Termal patlamalar ve yer altından çıkan sıcak su akıntılarıyla gündeme gelen Alaşehir’de bu kez başka bir felaket baş gösterdi. İlçenin Horzumsazdere Mahallesi yakınlarında bir bölgede hidrojen sülfür gazı sızıntısı belirlendi. Üstelik bu sızıntı yeni değil ve yaklaşık bir buçuk yıldır sürüyor. Sızıntı nedeniyle bölgedeki halk zehirlenme tehdidiyle karşı karşıya kalırken, hayvanlar da telef oldu. Olayın basında geniş şekilde yer bulmasının ardından Manisa Valiliği konuyu derinlemesine incelemeye aldı. Yapılan açıklamada ise “Mahallede hissedilen kokunun kaynağının Hidrojen Sülfür gazı olduğu ve rüzgar yönüne göre zaman zaman meskun mahale de ulaştığı değerlendirilmiştir. Uzmanlarca, oldukça hareketli olan bölge jeolojisinin doğal yollarla bu gazı ürettiği Valiliğimize iletilmiştir. Konuyla ilgili ileri tetkik ve tedbirler konusunda Valiliğimizce MTA Genel Müdürlüğünden ayrıntılı bir destek çalışması talep edilmiştir. Alınacak Teknik Raporlar sonrası gerekleri ilgili kurumların eşgüdümü ile icra edilecektir” denildi.




Alaşehir ilçesi Horzumsazdere Mahallesi’ne 300 metre uzaklıkta bulunan gaz kaçağına ilişkin numuneler değerlendirildi. Valilik, bölge jeolojisinin doğal yollarla bu gazı ürettiğini söylerken, yaban hayvanları için ise alternatif bir su alanı oluşturulmaya çalışılıyor
Son söz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde!
Manisa’nın Alaşehir ilçesi Horzumsazdere Mahallesi’nde yaşanan gaz kaçağı vakasına yetkililer el attı. İl Müdürü Uğur Bayil, yaban hayvanlarının kurtulması için bölgeye yeni bir su alanı oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. İl Sağlık Müdürü Hakan Bayrakçı da numunelerin detaylı inceleme için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderildiğini belirtti. Valilik ise açıklamasında uzmanların oldukça hareketli olan bölge jeolojisinin doğal yollarla bu gazı ürettiğini ifade etti.
BERFİN ADICAN
Alaşehir Horzumsazdere Mahallesi’nde yaklaşık 250 mahalleli ve binlerce yaban hayvanının etkilendiği gaz kaçağı vakasına ilişkin Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü numune çalışmalarına yeniden başladı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa İl Müdürü Uğur Bayil, yaban hayvanlarının gaz kaçağından etkilenmemesi için bölgeye alternatif bir su alanı oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederken, İl Sağlık Müdürü Hakan Bayrakçı, aldıkları numunelerde yer altı sularından oluşan bir gaz kaçağına rastlamadıklarını ancak ileri tetkik için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile iletişime geçtiklerini ifade etti.
YABAN HAYVANLARI İÇİN ALTERNATİF SU KAYNAĞI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa İl Müdürü Uğur Bayil, “Haberimiz olduğu gibi ekiplerimizi bölgeye gönderdik. O bölgede bir gaz sızıntısı yaşanıyor ancak bunu bizim durdurmamız mümkün değil. Gaz kaçağı nedeniyle yaban hayvanları zarar görüyor. Biz bunu nasıl engelleyebileceğimizi araştırıyoruz. Bir ekip daha gönderiyoruz. Bölgenin etrafını kapatacağız. Yaban hayvanları su içerken mi, su içerken soludukları havadan dolayı mı zehirleniyor bunun araştırmasını yapacağız. Biz hayvanlar için bölgeye alternatif bir su kaynağı yapıp yapamayacağımızı araştırıyoruz. Yaban hayvanları oraya su olduğu için geliyor. Biz şu anda yaban hayvanlarının etkilenmemesi için yaban hayvanlarına alternatif bir su alanı bulup oradan uzaklaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.
İLERİ TETKİKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPACAK
Manisa İl Sağlık Müdürü Hakan Bayrakçı ise, numuneleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ilettiklerini belirterek, “İlçe müdürümüzle de görüştük. O bölgede yer altı sularından bir gaz kaçağı olabileceği düşünülmüş, çevre sağlık teknisyeni arkadaşlarımız numune aldılar. Bizdeki tetkik sonuçlara göre suya herhangi bir karışma yok. Daha ileri tetkikler için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de numune sonuçları gönderildi. İleri tetkik için haber bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
VALİLİK, “BÖLGE JEOLOJİSİ GAZ ÜRETİYOR”
Öte yandan Manisa Valiliği’nden gaz kaçağıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Konu daha önce, Nisan ayında Valiliğimize intikal etmiş olup, konu Valiliğimizin yazılı talebi üzerine Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce incelenmiştir. Horzumsazdere Mahallesinin meskun mahallinin 1-1,5 km dışında gaz çıkışının tespit edildiği noktalarda mahalle muhtarı eşliğinde MTA ekiplerince gaz ölçümü yapılmış ve çıkışın yaşandığı alanda sınır değerlerin üzerinde Hidrojen Sülfür (H2S) gaz çıkışı tespit edilmiştir. Mahalle içinde aynı tarihte yine MTA ekiplerince yapılan ölçümlerde ise hidrojen sülfür ve diğer gazlara rastlanmadığı raporlanmıştır. MTA uzmanlarınca mahallede hissedilen kokunun kaynağının Hidrojen Sülfür gazı olduğu ve rüzgar yönüne göre zaman zaman meskun mahale de ulaştığı değerlendirilmiştir. Yine bahsi geçen raporda gaz çıkışının olduğu alanda özellikle gaz çökmesi ve yoğunlaşması yaşanabilecek çukur bölgelerin küçükbaş ve büyükbaş hayvanların bu bölgelere girerek olumsuz etkilenmelerine mani olmak üzere, güvenlik çemberine alınması teklif edilmiş olması sebebiyle Alaşehir Belediye Başkanlığı talimatlandırılarak gaz çıkışının olduğu yerler ve gazın çökme alanları güvenlik çemberine alınmış ve uyarıcı levhalar yerleştirilmiştir” dendi.
Açıklamanın devamı şöyle, “Uzmanlarca, oldukça hareketli olan bölge jeolojisinin doğal yollarla bu gazı ürettiği Valiliğimize iletilmiştir. Konuyla ilgili ileri tetkik ve tedbirler konusunda Valiliğimizce MTA Genel Müdürlüğünden ayrıntılı bir destek çalışması talep edilmiştir. Alınacak Teknik Raporlar sonrası gerekleri ilgili kurumların eşgüdümü ile icra edilecektir”
Editör: TE Bilişim