Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte kırsal mahallelerde yaşayan birçok öğrenci taşımalı eğitim sisteminden çıkarıldı. Büyükşehir yasasının değiştirilmesiyle yaşanan sıkıntı birçok bölgede çocukların okula gidememesine neden olurken Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer öğrencilerin okula ulaştırılmasında birinci yükümlünün veli olduğunu söyledi.


Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa'da taşımalı eğitimle ilgili yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmede bulundu. İster büyükşehir olsun, ister küçük şehir olsun çocukların okula ulaşmalarında birinci yükümlünün veli olduğunu belirten Vali Güvençer, "Ama eskiden köy olan kırsal mahallelerde çocuklarımızın eğitim müesseselerine taşımalarını kolaylaştırmak için devlet bir süre önce toplu taşıma sistemini geliştirdi. Devlet bu sistemle çocuklarımızı okullara götürdü, okullardan mahallelerine, köylerine geri götürdü" dedi.
TOPU YİNE BÜYÜKŞEHİRE ATTI
Mevzuata göre bir kırsal mahallede belediyece belirlenmiş bir taşıma varsa orada devlet eliyle bir taşımanın olmayacağını ifade eden Vali Güvençer, "Milli Eğitimin taşıma ihalesine çıkabilmesi için söz konusu belediyelerden düzenli taşıma olup olmadığını sorması gerekir. Problem oradan kaynaklanmış. Belediye o mahallelerde düzenli taşıma olduğunu milli eğitime söylemiş. Böyle olunca komisyonlarda ilçelerde o mahalleleri taşımadan çıkarmışlar. Sadece o mahallelerden merkeze düzenli taşımanın olması yeterli değil. Mahallerden günde 2 sefer, 3 sefer taşıma var. Çocukların okulda olmaları gereken saatte toplu taşıma aracının mahalleden kalkışı mümkün değil. Çocukların okula zamanında ulaştırılması mümkün değil. Çocukların çok beklemeden aynı taşıma aracıyla köylerini dönmesi mümkün değil. Bunlar atlanmış ve bu sorun ortaya çıkmış." diye konuştu.
KOMİSYON YENİDEN TOPLANACAK
Özellikle pazartesi günü okulları açılmasıyla birlikte velilerden ve öğrencilerden çok sayıda şikayetin gelmesiyle komisyonun yeniden bir toplantı yapıp değerlendirme yaptığını ifade eden Vali Güvençer, şunları söyledi: "Sefer sayısı yetersiz, çocukların okul saatiyle uyumsuz olduğu tespit edilen yerlerde yeniden bir karar verilecek. Problem birkaç gün içerisinde çözülecektir."
Editör: TE Bilişim