Burhan AKDEMİR

Manisa'da 3 gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldı. Gediz Nehri, Nif Çayı gibi önemli akarsu yataklarının taşması sonrası ilçelerde ve Manisa Merkez’de tarım arazileri sular altında kalırken büyük oranda zarar oluştu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisalı çiftçiye geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Altındağ şöyle konuştu:

“Manisa’ya, Manisalı çiftçimize geçmiş olsun. Allah’tan gelen bir durum, yapacak bir şeyimiz yok. Önüne geçilmesi, önlem alınması gibi bir durum söz konusu değil, tarımsal anlamda. Can kaybımız yok en azından.

Manisa Ovasının yüzde 70’i sular altında. Kış mevsimindeyiz malum, bu yüzden ekili çok ürünümüz yok. Fiğ, buğday ekmiş çiftçimiz için sıkıntı oldu, ya da kışlık sebze eken üreticimiz için. Kesin zararlar sular çekildikten sonra belli olacaktır. Şu an için bir şey söylemek gerçekten zor. Ayrıca ovada evleri ve depoları bulunan üreticilerimiz depolarını da su bastı. Orada ürünü olan üreticimiz için sular çekildikten sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma yapıp zarar tespiti gerçekleştireceğiz.

Boş tarlaların ya da bağların su altında kalması büyük zarara uğratmaz. Bağlardan ve boş araziden su çekilince toprak tekrar normale döner. Ancak bağlarda biraz daha sıkıntı çünkü dönem budak dönemi. Çiftçimiz budak yapamayacak ve suların çekilmesini bekleyecek mecburen.

Ekili ürünlerini sigorta yaptıran çiftçimiz sigortadan yararlanabilir. Sigorta şirketleri bu zararı suların çekilmesinin ardından bir an önce zararları tespit etmelidir.”

Editör: TE Bilişim