Nuray ÇEVİRMECİ ile HAYATA DAİR
[email protected]
Her şeyin, her insanın hayatımızda bir nedeni var. Yazı yazmakta benim hayattan zevk alma nedenim. İşlerimin yoğunluğu, hayatın koşturması derken epeydir yazamamıştım.
Bugün 1 Aralık. Hoş geldin Aralık, Yeni Yıl etkisine girdiniz mi siz de? Ben her Aralık'ta Yeni Yıl etkisine girerim. Hatalarımı, can acıtanları eski yılda bırakırım. Bırakmak gerek çünkü eskiyen her şeyi, eski yılda bırakmak gerek ki; yenilere yer açılsın.
Her yeni, yeni bir umutla, yeni sağlıkla, yeni başarılarla gelsin diye…
***
Herkes gider bu hayatta, süresi dolan herkes gider. Milliyet Gazetesi'yle özdeşleşen usta kalem Hasan Pulur'u kaybettik. Kendisine Allahtan rahmet, tüm sevenlerine, ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.
***
Onun şiirlerini okudukça aşkı anlamaya çalıştım.
Onun yazıları esin kaynağım oldu.
Yazmakta kafi gelmiyor artık yaşanan acılara, sıkıntılara…
Bazen ne kalem ne de kelam yetmiyor anlatmaya…
Selam olsun büyük usta Can Dündar' a …
Hayat ne tuhaftır bazen. Çok sevindiğimiz zamanlarda en derin acıları yaşarız. Çok üzgün ve mutsuzken öyle bir şey olur ki dünyanın en mutlu insanı oluruz.
Bir yanımız hep eksik, belki de insan olmanın dayanılması en zor ağırlığı da bu.
Sevinçliyken hüznü, hüzünlüyken sevinçleri düşünüp şükredebilmek,
her gidenin ardından acıya hazmedebilmek hayatın şifresi…
Hayat değirmeni; bizleri ekmek paramızı kazanırken tıpkı bir değirmen gibi öğütüyor. Değirmenin her çarkında ayrı takılıyor zamanımızdan kaybediyoruz. En değerli ‘'An''larımızı kaçırıyoruz bazen.
Ne güzel demiş Mevlana;
‘'Neşe, üzüntü, utanç
Bazı anlık farkındalıklar
Davetsiz misafirler gibi gelir
Hepsini buyur et ve ağırla !
Evini, eşyalarını vahşice
Çalıp çırpan bir keder sürüsü bile olsalar,
Her misafirine saygıyla davran.
Seni yeni bir mutluluk için hazırlıyor olabilirler''.
Hayat bir yolculuk tek yaptığımız birbirimize eşlik etmek. Eşlik ederken; hayat değirmeninin dişlilerine takılmadan, kimseye çelme takmadan ilerlemeli yolunda…
Ve yola çıktıklarını, yolda bulduklarına değişmemeli insan !
Birer birer kaybediyoruz iyi insanları. Hayat değirmeni hepimizi ayrı dişinde öğütüyor. Zaman, mekân, şartlarımız farklı olsa da hepimiz insanız. Ve insanlık için, yaşadığımız, doğduğumuz şehre ve ülkeye borcumuz var. Başka Manisa, başka Türkiye yok.
Doğumla ölüm arasındaki hayat yolculuğumuzu; sevgiyi, inancı, hoşgörüyü yitirmeden Hayat Değirmeninin dişlilerinde öğütmeden bitirmeli, bitirmeli ki;
Hayat Değirmeni kötülükleri, savaşları öğütsün…
Sevgiyle kalın