Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Tarsim Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu'dan hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi aldı. Manisa'da meydana gelen don, dolu, sel ve rüzgardan zarar gören çiftçilerden 2014 yılı geçici ekspertif tespit çalışmalarının tamamlanarak, önümüzdeki ay içerisinde de kesin zarar tespit çalışmalarına başlanacağını ifade eden Tarsim Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu, "İl Müdürlüğümüzün desteğiyle de 85 eksper arkadaşımız geçici hasar tespit çalışmalarını tamamlamıştır. Önümüzdeki ay da kesin hasar tespit çalışmalarına başlanacaktır" dedi.
Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak her türlü görevin yerine getirildiğini ifade eden İl Müdürü Hasan Çebi, "Gerekli mevzuatlar çerçevesinde her türlü iş ve işlemler İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personellerimiz tarafından yapılmaktadır. Hasar tespit çalışmaları ile ilgili konularda Tarsim Bölge Müdürlüğü ile her zaman bilgi alışverişi içerisindeyiz" diye konuştu.
Afet risklerine karşı önlem alınması gerektiğini de vurgulayan Çebi, "İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizin dolu riskinden korunmaları için file örtü sistemi, don riskinden korunmaları için de sisleme ve rüzgar pervane sistemi kurmalarını öneriyoruz. İl Müdürlüğü olarak bu sistemlerin kurulması için üreticilerimize Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 oranında hibe desteği sunuyoruz. Bu desteklemelerden faydalanmak isteyen üreticilerimizin mutlaka ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir" dedi.
Tarsim'e düzenli olarak ürününü sigorta yaptıran çiftçilerimizin endişeye kapılmamaları gerektiği ve hasar tespit çalışmaları neticesinde hiçbir üreticimizin mağdur edilmeyeceğini belirten Çebi, "Poliçelerin prim ödemeleri sırasında dolu için yüzde 50, don için yüzde 67 oranında devlet desteği sağlanmaktadır. Yine afete karşı önlem alan çiftçilerimize dolu için yüzde 50, don için yüzde 25 prim indirimi Tarsim tarafından uygulanmaktadır. Prim ödemeleri sırasında üreticilerimiz poliçenin yüzde 25'ini peşin, geri kalan prim borçlarını ise ürünlerini hasat ettikten sonra 1 ay içerisinde ödemektedir" şeklinde konuştu.
Bu desteklemelerden ve uygulamalardan faydalanmak isteyen üreticilerimize İl Müdürlüğü ve Tarsim olarak gerekli her türlü desteği sağladıklarını ve sağlamaya da devam edeceklerini vurgulayan Çebi, "Tüm bu uygulamalar neticesinde üreticilerimizin tarım sigortalarını düzenli ödemeleri ve ürünlerini risklerden korumak için Bakanlığımızın yüzde 50 hibe desteği sunduğu sistemleri yaptırmaları gerekmektedir. Tüm üreticilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun" dedi.
Editör: TE Bilişim