Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olması aranacaktır. Ayrıca 1 yıllık memur aday süresi olacak. Hali hazırda 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir." ifadelerini kullandı. EYT düzenlemesine ilişkin ise Erdoğan, "Emeklilik için yılını doldurup, yaş şartını bekleyenler ve geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp açıklayacağız." diye konuştu. Terör eylemlerine ilişkin "Yurt içinde ve yurt dışında eylemle bağlantılı birçok kişi yakalandı." diyen Cumhurbaşkanı, "Saldırılar ile verilen mesajı gayet iyi anlıyor ve yanıtını veriyoruz, terör örgütünü son militanına kadar yok etme ahdımız var." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yaklaşık 3 haftalık aradan sonra yaptığımız Kabine'de yine ülkemizin geleceğine, milletimizin beklentilerine ilişkin konular vardı. Hasankeyf Tüneli ve bağlantı yollarını yaptığımız 8 Kasım'da İsveç Başbakanı'nı ülkemizde ağırladık. 1992 yılında kurulan 2010 yılında konseye dönüşen,, Türk Devletleri Teşkilatı bugün dünyanın önemli uluslararası yapıları arasına girmiştir. Türkiye olarak teşkilatın önümüzdeki dönemde hedeflediğimiz küresel ve bölgesel için her türlü katkıyı yapacağız.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜ SON MİLİTANİNA KADAR YOK ETME AHDIMIZ VAR"

14 Kasım'da gerçekleştirilen bombalı saldırıda 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Terör saldırıları ile verilen mesajı gayet iyi anlıyor ve yanıtını veriyoruz, terör örgütünü son militanına kadar yok etme ahdımız var. Yurt içinde ve yurt dışında eylemle bağlantılı birçok kişi yakalandı.

Saldırının ardından G-20 de muhataplarımıza teröre karşı duruşumuzu ifade ettik. Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüşecek, bölgemizde yaşanan krizi en aza indirmeye çalışıyoruz. Taraflara yaptığımız telkinler sayesinde tıkanma noktasına gelen tahıl sevkiyatının 120 gün daha uzamasını sağladık. (Katar Dünya Kupası açılışı) Açılış törenine katılan diğer liderlerle samimi bir görüşme gerçekleştirdik.

"DEPREM BÖLGESİNDE 87 MİLYON LİRA KULLANILDI"

(Düzce Depremi) Önemli bir yıkıma ve kayba sebep olmayan bu depremin ardından bakanlarımız ve tüm kurumlarımız vatandaşlarımızın yanında yer almıştır. Acil yardım ödeneği olarak 87 milyon lira deprem bölgesinde kullanılmış, 11 bin hanenin hafif hasarı için destek sağlanması kararlaştırılmıştır.

Cumartesi günü Konya'da çok sayıda eser ve hizmetin açılışını yaptık hem de Konyalı kardeşlerimizle hasret giderdik. Yarın turizmcilerimizle bir araya geleceğiz. Çarşamba günü ülkemize yeni atanan büyükelçileri kabul edeceğiz. Yeni nesillere tüm hayalleri gerçekleştirebilecekleri bir Türkiye bırakmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

"VATAN TOPRAKLARININ GÜVENLİĞİNİ İÇİN KİMSEDEN İZİN ALMAYIZ"

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde verdiğimiz 7 şehidimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz. Ülkemizin sınırlarını koruma altına alma kararımız yaşadığımız her hadise ile güçlenmektedir. Biz vatan topraklarının, ve insanlarımın güvenliğini korumak için kimseden izin almadığımız gibi kimseye de hesap vermeyiz. Türkiye maruz kaldığı sayısız haksızlığa ve ambargoya rağmen kendi ihtiyaçlarını karşılayacak hale gelmiştir. Bu hakikat, meşakkatli sürecin ardından da olsa müttefiklerimiz başta olmak üzere tüm kesimler tarafından kabul edilmektedir. Geldiğimiz yer itibariye bölgesel ve küresel ilişkilerimizi gözden geçirerek biz de kendimizi bu yeni duruma hazırlıyoruz.

Bu şekilde davranmamış olsaydık, terör örgütleriyle kurdukları bağlantıları... Bunu yapmadığımız gibi bölgesel ve insanı yaklaşım yüzünden ilişkimizi düşürdüğümüz ülkelerle selamı kesmedik. Türkiye'nin siyasi, ekonomik, askeri ve milyonlarca kardeşimizin güvenli, huzurlu müreffeh... Orada yaşayan kardeşlerimizin bundan sonra endişesi olmasın. Attığımız her adım, coğrafyamızın insani ve tarihine sahip çıkarak, hepimizin geleceği için inşa amacı taşımaktadır.

"HİÇ KİMSE TÜRKİYE'NİN ASKERİ HAREKATLARINDAN RAHATSIZ OLMASIN"

Biz hiçbir yere öldürmek, yıkmak için gitmedik, gitmeyiz. Biz yaşatmak, inşa etmek için varız. 85 milyon vatandaşımız, yakın coğrafyamızda yaşayan on milyonlarla kardeşimiz bu hakikatin şahididir. Bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Hiç kimse Türkiye'nin güvenlik ve huzur askeri harekatlarından rahatsız olmasın. Çünkü bu ülkenin tarihinde zulüm yoktur. Bu ülkenin tarihinde sadece adalet, merhamet, birlikte yaşama vardır. Karşımıza çıkartılan teröristlerin de üzerimize salanların topunu tek bir şehidimizin tırnağına devşirmeyiz.

Her şehidimiz öfkemizi kabartan, kararlılığımızı perçinleyen bir yaradır. Bu milletin belki kanını dökebilirsiniz ama bu milletin istiklaline ve istikbaline dokunmaya kimsenin gücü yetmez, yetemez. Teröristleri kendilerini bekleyen acı akıbetten, kendilerini çok güvendikleri terör baronları da kurtaramayacak. İsim değişikliği oyunlarıyla tescilli terör örgütünü destekleyenlerin riyakarlıklarına tahammül etmek durumunda değiliz.

"SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇİŞİNDE 3 YIL ÇALIŞMA ŞARTI ARANACAK"

Türkiye son 20 yılda, her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da önemli mesafe kat etmiştir. En yüksek asgari ücret artışları, gelir vergisi dışında bırakılması son dönemde yapılmıştır. Türkiye Eylül ayında tarihinin en yüksek rakamı olan 31,4'e ulaşmıştır. Uzun yıllardır beklenen memurların ek gösterge artışı meselesini daha önce çözüme kavuşturmuştuk. Bugünkü kabine toplantımızda da, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hususunu değerlendirdik. Bu çalışma ile 657 sayılı devlet memurları kanununun 4m maddesini temel dayanak hale getirerek mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Mahalli idareler dahil olmak üzere; Sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk süresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeden kadroya geçiş 3+1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir. Hali hazırda 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir.

"424 BİN SÖZLEŞMELİ KADROYA GEÇEBİLİYOR"

Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden, 424 bin isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro kapsamı dışında kalanlar; sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli kit personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar, şahsa bağlı şekilde devam edecek sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır. Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacaktır.

"EYT İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR EN KISA SÜREDE TAMAMLANACAK"

Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecektir. Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek, sözleşmeli kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürülebilir bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis'e sunularak hayata geçmesini sağlayacağız. Yaptığımız bu önemli kamu personel reformunun 424 bin sözleşmelimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum. Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenler ve geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız.

"BAŞVURULAR KARİYER KAPISI ÜZERİNDEN YAPILACAK"

Diğer yandan kamu kurum ve kuruluşlarımıza yüksek lisans ve staj amacıyla yurt dışına personel göndermeleri amacıyla 352 kontenjan tahsis ettik. Adaylar bu kadrolar için başvurularını elektronik devlet sistemine entegre kariyer kapısı üzerinden yapabilecekler ve değerlendirme süreçlerini şeffaf bir şekilde takip edecekler.

"ÇIRAK VE KALFA SAYISI 1 MİLYON 100 BİNE ÇIKTI"

Meslek liselerimizin doluluk oranı yüzde yüze ulaşmıştır. Artık bu liselere en seçkin öğrencilerimiz yönelmektedir. Başlattığımız dönüşüm sayesinde ülkemizdeki çırak ve kalfa sayısı 1 milyon 100 bine çıktı. Böylece sanayimizin en büyük sıkıntısı olan kalfa, çırak konusunda önemli bir mesafe kat ettik.

Bilindiği gibi yılın ilk yarısında Merkez Bankası kaynaklarından %9 faiz oranı 2 yılı ödemesiz... Yatırım kredilerinin 100 milyarı sanayi, 50 milyarını turizme tahsih etmiştik. Bugüne kadar ülkemizin 60 şehrinden 500 'e yakın firma kredi kullandı. Yatırımcılarımızı bu krediden istifade etmeye davet ediyorum. Enflasyonun yılbaşından itibaren ciddi bir düşüş sürecine gireceği bir dönemin eşiğindeyiz.

(Zincir Marketlerle ilgili tartışmalar) Ortaya konan ithamlar, Ticaret ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. Ticaret Bakanlığımız önümüzdeki günlerde yeni uygulamaları devreye alacaktır. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır bekliyoruz.

Editör: Zerrin Ağar