Sakine Öz, "Devletin, üreticimize sofralık yaş üzüm için ton başına destekleme ve teşvikleri arttırması, elektrik borçlarında 6 aylık faturaya geri dönülmesi, kurutmalık üzümde TARİŞ'in yeniden desteklenmesi, piyasadan yüz binlerce Lira alacağı birikmiş üreticimiz adına sıkı bir denetim sağlanması, üzüm fiyat ve miktarını net görmemiz için ihracatçılar arasındaki rekabetin şeffaf bir denetim yapısına kavuşturması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün konuşması şöyle: "Bağcının asıl geliri kuru üzüm hasadındadır. Bağcılarımızın yüzü, son yıllarda her türlü emeklerle ürettiği üzümünün satış zamanında ne yazık ki gülmez hâle gelmiştir. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 45'lik payına sahip olan ülkemizde, ürettiğimiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 90'ını ihraç ediyoruz. Üreticiden ihracatçıya ve TARİŞ'e, yurt ve dünya borsalarında tüketiciye kadar uzanan zincirin denetimi ve şeffaflığa dayalı, küçük üreticiyi ezmeden, spekülasyonlara ve tekelci bir anlayışa geçit vermeden, doğru rekolte tahmini ve düzgün işleyen stok sistemiyle, devlet destekleriyle güçlenip ilerlenmesi gerektiği açıktır."

ÜRETİCİNİN SORUNLARI MECLİSTE
"Küçük üreticimizin, dolu, sel, banka kredisi, TARSİM, Türk etiketi vurulmuş İran üzümü gibi, tarımsal sulamadaki elektrik sıkıntıları ve satıştaki sıkıntıları, ürün tesliminden sonra parasını firmalardan tahsil etme gibi sorunları devam ederken devlet desteklemesinden yeterince yararlanamaması, stok kurulunun oluşmaması, TARİŞ'in etkisiz hâle sürüklenmesi, rekolte üzerinden oynanan olası oyunlar, piyasada belli firmaların sivrilmesi, üzüm piyasasında adil bir fiyatın oluşmasını engellemektedir."

ELEKTRİK FATURALARI 6 AYA ÇIKARILMALI
"Eskiden dönemlik olarak tahsil edilen tarımsal sulama elektriği faturalarının, özelleştirmenin ardından aydan aya kesilmesi, aylık geliri olmayan tüm çiftçimiz gibi üzüm üreticimizi de tam anlamıyla perişan etmiştir. Ürününü henüz bağda toplamadan kapısında borçla karşılaşan çiftçimiz, kesilen elektriği nedeniyle ya faizle borç arayışına girmiş ya da çaresizce ürününü yok olmaya terk etmiştir. Ödenemeyen faturaların sonucu kesilen elektriğin, bağcımızı iyice borç batağına sürüklediğini hatırlatıyor, fatura dönemlerinin eskiden olduğu gibi altı aydan altı aya uzamasını talep ediyorum."

REKOLTE TAHMİNLERİ DENGESİZ
"Birlik ve odaların farklı rekolte tahminleriyle piyasa speküle edilerek üreticimiz mağdur edildi. Rekolte tahminleriyle üzüm piyasasını elinde tutan birkaç yandaş firma, çiftçinin bin bir emekle ve umutla ürettiği üzümü, ellerinden yok pahasına yani gerçek değeri 5 liranın üstünde olması gerekirken 2 lira 80 kuruş gibi bir fiyatla topladı. "

ÜZÜMCÜ UCUZ FİYATA DİRENİYOR
"Üzümümü maliyetinin altında satmayacağım." diyen çiftçi, yeni sezon başlamasına rağmen elindeki üzümü satamadı, hâlâ elinde bekletmek zorunda kalmış, bu yıl da aynı durumu endişeyle izlemektedir. Manisalı üreticimiz, rekoltenin açıklanması döneminde düşen fiyatların ardından piyasaya olan güvenini yitirmekte, devletin düzenleyen ve denetleyen, destekleme yoluyla kayıpları onaran müdahalesini talep etmektedir. "

MANİSA ÇİFTÇİSİ SADAKA DEĞİL, HAKKINI İSTİYOR
"Geçen yıl bu anlık olarak yükselen üzüm fiyatlarından sonra gazetelere ilan veren, bana da mesaj atan "Üzüm 3,5 liranın altına düşerse ben alacağım." diyen, yalancı pehlivan gibi dolaşan AKP'nin Manisa Milletvekillerine sesleniyorum:Manisa çiftçisi sizden sadaka istemiyor, alın terinin karşılığını istiyor. Manisa çiftçisi sizden gemi sahiplerine verdiğiniz ucuz mazotu istiyor, diğer ülkelerde olduğu gibi gübreye destek istiyor. Manisa çiftçisi borcuna sadıktır; ürününü satamadığı için ödeyemediği elektriğinin kesilmesini istemiyor, hangi yanlışınızla hangi şartlarda verdiğinizi bilmediğimiz elektrik özelleştirmesinden mağdur olduğu için ay sonunda elektriğinin kesilmesini istemiyor."

YEŞİLKAVAK BARAJI YATIRIM PROGRAMINA ALINMALI
"Üzüm üreticileri sizlerden sorunlarına sahip çıkmanızı istiyor, kurak geçen yıllarda bağlarının kurumaması için Manisa-Salihl'de, Yeşilkavak barajının yapılmasına destek istiyor."

ÜZÜMCÜNÜN TALEPLERİ AÇIK
"Üreticimiz bu yıl da yanlış yönlendirilirse, destekleme düşük verilirse, piyasa iyi denetlenmezse, stok kurulu oluşturulmazsa, ihracatçılar arasındaki rekabeti düzenleyen yeni bir üst örgütlenme modeline gidilmezse, çok daha büyük bir sorunun habercisidir. Üreticimize sofralık yaş üzüm için ton başına destekleme ve teşvikleri arttırması, elektrik borçlarında dönemlik faturaya geri dönülmesi, kurutmalık üzümde TARİŞ'in yeniden desteklenmesi, piyasadan yüz binlerce Lira alacağı birikmiş üreticimiz adına sıkı bir denetim sağlanması, üzüm fiyat ve miktarını net görmemiz için ihracatçılar arasındaki rekabetin şeffaf bir denetim yapısına kavuşturması gerekmektedir."

Editör: TE Bilişim