UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine Kaydının 10'uncu yılı dolayısıyla 'Mesir Macunu Festivali'nin' güncel durumu ile ilgili online istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan ve Mesir Macunu Festivali’nin 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınmasıyla birlikte uluslararası bir boyuta taşınarak insanlığın ortak kültür miraslarından birisi haline geldiğini de söyleyen Vali Karadeniz Manisa Valisi Yaşar Karadeniz “Geçtiğimiz yıllarda pandemi sebebi ile ara verilen festivalimizi önümüzdeki yıl daha coşkulu ve daha geniş katılımlı olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

Burhan AKDEMİR

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2021 yılında İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınan Mesir Macunu Festivali’nin son durumu, düzenlenen online toplantıda ele alındı. Toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ve ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, komisyonun yürüttüğü çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgi verdi. Büyükşehir Başkanvekili Mehmet Palabıyık ve MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç da birer konuşma yaparak Mesir Macunu Festivali’nin Manisa ve ülkemiz açısından önemine değindi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık da yaptığı konuşmada, " Manisa’da yaklaşık 500 yıllık geçmişe dayanan köklü geleneğimiz Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, ulusal ve uluslararası platformlarda önemli bir yere sahip. Bu güzel geleneğin bugünlere taşınmasında emeği olan, katkıda bulunan herkese hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 5 asırlık geçmişi olan bu köklü geleneğin yaşatılması noktasında önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Festival komitemizle birlikte Sultan cami minarelerinden ve kubbelerinden mesir macunu saçımı, konserler, şenlikler, yarışmalar ve benzeri etkinlikleri düzenliyoruz. Festivalimiz süresince Manisa’da binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyoruz. Farklı ülkelerden gelen Büyükelçiler, temsilciler ve gösteri grupları gibi konuklarımız sayesinde kültürler arası bir etkileşim de sağlıyoruz. Bu festivalimize Büyükşehir Belediyesi olarak maddi anlamda da büyük katkı veriyoruz. Tek amacımız, bu geleneğimizi en iyi şekilde sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmaktır" dedi.

"TEMENNİMİZ ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ COŞKUYLA YENİDEN YAPMAK"

Tüm dünyayı etkisi altına alan kovid-19 salgını dolayısıyla 3 yıldır festivalin gerçekleştirilemediğini belirten Başkanvekili Palabıyık, "Mesir Festivalimiz gibi Dünya’daki birçok festival, şenlik ve konser de bu salgın dolayısıyla yapılamadı. Temennimiz, bu salgının tamamen ortadan kalkması ve 500 yıllık geleneğimizin eski günlerdeki gibi coşku ve heyecanla yeniden yapılmasıdır" diye konuştu.

“FESTİVALİMİZİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA COŞKULU VE DAHA GENİŞ KATILIMLI OLARAK GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Vali Karadeniz ise yaptığı konuşmada Mesir Macunu Festivali’nin Manisa ve Ülkemizin önemli ve uzun süredir devam eden kadim bir şifa geleneği olduğunu, Dünya üzerinde festivale dönüşen böylesine köklü bir şifa geleneğinin bulunmadığını belirterek bu uzun soluklu merhamet, şifa ve beraberlik geleneğini devam ettirmenin önemli bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Mesir Macunu Festivali’nin 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınmasıyla birlikte uluslararası bir boyuta taşınarak insanlığın ortak kültür miraslarından birisi haline geldiğini de söyleyen Vali Karadeniz “UNESCO tarafından verilen bu kıymetli unvan festivalin daha geniş kitlelerce tanınmasına, güçlenmesine ve coşkusuna katkı sağlamıştır. Bu vesile ile UNESCO sürecinde çalışmaları yürüten, katkı sağlayan, emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederim.  Bizler de bu kıymetli değeri en iyi şekilde muhafaza edip gelecek nesillere aktarmaya ve ülkemizle birlikte tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda pandemi sebebi ile ara verilen festivalimizi önümüzdeki yıl daha coşkulu ve daha geniş katılımlı olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

Toplantı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmalarına ilişkin sunum yapılması, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim