İlk olarak duruşma savcısının sorularını yanıtlayanİşletme MüdürüAkın Çelik, "Tüm dünyadaki madenlerde olduğu gibi burada da, gaz sensörleri ayak çıkışlarında bulunur. Ocak içindeki kömür yangınlarının gaz ölçüm değerleri, yataydan dikeye doğru çıkar. Dinamit patlamalarında ise, karbonmonoksit oranı birden yükselir. Bilirkişinin ileri sürdüğü gibi sensörlerde kesinlikle biri kömür yangını, görülmemektedir. Ölçümlerde, 500 PPM ölçümleri, ocakta kömür çıkartılan alanlarda değildi. 50 PMM olurca üretim dururdu" dedi. Akın Çelik, Sıcaklık sensörlerindeki arızadan kendisinin haberi olmadığını, eğer olması durumunda değiştirteceğini, ayrıca ocak içerisinde de 35 dakikada sonlanacak kaçış planının bulunduğunu anlattı.

HAKİMDEN BİLİRKİŞİ TEPKİSİ

Sorgusu sırasında kendi avukatının sorularını, hazırladıkları barkovizyondaki tablolar üzerinden yanıtlayan Akın Çelik'in sık sık bilirkişi raporunu eleştirmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, araya girdi. Ballı, "Şu aşamada, bilirkişi raporunu eleştirme, bildiklerini anlat" dedi.

OLAY GEÇ HABER VERİLDİ, İŞÇİLER YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ

Avukatının sorularını yanıtladığı sırada Akın Çelik, önemli iki iddiada da bulundu. Çelik, olay anında telefonların çalışmasına rağmen, ilk dumanın çıktığı bölgeden kendilerine kimsenin, hatta ekip amirlerinin bile haber vermediğini, 400 metre uzaklıkta ayakta çalışan işçinin bilgi aktardığını ileri sürdü. Olaydan haberdar olunduğu zaman hemen tahliye kararı alındığını ama ocak içerisinde, işçilerin yanlış yönlendirildiğini de öne sürdü. Akın Çelik, olayın nedeniyle ilgili soruya ise, "Sabotajda olabilir. Birde olay sırasında Kandilli Rasathanesi'nin bile ölçtüğü, bölgedeki açık ocaklarda büyük patlatmalar olmuş. Bu atlatmalar sırasında oluşan bir çatlaktan da ocağa gaz girmiş olabilir" dedi.

ÇELİK, KAPASİTE ARTTIRIM İZMİNİ DURUŞMADA ÖĞRENDİ

Maden ocağında olmayan şeylerin varmış gibi gösterildiğini, işçilerin o duman yoğunluğunda her tarafı oksijen maskesiyle dolu olsa bile hayatta kalamayacaklarını söyleyen Akın Çelik, Park enerji firmasının yapamadığı iyileri yaptıkları için başarılı olduklarını da söyledi. 2017 yılına kadar yapılması gereken kömür üretiminin, kaza tarihinden kısa bir süre sonra tamamlanacak olmasını hatırlatan avukatların ondan sonra ne yapacağı yönündeki soruya Akın Çelik, "Emekli olup, tatil yapacaktım" yanıtını verdi. Avukatların bu kez TKİ'nin yüzde 20 oranındaki kapasite arttırıp izni verdiğini söylemesi üzerine ise Akın Çelik, "Bu kararı, duruşmada öğrendim" dedi. Bir işletme müdürü olarak kararı yeni öğrendiğini söylemesi salonda gülüşmelere, neden oldu. Akın Çelik ayrıca, ocakta 80 kişilik tahlisiye ekibinin olduğunu, AKUT ekiplerinin kurtarma çalışması içini ocağa girmemesi gerektiğini de söyledi. Akın Çelik'in, çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından, duruşma kaldığı yerden devam etmek üzere yarına ertelendi.
Editör: TE Bilişim