Haber: Eren EKİNCİ



1 Kasım seçimlerinden Ak Parti'nin tek parti iktidarını elde edecek zafer ile çıkmasının ardından tüm gözler seçim öncesi dile getirilen vaatlere çevrildi. Vaatler arasında ne zaman gerçekleşeceği en çok merak edilen başlık ise 1.300 TL'lik asgari ücret oldu. Ekonomi yönetiminden yapılan açıklamalara göre ise asgari ücret için tarih 2016 yılının başı olarak işaret ediliyor. Manisalı vatandaşların bazıları asgari ücretin 1.300 TL olmasını olumlu bulduğunu dile getirirken bazıları ise bu ücretin geç kalınmış bir girişim olduğunu söyledi.

"AK PARTİ'NİN DEĞİL KILIÇDAROĞLU'NUN BAŞARISIDIR"

Umut Öztürk: "Asgari ücrete getirilen düzenleme bana göre geç kalınmış bir düzenlemedir. AK Parti bu öneriyi neden 13 yıllık iktidarlığında gerçekleştirmedi de 7 Haziran seçimlerinden sonra değerlendirdi? Bu sorunun cevabı çok açıktır. Seçim yatırımı olarak kullanıldı. Asgari ücretin arttırılması bence güzel ve sevindirici bir haber. Kim yaparsa yapsın. Enflasyon olacak, evet. Ama kısa dönemde. Uzun dönemde ekonominin dengeye geldiğini ekonomiden anlayan bilir. Burada asıl sıkıntı kayıtsız ve sigortasız işçi çalıştırmanın artma ihtimali ile aynı oranda her ürüne yapılacak zamlar olacaktır. Bence zamlara hazırlıklı olmalıyız. Bir de şu var; Kemal Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret 1400 TL olacak" dediğinde "Kaynağı nereden bulacaksın?" diyenler şimdi asgari ücreti 1.300 TL yapıyor. Sormazlar mı adama "1400 olmuyorsa 1300'ü nereden bulacaksın?" diye. Bu durumu bir yerde Kılıçdaroğlu'nun başarısıdır."

"VATANDAŞI EKONOMİK OLARAK RAHATLAYACAK"
Ümit Tellikavak: "Piyasaya hareket gelir. Asgari ücretin 1.300 TL olması vatandaşı ekonomik olarak rahatlatır. Bence geç kalınmış bir girişim değildir bu. Türkiye daha önceden tam anlamıyla güçlü değildi, şimdi yeni yeni ayaklarını yere sağlam basıyor. Bir sürü badire atlattık, hiçbir sarsıntı yok, hiçbir çökme yok. Ülkemiz dimdik ayakta. Asgari ücretlere getirilen düzenleme vatandaşa ekonomik özgürlük katarken toplumun da refahını arttıracaktır."

"BEKLEYİP GÖRECEĞİZ"
Hüsnü Çınar: "7 Haziran seçimleri sonrasında CHP'nin 1.500 TL'lik asgari ücret teklifinin ardından AK Parti de 1.300 TL ile kendi teklifini oluşturdu. 1 Ocak tarihinden itibaren asgari ücretin artacağı söyleniyor. 1000 TL'den 1.300 TL'ye çıkacak. Çok teferruatlı yorum yapmayacağım ama bence çeşitli ürünlere zam yapılacağını düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz."

"DAHA ÖNCEDEN YAPILMALIYDI,SEÇİM VAADİ OLARAK DEĞİL"
Halil Özbay: "AK Parti'nin bunu seçim vaadi olarak gerçekleştirmesi bizi üzdü. Aslında bunu daha önceden yapmalıydı. Buradan şu anlaşılıyor, demek ki AK Parti asgari ücretin yetersiz olduğunu biliyordu ve bunu bilmesine rağmen bir girişimde bulunmadı. Yıllarca asgari ücret bu şekilde kaldı. Vatandaş zaten 600-700 TL ev kirası ödüyor. Bence asgari ücretin daha da arttırılması lazım"

"İŞ BULAMIYORUZ Kİ ASGARİ ÜCRETİ NASIL KONUŞAYIM"
Yaşar Duranoğlu: Vatandaşın halli belli. AK Parti eğer güzel bir iş yapmak istiyorsa önce ülkedeki işsizlik sorununu çözmeli. Asgari ücret göz boyamaktan başka bir şey değil. Önce garibanlara, kimsesizlere sahip çıksınlar. Seçimden seçime değil, normal zamanlarda da bu yardımların yapılması lazım. Ben açım. Açlık sınırında yaşıyoruz. AK Parti önce bu sorunu çözsün"

"HAYAT PAHALILAŞABİLİR"
Emrah Saf: Bence bu uygulama çok yerinde bir adım. AK Parti'yi tebrik ediyorum. Ama 1300 TL asgari ücreti direkt işverenin üzerine yüklerlerse sıkıntılara neden olabilir. İşveren de o zaman işçinin maaşını çıkartmak için sattığı ürünün fiyatlarında artışa gider. Verilen zammın bir önemi kalmaz. Hayat pahalılaştığı için 1300 TL'lik maaşlar yine yetmez. Her asgari ücretli çalışan başına 300 lira fark koymak bir yandan işsizliği de arttırabilir, şirketler çalışan sayısında azalmaya gidip mevcut çalışanlarına daha da çok iş yükü bindirmek zorunda kalabilir.



Editör: TE Bilişim