MANİSA Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü'nün Turgutlu'da inşası devam eden atıksu arıtma tesisi tüm hızıyla sürüyor. Ekim 2015'te yapımına başlanan tesisin, planlanan tarihten önce bitirilerek Gediz'i temizlemeye başlaması hedefleniyor. Tesiste kurulacak güneş enerjisi sistemiyle enerjiden yüzde 50 tasarruf edilecek.
MASKİ Genel Müdürlüğü'nün 37 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği Turgutlu Atıksı Arıtma Tesisi'nin inşaatı hızla yükselmeye devam ediyor. 165 bin eşdeğer nüfusa hizmet ederek Gediz Nehri'nin temizlenmesi yolundaki önemli adımlardan olan tesisin havalandırma havuzunun betonarme ve korkuluk imalatları ile çöktürme havuzlarındaki hafriyat işleri tamamlandı. Günlük 33 bin metreküp evsel atık su arıtılabilecek kapasiteye sahip tesisin, planlanan tarihten önce bitirilmesi hedefleniyor. MASKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, devam eden inşaat çalışmalarını yakından takip etmek için tesise giderek incelemelerde bulundu.

MANİSA ATIKSU KİRLİLİĞİNDEN ARINIYOR
Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi'nin, sözleşmede yer alan 600 günden daha kısa zaman içerisinde bitirerek faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirten MASKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, "Tesisimizin inşaatı şuan oldukça güzel ilerliyor. Havalandırma havuzumuzun betonarme ve korkuluk imalatlarını tamamladık. Aynı şekilde çöktürme havuzlarımızdaki hafriyat işleri de bitirilerek, betonarme imalatları tamamlandı. Bekçi binamızın betonarme imalatları da tamam. Şuanda anaerobik fosfor tankları, idari bina ve kimya binamızın imalatları devam ediyor. Hedefimiz, sözleşmedeki süresinden daha önce bitirerek bir an önce işletmeye almak. İl genelinde adım adım hayata geçirdiğimiz atıksu arıtma tesislerimizle Manisa'mızı atık suların neden olduğu kirlilikten arındırmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

ÇAMURLAR SOLAR ÇAMUR KURUTMA SİSTEMİ İLE BERTARAF EDİLECEK
Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi'nde kurulacak olan Solar Çamur Kurutma Sistemi ile ilgili de bilgi veren Öztozlu, "Arıtma sürecinde ortaya çıkan çamurların bertaraf edilebilmesi için kullanılan ve Akhisar Atıksu Arıtma Tesisi'mizde bulunan Solar Kurutma Sistemi'ni bu tesisimize de inşa ediyoruz. Yıllık kapasitesi 7 bin ton olan sistem sayesinde, yüzde 23 kurulukta çıkan çamuru yüzde 80 oranına kadar çıkarıyoruz. Bu sistemi kullanarak çamur nakliye maliyetimizi düşürürken, çamur depolama miktarını da büyük ölçüde azaltmış oluyoruz" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ELEKTRİKTEN TASARRUF SAĞLANACAK
Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi, çevreci yapısının yanı sıra, ekonomik yönden de avantaj sağlayacak. Yaklaşık 20 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak olan güneş enerji sistemi ile, kurulu gücü 2 megavat olan tesisin yarı enerjisi karşılanarak tasarruf sağlanacak.
Editör: TE Bilişim