Günümüzde dünyada her yıl 8.8 milyon insanın kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkat çeken Köz, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın yılda 14 milyona çıkması beklenmektedir. Ülkemizdeki son resmi rakamlar değerlendirildiğinde bir yıl içerisinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde;  Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Kanser önlenebilir bir hastalık olup, her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir. Kanserin önlenmesi hususunda;  tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi, ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak oldukça önemlidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü en aza indirgenecektir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü tarafınca önerilen her üç kanser için yani meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programları yürütülmektedir.” dedi.

Sistemin işleyişinden de bahseden Köz, şöyle konuştu: “Meme kanseri taramaları, 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir, gelişmiş teknolojiye sahip mamografi cihazları ile yapılmaktadır. Aile hekimlerimizin önermesiyle, şikayeti olsun olmasın 40-69 yaş grubunda ki nüfuslarını meme kanseri taramalarına katılımına yönlendirerek erken teşhise katı sunacaklardır. Kanser taramaları yıllardır Aile Sağlığı merkezlerinde sağlık çalışanlarının poliklinik, koruyucu hekimlik için rutin aşılama yanın da Covid ve zatüre aşılaması, gebe-bebek-lohusa takipleri ve verilen tedavilerin uygulanması için enjeksiyon-pansuman hizmetleri yanın da uygulanan çalışmalardı. Artık tekrar önemine vurgu yapmak ve halk duyarlılığı yaratmak adına taramayı kabul edenlere, ilgili merkezler hakkında bilgi verilip, kendilerine randevu oluşturulabilecek ve randevu bilgileri cep telefonlarına SMS ile de iletilerek ilave katkı ile taramalar yapılmaya devam edilecektir. Manisa Aile Hekimleri Derneği olarak biz de eğitimler düzenleyerek bilgilendirme ve uygulama da yaşanabilecek zorlukları Sağlık müdürlüğü ile istişare ederek çözüm noktasında Aile Hekimlerine katkı sunmaya devam edeceğiz.” 

Editör: Onur Yılmaz