Burhan AKDEMİR-özel

Manisa’nın en önemli tarım ürünü olan ve ‘Sarı altın’ olarak bilinen üzümle ilgili en yetkili ağızdan sevindirici açıklamalar geldi. TARİŞ Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol üzüm stoklarının yeni sezon öncesinde bitme noktasına geleceğini söyledi. İhracatın geçen yıla oranla fazla olduğunu, bununda sebebinin ABD ve İran gibi ülkelerde üzümün az olmasından kaynaklandığını ifade eden Biryol, “Bu hafta da dahil olmak üzere toplam 160 bin ton üzüm ihraç edildi. 110 bin ton daha ihraç bekliyoruz. Bu nedenle elde büyük miktarlarda stok kalmaz.” dedi.

 

TARİŞ Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol, üzüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Genel Müdür Biryol, eldeki üzüm stoklarını, okul üzümünün üreticiye sağladığı faydaları ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen taban fiyat uygulamasını değerlendirdi.

“İHRACATTA GEÇEN YILI GEÇEBİLİRİZ”

İlk olarak üzüm stoklarını ele alan Biryol, Amerika Birleşik Devletleri ve İran gibi üzüm üreticisi ülkelerde bu yıl verimin az olmasından kaynaklı stok azlığı olduğunu ifade etti. Dünyada genel olarak yaşanan bu sıkıntının Türkiye’nin lehine geliştiğini dile getiren Biryol, “Bu yıl ihracatın artacağını düşünüyoruz. 2016-2017 sezonunda toplam 270 bin 15 ton üzüm ihracatı gerçekleştirildi. Bu yıl bu rakamın üzerine çıkılacağı görüşündeyiz. Bu hafta da dahil olmak üzere 160 bin ton ihracat gerçekleştirildi. Bu rakama önümüzdeki sezon başına kadar 110 bin tonun üzerinde bir ihracatın ekleneceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÇOK BÜYÜK STOKLAR YOK”

Genel Müdür Biryol, yeni sezon öncesinde üzüm stokunun eriyeceğini dile getirdi. Biryol şöyle konuştu: “Üzümün elde kalmayacağını söyleyebiliriz. Tabi ki küçük miktarlarda bazı üreticilerimizde üzüm vardır fakat bu rakamların çok büyük olmadığını düşünüyoruz. Üzümde yeni sezona sıfıra yakın bir stokla girileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

“OKUL ÜZÜMÜ KATKI SAĞLAR”

Geçtiğimiz günlerde okul üzümü dağıtılmasıyla ilgili yayınlanan kararı da değerlendiren Biryol, okullarda dağıtılan üzümün hem üretici için hem de üzümün tüketilmesi anlamında ciddi yararlar sağlayacağına inandığını ifade etti.

“TABAN FİYAT UYGULAMASI SÜREKLİ HALE GELMELİ”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yıl ilk kez üzümde taban fiyat uygulaması gerçekleştirdi. Taban fiyatın üreticinin lehine bir uygulama olduğunu vurgulayan Biryol, “Taban fiyat uygulaması üreticimizi olumlu anlamda etkiledi. Taban fiyat olmasaydı üzüm 4 TL’nin altına düşebilirdi. 4 TL’den açıklanan taban fiyat bugün için 5 TL 30 kuruşa yükseldi. Daha önce üzümdeki bu istikrarsızlık üzümünü satan üreticileri mağdur ediyordu. Bu yıl bu müdahale yapıldı ve üreticimizin bir nebze olsun mağduriyeti önlendi. Biz uygulamanın sürekliliğinden yanayız. İnşallah bakanlığımız her yıl taban fiyatı uygulaması belirler ve Toprak Mahsulleri Ofisi müdahil alım yapar. Böylece üzüm de hak ettiği değere kavuşur. ” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim