CHP, hafta sonunda kongre heyecanı yaşadı. İl başkanlığı için Nurittin Dingaz'la yarışan Halil Tokul, seçimi kazanarak CHP'nin yeni il başkanı oldu. Çarşamba günü mazbatasını alacak olan çiçeği burnunda başkan Tokul, seçildikten sonra ilk röportajını verdi. Tokul, kongre sürecini, kongreyi, parti içindeki kavgaları, CHP'de sürekli dilden dile dolaşan ‘Birilerinin adamı olmak' söylentilerini ve hedeflerini anlattı. 17 ilçe ile birlikte hareket ederek ilk etapta yerel seçim çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Tokul, yereldeki başarıların ardından genelde de CHP'yi en iyi noktalara getirmek için çalışacaklarını vurguladı.

BURHAN AKDEMİR

CHP'nin çiçeği burnunda il başkanı Halil Tokul, seçilmesinin ardından ilk röportajını verdi. Tokul, birçok konuda sorularımız yanıtladı, samimi cevaplar verdi. İlk olarak kongre sürecini değerlendiren Tokul, kongrenin demokratik bir şekilde, parti içerisinde yeni kırgınlıklara yol açmaya mahal vermeden sonuçlandığına dikkat çekti. Kongreyi ‘Olgun bir kongre' olarak niteleyen Tokul, "Bu anlamda bir sıkıntımız yok. Toplum içerisinde bu demokratik yarışın karşılığını mutlaka alacağız. Önce kendi içimizde demokratik olduğumuzu kanıtlamanın verdiği güvenle toplumla da bütünleşerek önümüzdeki süreçte projelerimizi hayata geçirmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.
SAYGI VE GÜVEN ÖNEMLİ
CHP'nin hafta sonunda geride bıraktığı kongrenin daha önceki ve diğer illerdeki kongrelere göre tansiyonu düşük geçmesinin sebeplerine de değinen Tokul, kongre öncesi süreçte delegeyle bir arada olmanın büyük payı olduğuna işaret etti. Tokul şöyle devam etti: "Kongre öncesi kadın kollarımızla, gençlik kollarımızla, üyelerimizle sürekli olarak bir araya geldik. Projelerimizi onlarla da paylaştık. Parti içerisindeki o saygı ve güven ortamının yaratılması için kongreden önceki süreçte sürekli birlikte olduk. Sanırım kongrenin sakin bir şekilde tamamlanmasında onun büyük etkisi oldu. İnsanlar arasında diyalog olduğu sürece sürtüşmeler daha aza indirgenecektir. Bu anlamda bunu kongrede başarabildiysek önümüzdeki süreçte daha büyük başarılara imza atabiliriz. Bunu da kadın kollarımızla, gençlik kollarımızla, teşkilatlarımızla birlikte yapacağız."
GENÇLİK ATEŞİ NORMAL, BİZLER ORTAMI YUMUŞATACAĞIZ
Gençlik kollarının Yunusemre ve İl kongrelerinin gergin geçmesine de değinen Tokul, bu tür hararetleri gençlik ateşine bağladı. Bu konuda kendilerine de görevler düştüğünü aktaran Tokul, "Kongre sürecinde gençliklerinin verdiği heyecanla daha gergin geçti seçimleri. Ancak o gerginliği bizler gidermeye çalışacağız. Hiçbir gencimizi, partilimizi kaybetmek gibi bir lüksümüz yok. Bize kızan, bizim karşımızda yer alan diye bir kavramımız yok. Sonuçta partimiz kazanacak. Diğer adaya oy veren, onun listesinde yer alan dostlarımızla beraber önümüzdeki süreçte tek vücut olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.
17 İLÇENİN DESTEĞİYLE GELDİM
Adaylığını açıkladığı günlerde, '14 ilçenin desteğiyle geliyorum' diyen Tokul, o dönemde Salihli, Köprübaşı ve Gördes hariç 14 ilçeden destek sözü aldıklarını söylemişti. Kongre gününe kadar 16 ilçenin açık desteğini aldıklarını kaydeden Tokul, "17'inci ilçemizin de en azından karşımızda yer alabileceği izlenimini edinmeden bir kongre geçirdik. Şuanda bütün ilçelerimizle diyalog halindeyiz. Sağ olsunlar başarı dilediler. Kutladılar. O anlamda hiçbir ilçemizde sıkıntı yok. Bir bütün halindeyiz. 17 ilçenin ortak başkanıyım diyebilirim. 17 ilçeyle biriz. Sonuçta Manisa yaklaşık 1 buçuk milyon nüfuslu, Türkiye'nin önemli kentlerinden birisi. Sanayisiyle üniversitesiyle diyalog halinde olacağız. Aklın ve bilimin ön planda olduğu bir yapılanma içerisinde olacağız. Toplumun sorunlarını 17 ilçemizle birlikte çözeceğiz. Ortak akıl oluşturup sürekli ilçe başkanlarıyla, yönetim kurulu üyelerimizle, belediye meclis üyelerimizle zaman içerisinde danışma toplantıları düzenlenecek. Bu anlamda bir ayrışmamız yok." dedi.
KİMSE KİMSENİN ADAMI DEĞİL
Kongre öncesinde bir kısım partilinin, kongre günü de bazı konuşmacıların vurguladığı ‘Birilerinin adamı olmak' konusunda da açıklamalarda bulunan Tokul, bu konuda net ifadeler kullandı. Tokul şöyle konuştu: "Ben şuna inanıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye olmuş, solu, sosyal demokratlığı benimsemiş hiç kimsenin, birilerinin adamı olabileceği noktasında olabileceğini düşünmüyorum, düşünmek istemiyorum. Kongreler sürecinde üst düzey politika yapan dostlarımızın, arkadaşlarımızın tercihleri farklı noktalarda olabilir. Tercihlere saygılı olmak lazım. 3 milletvekilimizle kol kola, partinin daha yukarılara taşınması için önümüzdeki süreçte çalışmalarımızı göreceksiniz. Toplum da görecek. Herhangi bir sıkıntımız yok."
ÖNCELİKLE PARTİ İÇİ DÜZEN
Göreve gelmesinin ardından öncelikli hedeflerini anlatan Tokul, ilk amaçlarının parti içindeki kırgınlıkların ve alınganlıkların giderilmesi olduğunu vurguladı. Parti içerisinde bir saygı ve güven ortamının önemine dikkat çeken Tokul, "İnsanlar birbirini sevmeyebilir, ama bu demek değildir ki saygı göstermeyecek. Bu anlamda çalışmalarımızı yapıp, sorunları diyalog yoluyla çözeceğiz. Saygı olunca da güven ortamı zaten kendiliğinden oluşacaktır. Biz bunu parti içerisinde oluşturursak toplum içerisinde partimizin de saygınlığı ve güvenilirliği artacak. Bu anlamda çalışmalarımıza bugünden itibaren başladık. Adaylık sürecinde de bu konunun üstünde ısrarla durdum. Bundan sonra parti içi sorunlar medya önünde tartışılmayacak. Bunu sağlamaya çalışacağız. Çünkü benim kişilerle hiçbir sorunum yok. Kişilerin kendi arasındaki tartışmaları, kendi içinde çözmesi gerekiyor. Partiye yara verecek hiçbir eylemi ve tasarrufu kabul etmiyoruz. Bunu da önleyeceğiz. Parti içerisinde tartışma yaşayan arkadaşlarımızı bir araya getirip ortak noktada buluşturmaya çalışacağız." diye konuştu.
17 İLÇEYE 17 PROGRAM
Parti içindeki düzeni sağlamanın yanı sıra sonra yerelde ve genelde de çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Tokul, "Toplumsal anlamdaki hedeflerimize gelecek olursak, yerel yönetimleri mutlaka almak için çalışacağız. Bunu yapmak için de yerel politikaları oluşturmak zorundayız. 17 ilçemizde 17 yerel program yapılacak. Bu programlar yapılırken toplumun içinde bulunduğu şartlar göz önüne alınacak. Programların odak noktasında toplum olacak. Toplumun taleplerini en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bunun için de üniversite ve sanayiden yararlanacağız. Toplumsal alandaki ikinci hedefimiz ise yerel iktidarın sağlanmasının ardından genel iktidarın alternatifi olmayı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.
DELEGEYE MESAJ GÖNDERDİ
Tokul, son olarak CHP'li delegeye mesaj verdi. Tokul, şunları söyledi: "Oy veren vermeyen bütün delegelerimizi bizim dostumuz ve partilimizdir. Bir kırgınlığımız da yok. Umarım önümüzdeki süreç içerisinde güzel çalışmalara birlikte imza atacağız. Başarı da başarısızlık da hepimizin olacak."
Editör: TE Bilişim