Zeytin ve zeytinyağı fiyatları, zeytin hasadının başlamasına rağmen düşmedi. Zeytinyağı fiyatlarının 30 lira seviyesine çıktığını ifade eden Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, üreticinin en fazla 15-16 liradan satış yapmasına rağmen büyük firmaların fiyatları artırdığını belirterek, "Üretici zeytinyağını hiçbir zaman 25 liraya satmadı. Büyük firmalar kar yapmak için bu fiyatları artırıyor. Karlılıklarından fedakarlık etmeliler" dedi.

Zeytin üretiminde önemli ilçeler arasında yer alan Akhisar'da üreticilere bereketli bir sezon dileyen Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, rekoltede bir miktar düşüş yaşandığını, ancak bunun çok etkili olmayacağını söyledi. Zeytinyağı fiyatlarındaki artışı değerlendiren Alhat, büyük firmalar ve marketlere sitem etti.

Alhat, "Zeytinyağı satışında, bir müstahsilden alınan fiyat var, bir de ambalajlanmış şişelenmiş fiyatı var. Geçen yıl üreticiye verilen rakamlar 8-9 lira civarındaydı. Bugün fiyatlar 15-16 lira seviyelerine geldi. Bu raf fiyatlarını etkilerken firmaların karlılıklarını etkilemiş olmalı. Şimdi 15-16 liraya aldıklarını 30 liraya satmaya çalışıyorlar. Buradaki para üreticinin cebine girmiyor. Büyük markaların cebine giriyor. Köylü bu zamana kadar 15-16 liranın üstünde zeytinyağı satmadı. Köylüden 30 liraya alan yok. Ambalajıyla satan firmalar karlılıklarını yükseltmeye çalışıyor" dedi.

TÜKETİM ARTIYOR

Sofralık zeytin fiyatlarında yükselme olduğunu kaydeden Alhat, geçen yıl 4,5 lira olan domat zeytin fiyatlarının 7 lira seviyesine çıktığını açıkladı. Fiyatların üreticiyi memnun ettiğini dile getiren Alhat, "Sofralık zeytin hasadı yeni başladı. Onda da bir nebze fiyat artışı var. 7 lira civarında alım başladı. Yurtdışında da zeytinyağı fiyatları yükseliyor. Zeytinyağı dünyada tüketimi artan bir üründür. Bugün Çin'de bile zeytinyağı tüketiliyor. Bütün dünya sağlıklı yaşam peşinde koşuyor. Bu eğilim zeytin ve zeytinyağı tüketimini artırıyor" dedi.

Fiyat artışlarının sorumlusu olarak üreticinin gösterilmesini kabul etmediklerini ifade eden Alhat, üreticinin karalanmamasını istedi. Üreticinin fiyatlardan memnun olduğunu kaydeden Alhat, "Herkes halinden memnun. Marka olmuş firmalar prim yapmak istiyorlar. Bence onlar da karlılıklarından fedakarlık etmeliler. Çok para kazanmak istiyorlar. Kiloyla alıp litre üzerinden satıyorlar. 17 liraya alsa 3 lira maliyeti olsa 20 lira olur. Köylünün fiyatı yükselttiğini söylüyorlar. Oysa köylü 5 yıldan bu yana aynı paraya yağ satıyor. 30 lira üreticinin istediği bir fiyat değil, bu sadece şişirtilen bir rakamdır. Akhisar'da şu anda en yüksek fiyat 17 lira oldu. Bunlar da özel yağlardır" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim