Türkiye’de son açıklanan rakamlara göre 45 kişi sahte içki nedeniyle hayatını kaybetti. Sahte içkileri üretip piyasaya sürenlere yönelik operasyonlar devam ederken, İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sahte içki nedeniyle yaşanan ölümlerin asıl sebebinin yüksek veriler olduğunu savunan Toprak, “45 canımızı yüksek vergiler nedeniyle yitirdik” dedi. Toprak, Manisa’da da iki kişinin sahte içki nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Türkiye’den son bir haftadır gündemin en önemli konularından biri de sahte içki kaynaklı yaşanan ölümler. İstanbul, Kırıkkale, İzmir başta olmak üzere çeşitli şehirlerde sahte içki kaynaklı olarak şu ana kadar 45 vatandaşımız hayatını kaybetti.

İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, sahte içkinin neden olduğu ölümlere ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Toprak, vatandaşı sahte içkiden ziyade, içkiye yapılan yüksek zamların öldürdüğünü öne sürdü.

www.manisakulishaber.com canlı yayınına katılan Toprak, “Sahte alkollü içkilerden kaynaklı ölümler zaman zaman meydana geliyor. Öncelikle alkoldeki verginin düşürülmesi gerekiyor. Ölümlerdeki en başlıca neden o.  Çünkü insanlar pahalı olduğu için evde yapmaya başladı. Ama evde yapılan şeyin adı rakı olmuyor. Evde yapılan, taklit ürün olmuş oluyor. Bunda da en büyük problem etil alkol ile metil alkol arasındaki fark. Kullanılan alkol metil alkolse mide bulantısı ve baş dönmesiyle başlayan, merkezi sinir sisteminin çökmesiyle birlikte körlük ve can kaybına neden olan sonuçlara kadar uzanıyor. Son zamanlarda da yaklaşık 45 canımızı yüksek vergi nedeniyle yitirdik desek yanlış bir tabir olmaz diye düşünüyorum.” dedi.

“METİL ALKOL ZEHİRLER”

Etil alkol ile metil alkolü iyi ayırt etmek gerektiğini vurgulayan Toprak, “Evde kendi içkisini üretenlerin yanı sıra üretip ticaretini yapanlar da var. Alkolü üretenler TEKEL bayileri olmak üzere her yere satabilirler. Nereye satış yapıp yapmadıklarını bilemeyiz. Haberlerde okuduğumuz kadarıyla yasa dışı olarak alıp satışını yapmak isteyenler olabilir. Fiyatları yüksek olduğu için üretip çeşitli bayilere satıyorlar. Onlar etil ya da metil alkol kavramı gözetmeksizin bu işi yapıyor. Amaç daha fazla kar edebilmek. Etil alkol vücudumuzda karaciğerde işlenebilen bir alkol. Bu nedenle de alkollü içeceklerde kullanılabilen bir alkol türü. Metil alkol ise karaciğerde işlenmez. İşlenemediği için de formik asit ve formaldehit dediğimiz iki bileşene bozulur. Zehirlenmeye sebep olan budur.” dedi.

VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU

Gıda ya da alkol zehirlenmelerinin çağdaş devletlere yakışmadığını söyleyen Toprak, “Yüksek oranda denetimsizlik, yüksek ÖTV’ler nedeniyle insanların kaçağa yönelmesi, insanların canından olması bir kader olmaması lazım. Devletin yapması gereken şey, vergileri sahteciliğin cazibesini düşürebilecek oranlara çekmek. Yurttaşında alabileceği fiyatlara çekmek. Bunun dışında denetim mekanizmasını daha iyi işletmesi gerekiyor. Bununla birlikte de vatandaşlarımız dışarıda alkol tüketecekse dökme tüketmek yerine mutlaka orijinal ambalajını görmesi gerekiyor. Evde tüketmek için alıyorsa da etiketine, seri numarasına, bandrolüne ve kapağına mutlaka dikkat etmeli. Bunlar bir nebze de işe yarayacaktır.” şeklinde konuştu.

“MANİSA’DA DA CAN KAYBI VAR”

Toprak son olarak şunları söyledi:

“Manisa’da iki kişi hayatını kaybetti. İzmir’de 18 kişi. 20’den fazla insanımız da tedavi görüyor. Son bilgiler bu şekilde. En büyük etken insanları bu yola iten vergiler. Tekrar gözden geçirmek gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim