Haber: Burhan AKDEMİR

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) aldığı karar doğrultusunda, mağazalarındaki ürünler ortalama yüzde 5 indirimli satılmaya başlandı. ESK'dan yapılan açıklamada, ürünlerde ortalama yüzde 5 indirimli satış kararı alındığı, indirimli fiyatların dünden itibaren geçerli olacağı belirtildi. Ancak Manisalı kasaplar uygulamanın haksız rekabet oluşturacağını iddia ediyor. Manisalı kasaplardan Rıdvan Keçeci, "Et ve Süt Kurumu, yurtiçinden sağlanan etle indirime gidemez. Biz kasaplar dışarıdan et alamadığımız için maalesef bu indirime gidemiyoruz." dedi.

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) aldığı karar doğrultusunda, mağazalarındaki ürünler ortalama yüzde 5 indirimli satılmaya başlandı. ESK'dan 8 Ağustos'ta yapılan açıklamada, ürünlerde ortalama yüzde 5 indirimli satış kararı alındığı, indirimli fiyatların dünden itibaren geçerli olacağı belirtildi. ESK Genel Müdürü Kasım Piral da kırmızı et fiyatlarını düzenlemeye yönelik tedbir alacaklarını, piyasa fiyatlarının gevşemesi için adım adım müdahale edeceklerini ifade etti. Piral, kurumun dana parça pak et et fiyatları ile piyasa fiyatları arasında, indirim yapılmadan önce yüzde 23'lük bir fiyat farkı olduğunu, indirimden sonra ESK'nın yaklaşık yüzde 27 daha ucuz et satacağını kaydetti.

Ancak kurumun aldığı bu karar kasaplar tarafından olumlu karşılanmadı. Manisa'da uzun yıllardır kasaplık yapan Rıdvan Keçeci, Et ve Süt Kurumu'nun aldığı bu kararın haksız rekabete yol açacağını savundu.
Et ve Süt Kurumu'nun dış piyasadan ucuza alacağı karkas etleri iç piyasada ucuza satacağının altını çizen Keçeci, şöyle devam etti: "Et ve Süt Kurumu, yurtiçinden sağlanan etle indirime gidemez. Biz kasaplar dışarıdan et alamadığımız için maalesef bu indirime gidemiyoruz. Bu da haksız rekabet oluşturuyor. Halkın gözünde bizler pahalı et satan kasaplar olarak kalıyoruz. Eğer yetkililer halkımıza ucuz et yedirmek istiyorsa aynı şekilde kasaplara da et tedarik etsin."

İŞİN İSLAMİ BOYUTU VAR
Vatandaşların akıllarında ithal etle ilgili olarak soru işaretleri olduğuna da dikkat çeken Keçeci, "Vatandaşlar, dışarıdan ülkemize getirilen karkas eti ucuz olduğu için tercih etse de, kafalarında bazı soru işaretleri var. Çünkü biz Müslüman bir ülkeyiz. Bu nedenle halkımız getirilen etin nasıl kesildiğini bilmek istiyor. Yetkililer kesim şartlarını, İslami şartlara uygun kesim yapılıp yapılmadığını vatandaşlarımızın aklında bir şey kalmayacak şekilde açıklamalıdır." ifadelerini kullandı.

HAYVANCILIK POLİTİKASI DEĞİŞMELİ
Türkiye'de uygulanan hayvancılık politikasını eleştiren Keçeci, özellikle kırsal bölgedeki üreticilerin yıllardır sıkıntı çektiğini dile getirdi. Keçeci, devletin hayvancılık politikasında değişikliklere gitmesi gerektiğini belirterek, "Hayvancılıkta çoğulcu politika gerekli. Köylerimizde yaşayan vatandaşların ne olursa olsun hayvancılığa teşvik edilmesi lazım. Eğer üretici yemi ve samanı pahalıya alır, hayvanını ve sütünü ucuza satarsa bir süre sonra bu işten çekilecektir. Bu durumun önüne geçilmesi için de köylerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşımızın daha iyi şekilde desteklenmesi gereklidir." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim