Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nuri Sorman, "2014 yılı mahsulünde özellikle Orta Doğu'daki olumsuz savaş şartlarından dolayı üzümcümüz tarafından maalesef Orta Doğu'ya üzüm ihracatı gerçekleşmedi. Orta Doğu'da olduğu gibi Ukrayna'daki savaş durumlarından dolayı oraya da ihracat durdu. Ancak sadece Rusya ile yetinmek zorunda kaldık. Sarıgöl üreticimizin yüzde 90'ı zaten yaş üzüm sofralık üzüm olarak üzümünü satmaktadır. Bu yüzden üzümler bağlarda kaldı. Şu anda da tabii ki hava şartlarından dolayı dökülme durumuna geldi. Üreticilerde bir an evvel bu ürünü toplamaya bakıyorlar ama toplasalar bile maliyetin altındaki bir fiyatla sattıkları için zarar etme durumundalar" şeklinde konuştu.
ÖNLEM ALINMAZSA KÖTÜ SONUÇLAR OLUR
Çiftçinin önümüzdeki yıl sektörel faaliyetlerini sürdürebilmesi için mutlaka hükümetin önlem alması gerektiğini belirten Sorman, "Bu üreticilerin desteklenmesi, borçlarının faizsiz desteklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde üreticinin öz varlığını tarlasını, bağını kaybetmesi bu toprakların yabancıların eline geçmesi vatanın yok olması demektir. Vatan topraklarının yok olması demektir. Üreticiye bu şevk ve azmi verecek statülerin biran önce hükümet tarafından önlem alınması gerekmektedir. Tarım Bakanımıza Türkiye Odalar Birliği olarak yapmış olduğumuz ziyarette bu konuların hepsi aktarıldı. İnşallah olumlu geçmelerle hem üreticimiz önümüzdeki yıl üretimini yapmaya kavuşur hem de vatan topraklarının bölünmez teminatı tekrar garanti altına alınır" dedi.
YOK FİYATA SATILIYOR
Bankalardaki özelleştirme neticesinde ülkemizdeki çoğu bankaların öz sermayesinin yabancı şirketlerin eline geçtiğini kaydeden Sorman, son olarak şunları söyledi:"Bu yabancı şirketlerin eline geçen bankaların uygulayabileceği bir haciz işlemi üreticinin topraklarını kaybetmesine neden oldu. Bugün itibarı ile Sarıgöl'de 35-40 bin ton civarında bağlarda üzüm bulunmaktadır. Sezon başında 1200 TL'ye satılan üzümler şu anda 300-400 kuruşa İstanbul'da iç pazara sunulmakta"
Editör: TE Bilişim