Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Manisa’da da sokak köpekleri vatandaşlar için tehlike oluşturuyor. Sokak köpeklerinin tamamı insanlara karşı saldırgan olmasa da bölge bölge bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Kentte geçtiğimiz günlerde birkaç öğrenci, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu yaralandı. Manisa’da düzenlenen İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı’nda da bu konu gündeme geldi. Manisa Ahmet Yesevi İmam Hatip Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanı Ebru Akar Hastemelli’nin sokak köpeklerine ilişkin sorusuna, TİHEK İkinci Başkanı Alişan Tiryaki, “Bir taraftan hayvan haklarını biliyoruz, önem veriyoruz. Bir taraftan da canlarımız yanıyor. Özellikle çocuklarımız bu konudan çok etkileniyor. Burada bir denge oluşturmak gerekiyor. Hep birlikte bu sorunu yaşıyoruz.” ifadeleriyle sorunun büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından, insan hakları sorunlarını tartışmak, bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın kongre salonunda düzenlendi.

Toplantıya Manisa Vali Ahmet Yılmaz, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu İkinci Başkanı Alişan Tiryaki, kurul üyeleri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda açılış konuşmasını TİHEK İkinci Başkanı Alişan Tiryaki yaptı. TİHEK ikinci Başkanı Alişan Tiryaki, Türkiye’de İnsan Hakları ile ilgili olarak ilk yapısal çalışmaların 2003 yılında İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının oluşturulması süreci ile başladığını hatırlattı. Sonrasında 1993 yılında çerçevesi oluşturulan Ulusal İnsan Hakları Kurullarının oluşması sürecinde Paris Prensipleri temel oluşturulduğunu aktaran Tiryaki, "Sonrasında 2005 yılından itibaren ülkemizde de Ulusal İnsan Hakları Kurullarının kurulması çalışmaları sürdürüldü. 2012 yılında da Türkiye İnsan Hakları Kurulu kuruldu. 6332 Sayılı Yasa ile 2016 yılına kadar bu çalışmalara devam edildi. 2016 yılında TİHEK kuruldu. 6701 Sayılı yasa ile ve bugüne kadar faaliyetlerini devam ettirdi” dedi.

Tiryaki’nin ardından Manisa Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz da bir konuşma yaptı. Vali Yardımcısı Yılmaz, konuşmasında insan haklarının öneminden ve kurulun bu anlamdaki çalışmalarının faydalarından bahsetti.

Konuşmaların ardından kurumun tanıtıldığı yaklaşık 6 dakikalık kısa film, katılımcılara izletildi. Yapılan konuşmaların ardından olarak soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen toplantıda kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, yükseköğretim kurumları, basın ve yayın kuruluşları, araştırmacılar ve ilgili diğer kişi, kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri alındı.

GÜNDEM SOKAK KÖPEKLERİ OLDU

Toplantıda, Manisa Ahmet Yesevi İmam Hatip Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanı Ebru Akar Hastemelli’nin sokak köpekleriyle ilgili sorduğu soru dikkat çekti. Hastemelli, “Manisa’da sokak köpeği sorunu var. Okula gidip gelen öğrencilerimize saldırıyorlar. Bu konuda daha önce Manisa’da birkaç öğrenci mağdur oldu. Geçtiğimiz günlerde bana da saldırdılar. Hayvan hakları ver insan hakları konusunda karmaşa var. Bu konuda ne yapılabilir? Herkes çözüm bekliyor.” diyerek kaygısını dile getirdi.

“HAYVAN HAKLARINA ÖNEM VERİYORUZ AMA CANLARIMIZ YANIYOR”

Hastemelli’nin sorusunu yanıtlayan TİHEK İkinci Başkanı Alişan Tiryaki de sorunun güncel ve herkesi ilgilendiren bir sorun olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu konuyla ilgili sistematik bir rapor hazırlanması anlamında bir çalışma olduğunu biliyorum. Son derece güncel yaşayan bir sorun. Bir taraftan hayvan haklarını biliyoruz, önem veriyoruz. Bir taraftan da canlarımız yanıyor. Özellikle çocuklarımız bu konudan çok etkileniyor. Burada bir denge oluşturmak gerekiyor. Batıda bu konuya ilişkin çok farklı uygulamalar var. Hiçbir sokak hayvanı bir haftadan fazla sokakta dolaştırılamıyor. Belki onlardan kısmen uygun olanları alırız. Bu anlamda bir düzenleme yapılması önemli. Ben bu kadar söyleyeyim. Hep birlikte bu sorunu yaşıyoruz.”

Editör: TE Bilişim