Geçtiğimiz günlerde Yunusemre Belediye Meclis toplantısında masaya yatırılan Örselli Köyü'nde üretilen kök boya halıcılığını önemsediğini dile getiren Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Yuntdağ bölgesine yapılacak yatırımların kök boya halıcılığını destekleyeceğini dile getirdi.

Manisa'nın Yunt Dağı'nda bulunan Örselli Köyü, Yörüklerin yaşadığı 250 haneli bir dağ köyü. Köydeki kadınlar, dünyanın en güzel halılarını dokuyor ve bu eşsiz el emeği ürünler Örselli Doğal Boyalı El Dokuma Halı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kanalıyla yurtdışına pazarlanıyor. Son yıllarda eski rağbeti göremeyen Örselli halıları Yunusemre Belediyesi'ni harekete geçirdi.

"TİCARİ DEĞERİ YÜKSEK"
Geçmiş yıllarda halı satın almak için yüzlerce yabancı turistin geldiği Örselli Köyü, eski günlerine dönmesi gerektiğine vurgu yapan Yunusemre Belediyesi'nin oluşturduğu Kırsal Kalkınma ve Mahallelere Hizmet Komisyonu'nun üyesi Mustafa Gürler bölgenin turistleri çekecek bir altyapıya sahip olduğunu dile getirdi, Gürler, "Halıcılığın tekrar eski cazibeli günlerine kavuşmasını istiyoruz. Ayrıca Örselli Köyü, Aigai Antik Kenti'ne olan yakınlığıyla da bilinmektedir. O köyde bulunan tarihi değeri yüksek olan taş evler restore edildiği takdirde, Aigai'ye gelen turistlere konaklama imkânı sağlayabilir ve bu doğrultuda üretilen halıları da tanıtabiliriz. Bir de işin ticaret boyutu var. Halının metrekare fiyatının Türkiye'de 300-400 Euro iken bu fiyat yurt dışında 4 bin ile 5 bin Euro arasında değişiyor" dedi.

"MANİSA İÇİN BÜYÜK BİR DEĞER"
Yunusemre Belediyesi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgüllü, Yuntdağ halıcılığını Yunusemre Belediyesi açısından önemine değinerek, bu halıyı üreten kişilerin emeklerinin karşılığını verilmesini ve böylece halı üretiminin devamlılığının sağlanacağına dikkat çekti. Güzgüllü, "Yuntdağ halıcılığı Manisamız ve belediyeler açısından çok önemli bir sanat türü ve değeridir. Bu değerin köylülerin ya da kooperatiflerin çabalarına bırakılması bu işi bitirme noktasına getirir. Bu halı üretiminin devam etmesi için bir Pazar oluşturulması lazım. Bunun yanı sıra bu halıları üreten kadınlarımız ürettikleri ürünlerde emeklerinin karşılıklarını alacaklar ki bu üretim devamlılığını korusun" diye konuştu.

"DESTİNASYON HALİNE GELEBİLİR"
Örselli halısını henüz görmediğini dile getiren Başkan Çerçi, pazarlama konusunda sıkıntıların olduğunu dile getirerek, bu el dokuma halısının önemli misafirlere hediye edilip tanıtımının yapılabileceğini belirtti. Bölgeye turist çekme ve bölgeyi canlandırma açısından böylesi değerlerin bir bütünün parçaları olduğunu dile getiren Çerçi, "Aigai'nin antik kenti, Örselli'nin kök boyasıyla yaptığı halıcılığı, oraya yapılacak bir etnografya müzesi, sosyal tesisler, oteller ile bir kompleks oluşturulursa destinasyon haline gelebilir. Ben bu durumu önemsiyorum" diye konuştu.

Başkan Çerçi önümüzdeki meclis toplantısında bir halı örneği isteyerek bu işin takipçisi ve destekçisi olacağını dile getirdi.

Eren EKİNCİ


Editör: TE Bilişim