Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal, 1992 yılında vefat eden hukuk profesörü Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nu yaptığı basın açıklaması ile andı.

1989 yılında kurulan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Onursal Genel Başkanı olan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun, Atatürk devrimlerini yaşatmaya çalıştığı hayatında birçok önemli başarıya imza atmış bir isim olduğuna dikkat çeken Başkan Kopal, Velidedeoğlu’nun 1961’de çağdaş, özgürlükçü Anayasayı kaleme alanlardan biri olduğunu belirtti.

Kopal, 1904’ yılında doğan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun 1927’de, 23 yaşındayken çalıştığı TBMM’de Mustafa Kemal’den 6 gün boyunca Nutuk’u dinledi. Yıllar sonra herkes anlasın diye Nutuk’un dilini sadeleştiren kişi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Velidedeoğlu,  27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal’i Ankara’ya gelişinde karşılayan lise öğrencileri arasındaydı. 1920’de 16 yaşındayken TBMM’de katip oldu. Cumhuriyet’in 5.Yaşında, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Cumhuriyet’in 10.Yılında İsviçre’de doktora yapabilen bir aydın Türk hukukçusuydu. 1942’de Profesördü. Hukuk dilinin sadeleşmesi için savaştı. 1961’de çağdaş, özgürlükçü Anayasayı kaleme alanlardandı. Herkes tarafından “Hocaların hocası” diye anılırdı.”

Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun ADD Kurucu Genel Başkanı Muammer Aksoy’un kurduğu Atatürkçü Düşünce Derneği’nde 85 yaşında hiç korkmadan, inanç, azim ve heyecanla yeni bir mücadeleye soyunup Derneğin Onursal Başkanı olduğunu hatırlatan Kopal, “1992’de ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Devrime de, ne yazık ki karşı devrime de tanıklık etti. Ama Atatürk’ün yanından da izinden de hiç ayrılmadı. O, bize mücadelenin yaşı olmadığını gösterdi. Mücadelenin uzun soluklu olduğunu, bir devrimcinin yorulmayacağını, olumsuz koşulların inanmışları yıldıramayacağını gösterdi. Yaşasaydı O’da iktidarın aydınlara, gazetecilere yaptığı acımasız saldırıdan elbette payını alacaktı. Ama tabii ki yılmayacaktı. O, İşini yaptı, öğretti, gitti. İşini layığıyla yaptığının, öğrettiğinin, ektiği tohumların yeşerdiğinin, dallanıp, budaklandığının göstergesi biziz. Biliyoruz ki, ilk TBMM’nin tanığı, Anadolu Aydınlanması’nın en saygın isimlerinden, Atatürk İlkeleri’nin yılmaz savaşçısı, bağımsızlık neferi, devrimci bilim adamı, Cumhuriyet Gazetesi’nin 50 yıllık yazarı Hıfzı Veldet Velidedeoğlu da sevinçle bizi izliyor, duyuyor. Selam olsun yorulmayanlara, baskıdan, zulümden, yasaktan korkmayanlara, mücadeleden yılmayanlara… Selam olsun sana “hocaların hocası”, Onursal Başkanımız Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’na… Onursal Başkanımız Hıfzı Veldet VELİDEDEOĞLU’na, Cumhuriyeti var edenlere, yaşatanlara yürekten sevgi, saygı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim