Manisa’da geçtiğimiz dönemlerde açıklama yapan hukukçular, özellikle pandemi sonrasında icra dosyalarının sayısında artış yaşanmasına kesin gözüyle baktıklarını dile getirmişti. CHP heyetini ağırlayan 2. Anafartalar Mahalle Muhtarı Nilüfer Özkan, son 1 yıl içinde muhtarlık binasına gelen icra dosyalarında yüzde 80 civarında artış olduğunu iddia etti. Özkan, “Türkiye’de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını artan icra dosyalarında görüyoruz. Son bir yıl içerisinde muhtarlığımıza gelen evrakların sayısı çok arttı. Gelen evrakların yüzde 80’i icralarla ilgili dosyalar. Özellikle son bir ay içerisinde gelen icra evraklarını sayısına yetişemiyoruz. Ama vatandaşlarımız muhtarlıklara gelip icra dosyasıyla ilgili evraklarını almıyorlar. Çünkü ödeme güçlüğü çektikleri için dosyalarını almak istemiyorlar.” dedi.

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Manisa’nın kadın muhtarları arasında yer alan Şehzadeler ilçesine bağlı 2. Anafartalar Mahalle Muhtarı Nilüfer Özkan’ı ziyaret etti.

Ziyarette muhtar Özkan, Şehzadeler ilçesinde ekonomik durumu iyi olan kesimin yaşadığı 2. Anafartalar mahallesinde son bir yılda ekonomik krizin vatandaşları nasıl olumsuz etkilediğini gözler önüne seren açıklamalarda bulundu.

“SON BİR YILDA İCRA DOSYALARINDA YÜZDE 80 ARTIŞ VAR”

Yaşanan ekonomik krizin vatandaşları nasıl olumsuz etkilediğini muhtarlık binasına gelen icra dosyalarının artışında gördüğünü ifade eden muhtar Nilüfer Özkan, özellikle son bir yıl içinde kendisine gelen icra dosyası evraklarında yüzde 80 oranında artış olduğunu dile getirdi.

İcra dosyalarındaki artış ile ilgili olarak muhtar Özkan şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını artan icra dosyalarında görüyoruz. Son bir yıl içerisinde muhtarlığımıza gelen evrakların sayısı çok arttı. Gelen evrakların yüzde 80’i icralarla ilgili dosyalar. Özellikle son bir ay içerisinde gelen icra evraklarını sayısına yetişemiyoruz. Ama vatandaşlarımız muhtarlıklara gelip icra dosyasıyla ilgili evraklarını almıyorlar. Çünkü ödeme güçlüğü çektikleri için dosyalarını almak istemiyorlar.”

Muhtar Özkan ayrıca, son bir yıl içinde mahallesinde yardım almak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuran kişi sayısında da artış yaşandığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Sosyal yardımlaşma için bize başvuranların sayısı da fazlalaştı. Esasında bizim mahallemiz ekonomik bakımından bir tık üstedir. Ama son aylarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım istemek için başvuranların sayısı çok fazlalaştı. Gücümüzün yettiği kadar bu ailelerimize yardım etmeye çalışıyoruz.”

“ARTIK MAHALLEMİZE KİM GELDİ KİM OTURDU BİLGİMİZ YOK”

Mahalle muhtarı Özkan açıklamasında son olarak, Covid-19 salgınında yaşanan kapanmadan önce mahallelerine gelen kişilerin ikametgahlarını kendilerinin yaptığını, ancak kapanmadan sonra artık bu işlemin e-devlet üzerinden yapılmaya başlandığını dile getirerek, artık mahallelerine kimin geldiğini veya gittiğini bilemediklerini dile getirdi. Konuyla ilgili olarak muhtar Özkan şu ifadelere yer verdi: “Pandemiden önce mahallelere gelen kişilerin ikametgahları muhtarlar tarafından düzenleniyordu. O zaman mahallemize kimin gelip kimin gittiğini bilemiyorduk. Ancak pandemi de yaşanan kapanmadan sonra şu işlem artık e-devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Artık mahallemizde kim oturuyor, kimi geliyor bilmiyoruz. Ayrıca muhtarların bağlı olduğu Mekansal Adres Sistemi diye bir sistem vardı. Bunun üzerinden mahallemizdeki yabancıları da görebiliyorduk. Ancak artık bu sisteme muhtarların girmesi de kaldırıldı. Şimdi mahallemiz de kaç yabancı yaşadığını bilmiyoruz.”

“YAŞANAN EKONOMİK FELAKETİ İCRA ARTIŞLARINDA GÖRÜYORUZ”

Ziyarette açıklamada bulunan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin faturasını muhtarlıklarda artan icra dosyalarında net bir şekilde gördüklerini dile getirerek, vatandaşın her geçen gün yoksullaştığını ifade etti. CHP İl Başkanı Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülke artık tam bir yangın felaketiyle karşı karşıya. Bunu muhtarlıklarımıza gelen icralık dosyalarının artışıyla görebiliyoruz. Bu dosyalar Türkiye’nin artık ekonomik anlamda nereye geldiğinin kanıtıdır. Ekonomik krizin altında ezilen vatandaşlarımız icralar sebebiyle artık nefes almayacak duruma geldi. Şehzadeler ilçesinde ekonomik düzeyi en iyi olan mahallerimizden biri olan 2. Anafartalar mahallesinde bu durumun yaşanması gerçekten içler acısı bir tablodur. Artık bu mahallemizi de vatandaşlarımızın günden güne yoksullaştığını görüyoruz. Yaşanan bu sıkıntıdan kurtulmanın tek yolu toplumda sosyal ekonomik adaletin sağlanmasıdır. CHP olarak bunun için mücadele ediyoruz.”

“MİLYONLARCA KİŞİ İCRALIK”

Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı açıklamada, Türkiye’de şuanda icralık olan kişi sayısının 25 milyonu geçtiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Her zaman ‘Türkiye uçuyor. Bizi kıskanıyorlar’ diyen iktidarın temsilcilerine verilebilecek en güzel cevabı muhtarlıklarda görüyoruz. Çünkü muhtarlıklara gelen icra dosyalarındaki artış Türkiye’nin ekonomik durumunun nasıl olduğunu en güzel şekilde anlatmaktadır.  2022 yılında mahkemelere gelen icra dosyaları şuan itibariyle 25 milyonu geçmiş durumda. 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde bu icralık dosya sayısı 8 milyon civarındaydı. Ülkeden nereden nereye geldiğini gösteren en güzel belgesi bu icralık dosyalardır. Bu ülkede insanlar, esnaflar çok zor durumda. Pandemi de 25 bin liralık kredi dağıttılar. Ama şimdi pandemi döneminde çekilen o krediler ödenemiyor. Ödenemeyen kredilere faiz üstüne faiz geliyor. Faizleri bile ödeyemeyen bir kısım esnaf iflas ederken, bir kısım esnaf ise dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Kredisini ödeyemeyen milyonlarca esnaf ve vatandaşımız şuanda icralık durumda. Ama diyoruz ki az kaldı. Adaletli, özgür ve bereketli Türkiye’yi hep birlikte kuracağız.”

Editör: Onur Yılmaz