Soma'da, 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Sonraki süreçte 3 sanık tahliye edildi. Yargılamaların ardından mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verdi. Şirketin patronu Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti.

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, 'olası kastla insan öldürme' suçundan ceza alan Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bunun üzerine sanıklar, nisan ayında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden hakim karşısına çıktı. Celsede savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada Can Gürkan, Efkan Kurt ve Adem Ormanoğlu'nun 'bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan cezalandırılmaları, Haluk Evinç'in ise beraati istendi. Mütaalanın ardından madenci ailelerin avukatları, reddi hakim talebinde bulundu. Ancak yerinde olmadığı gerekçesiyle talep reddedildi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Davanın bugün görülen 3'üncü duruşmasının yapılacağı salon ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Salonun çevresi polis barikatlarıyla çevrilirken, bağlı bulunan sokaklar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Duruşma salonuna madenci yakınlarının aileleri ve avukatlar yürüyerek geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu ve Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu da ailelerle beraber salona geldi.

GÜRKAN’A SEGBİS TEPKİSİ

Duruşmaya tutuksuz sanık Can Gürkan SEGBİS ile katılırken, taraf avukatları ve madenci yakınları salonda hazır bulundu. Celse, kimlik tespitiyle açıldı. Mahkeme başkanı, ilk olarak geçen celsede madencilerin avukatları tarafından istenen reddi hakim talebinin kabul görmediği kararını okudu. Başka bir davada tutuklu durumda bulunan Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın SEGBİS ile duruşmaya katılmaya yönelik talebi de mahkeme heyetince kabul görmedi. Madenci ailelerin avukatları, Can Gürkan’ın SEGBİS ile bağlanmasını bir kez daha eleştirdi. 7 Haziran’da yayımlanan kararnameyle Denizli’ye atanan Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu’na hitaben Avukat Can Atalay, “Burada büyük bir tiyatro oynanıyor. 3,5 yıldır öyle veya böyle bu dosyayla siz ilgileniyorsunuz. O yüzden kararı da siz verin” dedi. Esas hakkında mütalaa için söz alan madencilerin avukatları, sanıkların bilinçli taksirden değil, olası kasttan yargılanması gerektiğini, mütalaada beraati istenen Haluk Evinç’in de olası kasttan ceza almasını istedi.

Esas hakkında beyanda bulunan Avukat Nergiz Tuba Aslan, mahkeme heyetine güvenmediklerini söyledi. Aslan, “Sizin tarafsız ve bağımsız olmadığınızı düşündüğümüzü açık açık söyledik. Haluk Perinç ve Can Gürkan'ın aldıkları yönetim kurulu kararı açıkça olası kasta işaret ediyor. Kar amacı ile alınmayan ihmaller açıkça görünüyor. Madende, katliam öncesi işçiler zaten nefes alamıyordu. Buna önlem alınmadı. Daha fazla işçinin ölmemesi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘EVİNÇ OLAYIN SORUMLUSUDUR’

Çıkacak olan kararın yeni faciaların önüne geçmesinde emsal olacağını belirten Avukat Özgür Karaduman, “Can Gürkan’a 2 sene az 2 sene fazla ceza vermeniz bu insanların yüreklerini rahatlatmayacak. Sadece hayatını kaybedenler için değil. Bundan sonra yaşanacak katliamların olmaması için uğraşıyoruz. Yeni Alp Gürkanlar, yeni Can Gürkanlar olmasın diye, insan hayatı bu kadar değersiz olmasın, diye bu duruşma çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Mütalaada beraati istenen sanık Haluk Evinç’in de cezalandırılması gerektiğini belirten Avukat Melike Polat, “Haluk Evinç'in havalandırmayı ters çevirmeye dair kararı verdiğine ilişkin çok açık ve kesin deliller var. Havalandırmanın ters çevrilmesi 23 kişinin ölümüne 120 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Haluk Evinç bu verdiği karar ile doğrudan bu olayın sorumlusudur. Evinç’e de ceza verilmesini talep ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan zaman zaman mahkeme salonunda gergin anlar da yaşandı. Avukatlar beyanlarını verdiği sırada madenci yakınları, mahkeme heyetine sık sık tepki gösterdi. Tepkiler üzerine mahkeme başkanı, salonda sessizlik sağlanmadığı takdirde davayı izleyenleri çıkarmak zorunda kalacağını belirtti. Duruşmaya ara verildi.

Editör: TE Bilişim