CHP’nin Akhisarlı Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Sigara Fabrikası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Temeli 1977 yılında atılan fabrikanın, özelleştirme yoluyla satışının yılan hikayesine döndüğünü ifade eden Bakırlıoğlu, fabrikanın değerinin çok altına satıldığını da dile getirdi.

Bakırlıoğlu şöyle konuştu:

“Özelleştirme İdaresince 2013, 2016 ve 2017 yıllarında defalarca satışa çıkarılarak verilen yüksek tekliflere rağmen ihaleleri iptal edilen sigara fabrikası arazisinin en son satış ihalesi 27 Şubat 2018 tarihinde yapılarak 12.1 milyon liraya Gönenli Süt ve Süt Ürünleri A.Ş.’ye satılmıştır. Halbuki, 2017 yılındaki ihale de yine süt sektöründen Çallı-Gönenli Süt Yatırımları A.Ş. tarafından 20 milyon liranın üzerinde teklif verildiği biliniyor. 20 milyon lira teklif verilen ihalenin iptal edilip,  bir yıl sonra 12 milyon liraya satılması mutlaka açıklanmalıdır. Çünkü bu arazinin satış rakamı dolar bazında 5,5 milyondan, 2 milyon dolara düşmüştür. Sadece son ihale bedeli zamanında tahsil edilmediği için 1.1 milyon dolar kayıp vardır. Bu nedenlerle çok ciddi kamu zararı oluşmuştur.”

Temeli 42 yıl önce atılan fabrikaya bugüne kadar 300 milyon dolarlık bir harcama yapıldığını da sözlerine ekleyen Bakırlıoğlu, “Dönemin ekonomik koşulları düşünüldüğünde çok büyük para harcanmıştır. İçindeki yapılarla beraber arazinin değeri 100 milyon lira, sadece arsa değerinin 70 milyon lira olduğunu bizzat uzmanlar söylüyor. Kaldı ki aradan geçen 43 yıldır atıl vaziyette kalan arazi Akhisar şehir merkezi içinde kaldığından buraya herhangi bir sanayi yatırımı yapılması olanağı da kalmamıştır. Manisa’nın adı yıllarca özelleştirme yolsuzluklarıyla anıldı maalesef. Sümerbank Pamuklu Mensucat ile Et ve Balık Kurumu Kombinası özelleştirme yolsuzlukları kara bir leke olarak durmaktadır. Tek çabamız bu kadar değerli bir arazinin Sümerbank gibi bir özelleştirme yolsuzluğuna kurban edilmesine engel olmaktır.” diye konuştu.

Fabrika arazisinin satılmasına gerek olmadığına vurgu yapan Bakırlıoğlu, “Daha önce de önerdiğimiz gibi Celal Bayar Üniversitesinin açacağı Tarım Teknolojileri ve Veteriner Fakültelerinin Akhisar’da açılması ve bu alanın uygulama alanı ve tarım teknokenti olarak tahsis edilmesidir. Akhisar halkının beklentisi de bu yöndedir.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim