AKHİSAR Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Alper Alhat, sofralık zeytinin, işletmenin ya da deponun vereceği belgeyle; zeytinyağının da tasiriye ve depo belgeleriyle kayıt altına alınıp desteklenmesiyle rekolte tartışmalarının sona ereceğini söyledi.
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Marmara Birlik Başkanı Hüdamettin Asa, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile Ankara'da Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ve İthalat Genel Müdürü Kadir Bal'ı ziyaret etti. Alhat, zeytin ve zeytinyağı rekolte tespitinde yaşanan belirsizliklerin giderilmesi ve her yıl alevlenen Dahili İşleme Rejimi (DİR) izni tartışmalarını ortadan kaldıracağını belirttiği çözüm önerisini Bal'a sundu.

"ARTIŞA RAĞMEN FİYATLARIN DÜŞMEMESİ BAŞARI"
Konuyla ilgili açıklama yapan Alhat, zeytinin dünya pazarlarındaki gelişmelere paralel değerinin artmasının, ihraç fiyatlarını olumlu etkilediğini, Türkiye'de bu yıl bir önceki yıldan fazla zeytin rekoltesi tahmin edildiği halde fiyatlarının yere düşmemesinin çiftçinin ve tüccarın kolektif başarısı olduğunu söyledi. Bu yıl daha az ihracat yapılmasına rağmen daha fazla döviz kazandırıldığını belirten Alhat, "Böylece ülkemiz kazandı, çiftçimiz kazandı, fırsat heba edilmedi" dedi. Çiftçinin ve tüccarın bu yıl iyi bir strateji izleyerek ürünü, piyasaya kontrollü verdiğini, zeytin ve zeytinyağının stoklanmasını üstlenerek daha az dökme zeytinyağı ihracatı hedefine katkıda bulunduğunu, ayrıca yeni hasadın mahsulü taze zeytinyağları çıkana kadar tüketici ve ihracatçıyı yağsız bırakmayacak da stoğu garanti ettikleri için takdiri hak ettiklerini söyledi.

KAYITDIŞI NEDENİYLE TAHMİNİ REKOLTE HESAPLANAMIYOR
İç piyasa zeytin ve zeytinyağı satışlarında kayıtdışı oranının yüksek olması nedeniyle rekolte tahmininin tutmadığını belirten Alhat, "Ulusal üretim ve tüketim rakamlarımız, tahminden öteye geçmiyor. Bu nedenle spekülasyon ve manipülasyonlara zemin oluşuyor" dedi. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın zeytinyağını desteklerken sofralık zeytini kapsama almadığına dikkati çeken Alhat, "Çiğ zeytin destekleme kapsamına alınırsa ve sofralık olarak işlendiğinde işletmenin ya da deponun vereceği belgeyle; zeytinyağı ise tasiriye ve depo belgeleriyle kayıt altına alınır ve desteklenirse rekolte tartışmaları son bulur" dedi.

REKOLTE DOĞRU BİLİNİRSE SORUN KALKACAK
Her yıl gündeme gelen zeytin ve zeytinyağında ithalat ya da DİR tartışmalarının sektörü gerdiğini, birlikte takım çalışması yapması gereken tarafları düşman ettiğini söyleyen Alhat; iç tüketim ve ihracat hedeflerinin 10 yıllık bir projeksiyonla önceden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Her yıl çıkacak güvenilir rekolte sonuçlarına göre otomatik olarak DİR barajının açılıp kapanmasının sektördeki tereddütleri ve gerilimi ortadan kaldıracağını belirtti.
AK Parti Manisa Milletvekili Berber ve Bursa Milletvekili Şahin de zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarını yakından takip ettiklerini belirterek, sorunların çözümü konusunda üreticiden yana desteklerinin süreceğini söyledi.
Editör: TE Bilişim