Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin sağlık çalışanları için hayal kırıklığı yarattığını öne süren Hürriyet Sağlık-Sen Manisa Şubesi iş bırakma kararı aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hürriyet Sağlık-Sen Manisa Şube Başkan Yardımcısı Ergün Demir şu ifadeleri kullandı:

Sağlık Bakanının günlerdir öve öve bitiremediği ve beklentileri yüksek tuttuğu ek ödeme yönetmeliği tam anlamıyla büyük bir fiyaskoya dönüşmüş ve adeta dağ fare bile doğuramadı dedirtti. İşte bu yüzden Hürriyet Sağlık-Sen olarak tüm sağlık çalışanlarının ortak sesi olmak ve sağlık çalışanlarımızın hakkı olanları elde edebilmesi adına 19 Ağustos 2022 Cuma günü acil servisler, ameliyathaneler, yoğun bakımlar ve diyaliz üniteleri istisna olmak üzere tüm Türkiye’de iş bırakıyoruz.

YİNE FİYASKO, YİNE HÜSRAN

Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği maalesef sağlık çalışanlarının neredeyse tamamına yakını için tam bir hayal kırıklığına sebep olmuş ve büyük bir hüsrana sebep olmuştur. Bakanlık bu yönetmelikle hekim dışı sağlık çalışanlarının tamamını yok hükmünde sayarak alışagelmiş klasik doktor bakanlığı olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Bugüne kadar nasıl ki çok çetin koşullarda görev yapan hekimlerimizin hak ettiğini alması gerektiğini sonuna kadar savunduysak bugün de sağlık işinin bir ekip olduğunu, birinin diğerinden ayrılmaz bir bütünün parçası olduğu gerçeği ile tüm hekim dışı branşların da hak ettiği maddi haklarının verilmesi için gereken mücadeleyi vermekteyiz.

YÖK NEREDE?

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve sonu hayal kırıklığı olan yönetmeliğin bir benzerinin de üniversite hastaneleri için Yüksek Öğretim Kurulu tarafından hazırlanması gerekirken halen YÖK’den bu konuda bir adım atılmamış olması da akıllarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur. YÖK bu yönetmeliği çıkarmak için daha neyi beklemektedir? Personele daha fazla ücreti nasıl vermemenin çıkış yollarını mı aramaktadır yoksa buradan bazı brançlara nasıl daha fazla pay alırızın hesabını mı yapmaktadır?

Bu yönetmelik bir kez daha gösterdi ki Sağlık Bakanlığı tabip dışı sağlık çalışanlarının bakanlığı olmaktan çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı hakkaniyet, adalet, eşitlik, çalışma barışı ve mutlu çalışan gibi kavramları rafa kaldırmış çalışma barışını bozacak ve beklentilerden uzak bir yönetmelik hayata geçirmiştir. Böl, parçala, yönet taktiği ile her geçen gün sağlık çalışanlarını birbirine düşman edercesine ayrıştırmaya devam etmektedir.

BİZ TEK KALEM MAAŞ TEK ÖDEME DİYORUZ

Sağlık bakanlığına karşı dur demesi gereken yetkili sendika ve küçük ortağının sosyal medyadan yönetmeliğin gözden geçirilmesi çağrısından başka yapabilecek bir şeylerinin kalmaması son derece trajikomik ve sağlık çalışanı ile alay etmekten başka bir şey değildir.  Üyelerini hak arama sürecine dahil edemeyen, talimat almadan alanlara inemeyen, sağlık çalışanları için yapılan düzenlemelerin hiç birine müdahil olmak bir yana söz konusu düzenlemelerden haberdar dahi edilmeyen sözde yetkili sendika ve onun küçük ortağı sağlık çalışanlarının bu duruma düşmesinde en büyük vebalin sahibidir.

BÖYLE ADALET Mİ OLUR?

Yönetmelikle getirilen taban ek ödeme katsayıları arasında yaklaşık yedi kata varan farklılık hiçbir adalet anlayışı ile izah edilemez. Bu yönetmelikle Sağlık çalışanları arasında toplam gelir düzeyi bakımından izah edilemeyecek düzeyde bir uçurum oluşmuş ve hakkını alanın da almayanın da huzuru kalmamıştır.

AİLE HEKİMLERİ VE ASM ÇALIŞANLARI ÜVEY EVLAT DEĞİLDİR

Bu ucube yönetmelik ile yalnızca 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarına yönelik düzenlemeler yapılmış ve ne yazık ki Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanları unutulmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Sağlığı Merkezleri sağlık hizmetlerinin bir parçası olarak görülmediği algısı ortaya çıkmıştır. Aile Sağlığı merkezi çalışanları adeta üvey evlat muamelesi görmüştür.

İzinli durumlarda ek ödemeyi tamamen keserek insani hak olan dinlenme hakkımız ve yıllık iziz hakkımız da gasp edilmiştir. Disiplin cezası alanların ek ödemeleri kesilerek ikinci defa cezalandırılmasının hukuka aykırı olduğunu bilindiği halde bakanlık her konuda olduğu gibi bu konuda da bildiğini okumaya devam etmiştir.

YANDAŞLARA YENİ BİR YAN ÖDEME KALEMİ DAHA GELDİ

Teşvik ek ödeme uygulaması ile geçmişte olduğu gibi keyfiliğin kayırmacılığın ve yandaşlığın  önünü açılmaya devam etmiştir. Ayrıca teşvik ödeme konusunda da kime nasıl ne miktar ödeme yapılacağı ise tam bir muallaktır. Yine ortaya çıkan gerçek şudur ki hiçbir şekilde tepkisini ortaya koyamayan sözde yetkili sendika ve aveneleri için sanki onlara sus payı veriri gibi ve yalnızca yandaşlara verilen teşvik ödemeyi de hakkaniyet açısından kabul etmiyoruz. Verilecek olan her türlü hak ve ödemeler tüm sağlık çalışanlarına her koşulda eşit olarak verilmelidir.

MÜCADELEMİZ HER KOŞUL ALTINDA SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKKI OLANI ALANA DEK SÜRECEK

Adil bir düzenleme olmadığı her halinden belli olan bu yönetmelik sadece çalışma barışını bozmaya hizmet edecektir. Aldığı ücretle geçim sıkıntısı çeken, her geçen gün alım gücü azalarak gelecek kaygısı yaşayan hizmetli, memur ve teknik ve sağlık sınıfında bulunan çalışanları görmezden gelen bu anlayışı reddediyoruz. Bu sebeple Hürriyet Sağlık Sen olarak Tüm Türkiye ‘de 19.08.2022 tarihinde 1 gün iş bırakıyoruz.

Editör: Onur Yılmaz