Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, dün düzenlediği basın toplantısında yer altı sularından alınan ücretlerden dert yandı. Başkan Altındağ, ruhsatlı sondajlar için dekar başına 17 TL, ruhsatsız sondajlar sulama ücreti istendiğini açıkladı, çiftçinin bu rakamları ödeyecek gücü olmadığını vurguladı.

Burhan AKDEMİR

Manisa’da gerek içme suyu, gerekse tarımsal sulama suyu sıkıntısı baş göstermişken, özellikle tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılar çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Yer altı sularını kullanmak isteyen üreticilere gelen yüksek su ücretleri bardağı taşıran son damla oldu.

2017 yılında ruhsatlı sondajlar için dekar başına 2 lira olan ücret 2021’de 17 liraya yükseldi. Ruhsatsız sondajlar içinse dekar başına 30 liralık bir tarife belirlendi. Bunun üzerine Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, oda binasında basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi.

“HER SENE YÜZDE 100 ARTIŞ VAR AMA...”

Çiftçilerin, belirlenen bu rakamları ödeyecek gücü olmadığını vurgulayan Başkan Altındağ, şöyle konuştu:

“Ruhsatlı sondajlar için dekar başına 17 lira normal sulama ücreti, 30 lira da ruhsatı olmayanlar için koyulan tarife ile karşı karşıyayız. Biz çiftçiler olarak elektrik masrafını, sondajını kendimiz karşılıyoruz. Yer altı suları koruma kanunu kapsamında biz çiftçilerden 2017 yılında dekar başına 2 lira, 2018 yılında 5 lira, 2019’da 10 lira, 2020 yılında 15, 2021 yılında 17 ve 30 lira ile karşı karşıyayız. Bu çiftçiden haksız yere alınan bir ücrettir. Tarım Bakanından bu konuda çalışma bekliyoruz. Çiftçilerin bu mağduriyeti giderilsin, alınan ücret makul seviyelere insin. Her sene yüzde 100 artış var ama biz hiçbir üründe yüzde 100 zam almıyoruz. 30 lira aldıktan sonra bu yer altı suları korunacak mı, korunmayacak. Bunun tek bir yolu var. Yer altı kapalı sulama sisteme geçmek gerekiyor. Pandemi süresinde gıdanın ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Biz her karış toprağı ekip dikmek için uğraşıyoruz. Bizim önümüzün açılması gerekiyor” 

“DEVLET DESTEKLERİ SULAMA BİRLİKLERİNE GİDİYOR”

Tarım alanında çiftçilere devlet desteklerinin yatmaya başladığını ifade eden Altındağ, “Fakat bu para vatandaşın cebine girmiyor, bir de yetmiyor daha sulama birliklerine borçlu kalıyoruz. Bakanlık o zaman desin ki biz size destekleme de vermiyoruz, bu sulardan para da almıyoruz. Bir yandan destek verip diğer yandan paraların kesilmesi nedeniyle çiftçi mağduriyet yaşıyor. Eski düzen kanaletlerle sulama yapmak zorundayız. Bu sulama da Manisa ovasının yüzde 20’sine yetiyor. Geri kalan yüzde 80’i yer altı sularından karşılanıyor. Sular yeterli seviyede değil, barajlar şu anda dolu değil. Barajlardan gelen su zaten yüzde 20 araziyi suluyor. Biz vatandaşın sofrasına ürün yetiştirmenin, çoluk çocuğumuza bakmanın derdindeyiz. Fakat bunlar bizim önümüze sürekli engel olduğu sürece üretim yapmakta zorlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim