Pandemi sonrası dolar kurunun değişkenlik göstermesiyle birlikte elektronik cihazlarda maliyetler yükseldi. Bu nedenle vatandaşlar, genellikle ikinci el bilgisayarlara yöneldi.

İkinci el bilgisayar ile sıfır bilgisayar arasında neredeyse yarı fiyatına kadar inen bir fark söz konusu. Buna bağlı olarak bilgisayar tamircilerinde yenileme ve ikinci el ticareti hareketlendi.

TAMİRİ SEÇENLERİN SAYISI DA ARTTI

İHA'nın haberine göre, fiyat ve maliyetlerin yükselmesiyle sadece ikinci ele yönelimin olmadığını ve tamire de yönelimin olduğunu belirten Bilgisayar Mühendisi Siraç Aykanat, özellikle pandemi döneminde bu artışın başladığını söyledi.

Laptop bilgisayarların 2 yılda bir bakımının yapılmasıyla ömrünün ortalama 15 yıl olabileceğine değinen Aykanat, “Masaüstü bir bilgisayarların ortalama 15-20 yıla kadar ömrü olur. Masaüstü bilgisayarlarda kolay kolay sorunlar çıkmıyor. Ama laptoplar ortalama 10-15 yıl arası kullanılabilir.

Kullanıcı hatası olmadan bilgisayar kullanılırsa bu yıl aralığında ömrü olur. Laptopların 2 veya 3 yılda bir de bakımı yapılırsa rahat bir şekilde dediğimiz yıl kadar ömrü gider.” dedi. 

Editör: Onur Yılmaz